13 January, 2005

Berchem, zijn districtshuis, zijn vuilnisbakken, zijn fractievoorzitters

Te vinden onder: Uncategorized — @ 19:07

Dederdebelg maakt in een post van zijn voeten omdat de buurt waarin hij woont er zinderogen op achteruit gaat. De winkelstraten verloederen, het lokale politiebureau verdwijnt, er zijn massa’s parkeerproblemen, het verkeer is er een hel en de haaien van de immobiliënbureau’s doen er met de hulp van de stad gouden zaken. Er wordt overvloedig met geld gesmeten om de stoep van het hagelnieuwe districtshuis van designerlantaarnpalen te voorzien, maar voor oa. de hoognodige nieuwe vuilnisbakken in de winkelstraten is er geen geld.
Waarop Luc Verhelst, fractievoorzitter van Groen! in de districtsraad van Berchem, Dederdebelg er in een reactie op wijst dat het nodig is om het districtshuis fraai te verlichten opdat de mensen die er met de tram passeren zouden zien wat een mooi district Berchem wel niet is, en dat kan hen er misschien toe stimuleren om eens wat meer naar de Berchemse winkelstraten af te zakken.
Wat de vuilnisbakken die er in diezelfde winkelstraten altijd overvol bijliggen betreft: er worden er geen nieuwe (bij)geplaatst omdat de stad geen centjes heeft om de vuilnisbakken te laten leegmaken, aldus Luc Verhelst. Dat de poen op is is trouwens ook de reden waarom het lokale politiebureau verdwijnt. Maar da’s niet erg, want hoe minder flikken op straat hoe liever, zegt hij.

In Antwerpen zijn de partijen na elke verkiezing een coalitie aangegaan om het Vlaams Blok uit de meerderheid te houden. Een nobel motief en een dappere daad, maar elke keer weer is die coalitie er ook in geslaagd om onderling ruzie te beginnen maken zodat er van samen ‘als een goede huisvader’ te besturen niets in huis kwam. Dat ziet de onnozele burger ook, en raad eens aan wie die zijn stem in het vervolg gaf?
Het is voor Luc Verhelst van Groen! (ik haat dat uitroepteken erachter, net alsof ze bang zijn dat we hen anders niet zien staan) duidelijk belangrijker dat mensen van buiten zijn district vinden dat het districtshuis toch mooi verlicht is, dan dat er in de verloederende winkelstraten van datzelfde district iets gedaan wordt aan de netheid en leefbaarheid van de buurt. Maar Luc zegt dat ik, en samen met mij de anderen dus ook, eens moeten leren beseffen dat het geld niet aan dingen kunnen uitgegeven worden die wij belangrijk vinden.
Tja, da’s er om vragen he. Zo zorg je natuurlijk zelf voor morrende en ontevreden mensen. En gok eens waar die hun stem bijna allemaal naartoe gaat de volgende keer? Juist. En nadien op tv komen mensen als Luc dan een beetje de verbijsterde spelen over dat steeds toenemender aantal foert-stemmers.

Speciaal nog even vermelden voor Luc Verhelst dat ik in de verste verte niet van plan ben om op het VB te stemmen. Hij raadde me dat namelijk aan omdat ik niet mee aan zijn kar wil trekken en een te grote bakkes opzet. Ik noem dat het uiten van mijn ongenoegen maar Luc Verhelst noemt dat anti-politiek. Volgens hem moet iedereen die bezwaar maakt tegen de manier waarop de stad bestuurd wordt het zelf maar doen of op het VB stemmen. Nu al goed dat hij nog niet zegt dat ik moet verhuizen….

UPDATE: Luc Verhelst is op zijn blog overgegaan tot het schrijven van de leugen dat hij in deze comments door mij geblocked zou worden. Ik kan geen commenters blocken in deze voorhistorische versie van b2. Ik heb geen idee waarom Luc zich laat verleiden tot onwaarheden, maar het plaatst al zijn beschuldigingen naar mij toe wel in een heel ander daglicht. Wie gebruiket er hier ook alweer VB-methodes?

