21 January, 2005

Blogium.be

Te vinden onder: Uncategorized — @ 5:12

Ik vind blogium.be van Luc van Braekel, met permissie, zo overroepen als een gestresseerde drilsergeant en even overbodig. Wat Luc doet is het opnieuw uitgevonden warm water. Het is al gedaan geweest en beter. Komaan, wie zit er nu te wachten op de zoveelste blog die aanduidt wat de meest geblogde items zijn, met deze keer het verschil dat het uitsluitend bloggers die op één of andere manier met België gerelateerd zijn betreft, om uiteindelijk met de kennis opgescheept te zitten wie er allemaal over hetzelfde blogt? Hoe groot is de neiging niet dat de door de belgische blogosphere al platgetreden link-paadjes nu door blogium.be helemaal tot gehypte wandeldreven verworden waar iedereen komt rondstruinen zonder nog oog te hebben voor wat er daarbuiten allemaal te vinden is? En nog belangrijker: welk lot wacht de creatie van Luc uiteindelijk dan luie bloggers te voorzien van populair linkvoer, waarmee zijn site onrechtstreeks een oorzaak kan zijn van een zekere vervlakking van de belgische ,ahum, blogcultuur?
Nog geen drie jaar nadat het bloggen overging van iets dat bijna alleen voor geeks was weggelegd tot een massa-medium dat over meer reikwijdte, snelheid en draagvlak beschikt dan de klassieke nieuwsbrengers ooit zullen, zijn daar dan ook de best of-blogs die enkel linken naar blogs met populaire items waardoor zijzelf erg populair worden en die items op de gelinkte blogs zelfs nog populairder zodat die blogs weer gelinkt worden door de best of-blogs die… Bent u nog mee? Het is uitholling, het is VTM in weblogland, het is een vals beeld van wat webloggers te bieden hebben. Een blote tepel van een vrouwelijke superster zal ongetwijfeld wekenlang in de top drie verwijlen terwijl posts die waarlijk origineel zijn, niet of, mits ze door een superlogger gedaan werden, nauwelijks in de ranglijst zullen voorkomen.
Ik ga blogium.be natuurlijk in het oog blijven houden, al is het enkel uit onversneden opportunisme en schijnheilige onverschilligheid om te zien of ik af en toe ook eens niet ergens in die top dertig voorkom. Niets menselijks is mij vreemd, en zelfs dat niet, want mike het muurmonstertje is mijn vriendje.


reacties (11)


11 reacties, »

 1.   Reactie van Smetty , op 21 January, 2005 @ 21:06

  Blogs een massamedium? Als het aan mij zou liggen wel, maar zover zijn we nog niet.
  En waarom geen top 30? Luister jij naar de top 30 op de radio? Ikke niet. Maar daar is publiek voor. En ik denk voor Blogium ook.
  Laat mensen beginnen met de top 30, laat ze hun smaak ontwikkelen, laat ze zoeken. Je kan beter een “populair” startpunt hebben, dan dat men in het wilde weg gaat zoeken en uiteindelijk opgeeft.

 2.   Reactie van Polski , op 21 January, 2005 @ 22:06

  @ Cindy: het gaat mij over het incestueze dat errond hangt omdat blogium naar hen gaat linken die zullen linken naar datgene waarmee ze op Blogium geraken. Welk nut heeft dat? Wat is de zin ervan?
  Wat je vertelt over surfers die nu dankzij blogium.be niet meer in het wilde weg hoeven te zoeken met de kans dat ze het opgeven, voor hen bestaan er tal van andere interessantere initiatieven dan een website die hen enkel dat voorschotelt waar massaal over geblogt wordt. Maar dan moeten ze natuurlijk niet vies zijn van wat moeite.
  En je vergelijking met een top-dertig op de radio gaat ook niet op omdat een radio top-dertig wordt samengesteld aan de hand van de meest verkochte plaatjes, niet aan de hand van de meest geperste plaatjes, terwijl Luc zijn systeem linkt naar de meest ‘geperste plaatjes’. Zo zegt blogium.be alleen maar iets over de kwantiteit van de gelinkte stukken, en niet over de kwaliteit.
  Trouwens, ik wilde wat vragen: wat bedoel je met ‘internetspecialist’, zoals je jezelf omschrijft op je site? Ik vind dat wat vaag, het is een vlag die wel een hele lading dekt he? Kan je wat nauwkeuriger zijn over je specialisatie? Met dank.

 3.   Reactie van Verbal Jam , op 21 January, 2005 @ 23:58

  Sorry, die van die vorige reactie was ik dus.

 4.   Reactie van Chipo , op 21 January, 2005 @ 23:27

  Hum, 25 % van de bezoekers op mijn Hoekje kwam via dattus. Dankuwel, ik ken mijn plaats weer Pollemans, niks als verlzien met 4 op 1 rij en nou ook nog een plek willen zijn waar je niet wezen wilt. Alhoewel ik ook naar Verbal wil, steeds, wegens te kleine letters en nnog geen multifocaal.

 5.   Reactie van Polski , op 22 January, 2005 @ 6:26

  @Chipo: uw plaats is diegene die ge u toekent. Het is niet omdat ge op blogium verschijnt dat ge slecht bezig zijt, o mijn Chipo-heid! ;)

 6.   Trackback van Kwaadbloed , op 22 January, 2005 @ 7:04

  Blogium! Blogium!
  Wanneer ik hier nu een linkje of twee zou neerleggen naar Blogium.be en er voor de rest geen zinnig woord aan vuil maak, kom ik dan ook in aanmerking om gelinkt te worden door de site waar ik naar link??

 7.   Reactie van Smetty , op 22 January, 2005 @ 10:10

  Mijn blog is mijn CV.

 8.   Reactie van Smetty , op 22 January, 2005 @ 10:15

  Mocht het je interesseren: ik heb je blog gevonden via Blogium. Je staat er “maar” 4 keer op.

 9.   Reactie van paul , op 22 January, 2005 @ 10:42

  Doe wat gij moet doen. En dat is goed.

 10.   Reactie van Jurgen , op 22 January, 2005 @ 15:05

  Elk land zijn eigen DayPop! Mark my words, binnenkort start lvb met technorati.be. Nog een metafilter.be en we zijn er helemaal.

 11.   Pingback van Polskaya , op 17 May, 2005 @ 22:16

  [...] het zou niet mogen op blogium.be. (zie ook nr. 20 en nr. 30 op dit uur.) Alhoewel ik me eerder heel sceptisch heb uitgelaten over blogium.be en ik er toen niet veel zinnigs in z [...]

RSS feed voor deze reacties. TrackBack URL

Voeg een reactie toe:

Powered by WordPress