Nog ‘n UPDATE: *zucht* Luc heeft zijn excuzes aangeboden betreffende zijn vermeende verbanning alhier en ik heb hem gevraagd om elkaar ergens te ontmoeten om eens van bakkes tot bakkes te praten ipv. via dit overroepen en gehypte medium opdat deze onzin kan ophouden.


reacties (22)


22 reacties, »

 1.   Reactie van Chipo , op 14 January, 2005 @ 21:35

  Persies, hem Luukje suggereerde zoiets.
  @Relke met die “samenvatting”: ga jij uitmaken wat iemand op hem eigen log moet loggen?

 2.   Reactie van Antje , op 14 January, 2005 @ 20:14

  @Relke : proficiat ! Eindelijk iemand die de discussie prachtig samenvat.

  @Chipo : suggereren dat iemand nen ‘bruinen’ is, is anders ook een ferm stukje provocatie.

 3.   Reactie van Swa , op 14 January, 2005 @ 16:53

  Bernard joenge, ge sè zoenne slimme mensch, mor ge moet weete datter hièllemol gièn ‘Verschoningstraat’ is in ièl aantwaarepe. Wel een verschansingsstraat

 4.   Reactie van Luc Verhelst , op 14 January, 2005 @ 7:13

  En wie beslist wat "werkelijk telt" ?

 5.   Reactie van Relke , op 14 January, 2005 @ 8:13

  Luc, in een democratie beslist het volk dat door zijn stem te geven, en als ik het goed gelezen heb bij De Derde Belg, dan lijkt het er mij op dat het volk meer nood heeft aan een gezellige propere buurt dan aan dure verlichtingspalen voor hun districtshuis.
  Maar ik kan verkeerd zijn natuurlijk :)

 6.   Reactie van Chipo , op 14 January, 2005 @ 9:15

  Provocateur, die Luukje. Over “bruin” gesproken.

 7.   Reactie van Luc Verhelst , op 14 January, 2005 @ 9:32

  @Relke : inderdaad, het volk beslist, maar hoe ga je omzetten in beleidsdaden wat ‘het volk’ beslist ? Want ‘het volk’ bestaat niet als een persoon, het volk is een samenraapsel van individuen die elk een eigen mening en eigen prioriteiten hebben.
  En ons democratisch systeem zorgt er dan zo goed mogelijk voor dat al die verschillende prioriteiten en meningen zo evenwaardig mogelijk aan bod komen.
  Over die verlichtingspalen : je kan die buurt leefbaarder te maken ondermeer door het imago van de buurt en de winkelstraat op te krikken. Want dan krijg je ook de middenklasse in de buurt, en niet enkel de kansarmen. En dat imago krik je ondermeer op door het openbaar domein te verfraaien, bijvoorbeeld door mooie verlichtingspalen.
  (Maar als ik dat zeg ben ik natuurlijk een leugenaar en een sjoemelende politicus.)
  @Chipo : lees alsjeblieft mijn eerste tussenkomst bij de Derde, en die van Polskaya. Dan vind ik het wel grof dat je mij beschuldigt van provocatie. Ik ben het die een leugenaar is genoemd, die om de oren is geslagen met onrealistische schijnoplossingen. En als ik me dan verdedig, en een politieke discussie aanga met mijn aanvaller, dan ben ik bruin ?

 8.   Reactie van Relke , op 14 January, 2005 @ 9:54

  Luc: Ik heb Polski nergens oplossingen weten aandragen, ik heb hem alleen zijn gedacht horen zeggen, hetgeen nog steeds mag in dit land zonder direct antwoorden te moeten ophoesten.
  En als ik eerlijk moet zijn Luc, dan zou ik in mijn buurt toch ook kiezen voor die nieuwe vuilnisbakken hoor ipv. voor chique verlichting. Ik denk dat propere straten meer bijdragen tot een positief imago van een buurt dan een mooi verlicht districtshuis, maar goed.

  Luc, jij bent in je gat gebeten omdat Polskaya jou in één adem noemt met politici die het niet waard zijn politicus te zijn.
  Polskaya, jij bent in je gat gebeten omdat Luc het nodig vond je te vergelijken met een Vlaams Blokker.
  Jullie zijn dus beiden in hetzelfde bedje ziek.
  Kunnen jullie er nu over ophouden allebei?

 9.   Reactie van PieterJan , op 15 January, 2005 @ 12:00

  Blijkbaar heeft de lokale politiek nog niet door, althans daar in de streek van A’pen toch, dat er een andere aanpak vereist is.

  Modepolitiek is ten einde, er wordt weer uitgekeken naar een krachtdadig optreden. Ik hoop van ganser harte dat het niet het Blok is dat daar mee komt aandraven maar dat de andere partijen eerder hun ogen zullen opentrekken. Liefst voor ze helemaal met de rug tegen de muur staan.

  Plaats verlichting: maar dit in het licht van de functionaliteit en niet in die van “wij-willen-de-mooiste-hebben” (zo ook met vuilnisbakken, zitbankjes, bloembakken,…)

 10.   Reactie van Luc Verhelst , op 15 January, 2005 @ 13:31

  @PieterJan : Wel, zoals inmiddels al duidelijk is, ik ben het niet met je eens over die verlichting. Als je enkel naar functionaliteit kijkt, dan wordt het een grijze, saaie boel. Het openbaar domein mag ook mooi zijn, en dat kost echt niet veel meer. Dat heeft als bijkomend effect dat de bewoners zich beter gaan voelen, dat er een instroom is van kapitaalkrachtigen, dat ook het samenhorigheidsgevoel van de mensen versterkt wordt. Waardoor bijvoorbeeld ook de sociale controle sterker wordt, en sluikstorters niet meer zomaar hun gang durven gaan…
  Als de bewoners trots zijn op hun wijk, als ze de straat mooi vinden, zullen ze minder snel geneigd zijn om ze te vervuilen, en zullen ze niet toelaten dat anderen dat doen.
  (De kleine meerkost van die verlichtingspalen verdwijnt trouwens in het niets als je dat op lange termijn bekijkt. Want het is vooral de elektriciteitsprijs die de kost van de verlichting bepaalt.)

 11.   Reactie van Luc Verhelst , op 16 January, 2005 @ 0:42

  @Polskaya: Ik heb gisteren geprobeerd een commentaar te posten, en dat lukte niet. Ik ben er dus (blijbaar te snel) vanuit gegaan dat je me blokte. Foutje, waarvoor mijn excuses.

 12.   Reactie van Polskaya , op 16 January, 2005 @ 5:04

  Het wordt hoog tijd Luc, dat we ofwel deze zever achter ons laten liggen of dat we er ne keer een over pint gaan pakken en van bakkes tot bakkes kunnen vertellen wat ons stoort aan elkaar. Zie je dat zitten?

 13.   Reactie van Mia , op 15 January, 2005 @ 19:47

  Op lange termijn verdwijnt alles in het niets, ook jij Luc

 14.   Reactie van Luc Verhelst , op 14 January, 2005 @ 5:42

  Komaan, Pol, actie.
  Ik daag je uit. Ofwel discussieer je verder (met inhoudelijke argumenten), ofwel haal je de leugens uit je bericht hierboven.
  Laat je niet kennen.

 15.   Reactie van Polskaya , op 14 January, 2005 @ 7:50

  Vergeet het. Jij hebt van in het begin geen argumenten gehad buiten diegene dat Berchem mooier moet zijn voor de niet-Berchemenaars dan diegenen die er wonen. Dan krijg je op je donder van mij en ineens ben je de geslagen hond waarop je niets anders doet dan mij vergelijken met het VB in de reactiethread van Denderde, omdat ik jou op een hoopje gooi met al die andere politici die ik verfoei omdat ze alleen maar blaten en weinig wol geven, en hier kom je dan heel schijnheilig om een serieuze discussie vragen.
  Rot op. Ik ben geen ‘politicus’, jij wel. Wil je dat ik je zeg waar je geld moet halen? Dat heb ik al gedaan in mijn eerste post bij Denderde maar dat heb je niet gelezen of begrepen. Wil je dan nog dat ik in debat ga met jou, om elke keer te horen hoe ‘bruin’ ik wel ben bij een argument dat je niet aanstaat? Ik heb gelezen hoe je het doet in die reactiethread. Jij bent een gevaarlijk man, Luc. Maar rot vooraleerst maar op. Ga zorgen voor wat werkelijk telt ipv de schijn. En naar ik verwacht zul je met dit antwoord ook niet tevreden zijn maar dat kan mij niet donderen, de ‘discussie’ houdt hier op.

 16.   Reactie van Chipo , op 13 January, 2005 @ 19:03

  Ik heb nog wel een hokje vrij, hoor Pollemans…
  Maar die methode van reageren, dat heeft Oom Bush ook, en dat noem je dan: wie niet met ons is, is tegen ons.

 17.   Reactie van bernard , op 13 January, 2005 @ 22:51

  Sla me niet dood. Kijk.

  ‘k Ben net terug uit antwerpen,waar ik gemiddeld één keer per jaar kom. ‘k Was er voor de vernissage van een goede vriendin van mij, Katrien, in de Verschoningsstraat.Eerst gegeten om de hoek in ” Al Dente”.
  Wat valt op? Dat het daar allemaal Vlaamse koppen zijn.Helemaal niet kosmopoliet.Je ziet alom hetzelfde soort volk.
  ‘k Was blij dat ik bijna al mijn tijd in Brussel doorbreng.

 18.   Reactie van Hannibal Gent , op 13 January, 2005 @ 22:54

  Oost-Vlaanderen heet je van harte welkom :-D

 19.   Reactie van Luc , op 14 January, 2005 @ 0:13

  Polskaya, bedankt voor de links. En ik nodig je nogmaals uit om concrete oplossingen te geven voor de zaken die je aanklaagt. Niet gedetailleerd, maar wel werkbare oplossingen liefst. In plaats van luidop te roepen dat we het allemaal verkeerd doen.

 20.   Reactie van Luc Verhelst , op 16 January, 2005 @ 11:35

  Er is weinig wat mij aan jou stoort. Behalve dan dat je me provoceert, en vervolgens weigert om verder in discussie te gaan. Maar voor de rest vind ik je intelligent, met gevoel voor humor, een goeie pen, af en toe bereid om ook je zwakke kant te laten zien, enfin, nen toffen typ. Dat is ook waarom je blog in mijn blogroll ergens bovenaan staat, en waarom ik vaak langs kom.
  Ik ga (met knikkende knieëen) graag in op je uitnodiging.
  Groen! Antwerpen heeft op vrijdag 28/1 haar nieuwjaarsreceptie in Deurne. Dat is openbaar, en ik nodig je uit om mee een pint te komen pakken. (Kom niet te vroeg, of je moet naar de speeches luisteren.)

 21.   Reactie van Polski , op 16 January, 2005 @ 17:37

  Ik ga er niet geraken, op de nieuwjaarsreceptie van groen! want dan vertrek ik een weekend naar de ardennen. Toch bedankt voor de uitnodiging, misschien andere keer, ergens anders?

 22.   Reactie van Luc Verhelst , op 16 January, 2005 @ 20:10

  Ik ga donderdag naar de nieuwjaarsreceptie van Posthof in Berchem. No.3 heeft precies ook goesting om te komen. Dan kunnen we ineens eens babbelen over zijn idee om een forum te starten ?

RSS feed voor deze reacties. TrackBack URL

Voeg een reactie toe:

Powered by WordPress