26 April, 2003

Daar word ik dus een beetje pissig van.

Te vinden onder: Uncategorized — @ 8:53

Rode Kruis VlaanderenJoeri van UDN noemt noemde de mensen van het Rode Kruis die heden ten dagen voor amper twee weekskes wat stickers staan te verkopen ietwat smalend ‘Rode Kruis-terroristen’. Al is het ironisch bedoeld, het is me toch een beetje verkeerd gevallen.
Polski ondergetekendski heeft zichzelve vijftien jaar lang beziggehouden als Rode Kruis vrijwilliger. Opleidingen hier, examens daar, en voor de rest voor iedereen zijn schoon ogen in het mottigste weer de meest onnozele evenementen gaan assisteren. Voor niks, nada, ge hoort me niet klagen, maar we waren er wel. Cafékoersen, zondagochtendse voeltbalmatchen, motocrosses, braderieën, straatfeesten, heel den battaklank en noemt maar op. En desalniettemin het feit dat stickerkes verkopen klote is, heb ik met mijn collega’s twéémaal iemands leven kunnen redden dankzij de opleidingen die betaald zijn geweest door de stickerverkoop van het Rode Kruis.
Enfin soit.
Die terroristen dus die je nu op elk kruispunt ziet staan, staan anders ook wel altijd daar waar ze nodig zijn. Aardbevingske? Burgeroorlogske? Overstromingske? Ze zijn er. Wie zorgt er voor de dekens en de tenten en de medische bijstand? Wie zorgt er tijdens en na een oorlog voor dat gescheiden geraakte gezinnen weer herenigd worden en dat er post kan verdeeld worden? Wie verzorgt er gewonden zonder onderscheid van rang en stand en kant? Wie staat er klaar met koffie en dekens en een sporthal vol slaapplaatsen voor geëvacueerden? Wie heeft er bibliotheken opgericht voor zieken die aan bed gekluisterd zijn? Wie begeleidt er bejaarden en zorgt voor menselijk contact voor mensen die niemand meer hebben? Wie bereidt maaltijden voor hen die van voedsel verstoken zijn en wie zorgt voor drinkbaar water en medicijnen en voedsel in rampgebieden? Wie zorgt ervoor dat er donorbloed voorradig is wanneer je liefste een transfusie nodig heeft? Wie heeft de Conventie ven Génève uitgevonden? Yep, die fucking terroristen die je nu om de vijf botten lastig vallen om een stickerke te kopen.
Een hele hoop mensen vergeten blijkbaar dat het Rode Kruis onafhankelijk en neutraal en onbaatzuchtig is. Dat geld dat nodig is voor dekens en medicijnen en tenten en dokters en helikopters en speurhonden en warme chocomelk moet het Rode Kruis zelf maar bijeen zien te scharrelen. Die terroristen zijn bijna volledig afhankelijk van giften en donaties waarmee ze hun werk maar moeten zien te doen in soms erg klote omstandigheden. En als ze dan eens twee weken in het jaar stickers staan te verkopen, begrijp ik niet dat er sommigen zijn die er meer moeite voor doen om excuzes te verzinnen en zich in bochten te wringen, liever dan ocharme een paar eurokes neer te tellen voor een lelijk stickerke, al was het maar (knipoog) om voor de rest van die twee weken gevrijwaard te blijven van terroristische aanslagen op kruispunten.
Hetgeen misschien deugd doet om weten voor de mensen die stickers kopen: na die twee weken wordt door elke plaatselijke afdeling van het Rode Kruis die mee heeft gedaan aan de actie de rekening gemaakt. De helft van de opbrengst van de stickerverkoop gaat naar de kas van de afdeling zelf, voor onderhoud van de voertuigen en de lokalen en de aanvulling van de voorraden en voor de werving van nieuwe leden en voor opleidingen en voor nog vanalles, terwijl de andere helft van de opbrengst naar de nationale afdeling gaat voor de aankoop van – hehe inderdaad: dekens en tenten en brancards en voedselpakketten en medicijnen en kleding en boeken en speelgoed en al wat jullie maar willen dat het Rode Kruis met zich meebrengt wanneer er iets ergs gebeurt en jullie zitten er middenin.
Hetgeen ook deugd doet om weten voor mensen die géén stickers kopen: zoals gezegd ontfermt het Rode Kruis zich over iedereen, ongeacht rang, stand of kant. Dus ook over jullie :P

Rode Kruis


reacties (8)


8 reacties, »

 1.   Reactie van joeri , op 26 April, 2003 @ 10:35

  Pol, ik bedoelde het inderdaad ironisch, maar je wijst me wel terecht terecht. Ik had niet smalend mogen doen. Ik heb respect voor iedere vrijwilliger die tijd en energie in een goed doel steekt. Dus zeker voor alle Rode Kruis-mensen.

 2.   Reactie van Polski , op 26 April, 2003 @ 10:11

  ‘t is niks Joeri, ‘t is omda ge stickerkes hebt gekocht *grijns*
  Hoe was de première van Pitbulls & Labradors trouwens?

 3.   Reactie van joeri , op 26 April, 2003 @ 18:50

  Heel goed, dank u. De moeder van onze Flik werd bijna niet goed van de martelscène en al het bloed. Misschien hadden we ook een Rode Kruis-held kunnen gebruiken ;)

 4.   Reactie van liliwens , op 26 April, 2003 @ 18:24

  proficiat pol ik hoop dat het door veel word gelezen,en er is blijven bij stilstaan .bedankt in naam van alle vrijwilligers :)

 5.   Reactie van Eug , op 27 April, 2003 @ 16:47

  Ik heb een paar jaar als vrijwilliger bij de Civiele Bescherming gezeten. Ik weet hoe het voelt om b.v. ‘s zondags bij plaatselijke kermiskoersen in de zeikende regen, voor twee consumptiebonnekes, belachelijk gemaakt te worden. Dus koop gerust een paar stickerkes, al is het uit respect voor de vrijwilligers, die mischien morgen uw leven kunnen redden!

 6.   Reactie van majriM , op 29 April, 2003 @ 20:56

  je hebt helemaal gelijk, Polski, ben blij dat ik voor en met zulke betrokken vrijwilligers werk :-D

 7.   Reactie van YOUSRA , op 23 September, 2009 @ 21:12

  DAG IK BEN EEN LEERLING VAN HET 6de leerjaar in het TOVERFLUIT ik heb een spreekbeurt over hetRODE KRUIS ik wil weten wie heeft RODE KRUIS uitgevonden en in welke jaar A.U.B

 8.   Reactie van Willy , op 3 October, 2009 @ 10:05

  Heeft iemand al een antwoord gegeven aan Yousra ? Dat manneke moet z’n spreekbeurt afmaken. Yousra: hier vindt ge vanalles.

  http://nl.wikipedia.org/wiki/Rode_kruis

  Over die vrijwilligers terug. Ik heb daar heel veel respect voor, dat die mannen dekens gaan verkopen aan automobilisten, en stickers gaan plakken op kou lijdende medemensen en zo.

  Maar zo heilig zijn ze nu ook weer niet. Wie heeft de Conventie van Genève uitgevonden ? Ik heb de Conventie van Genève uitgevonden. tijdens een vergadering over de jaarlijkse ezelskoers aan den toog van “‘t Roode Kruisch van Maria”, in Betekom.

  En die gasten hebben dat idee gewoon gepikt. Juist zoals ze de naam van hun clubke ook hebben gepikt. Stan Van Zeel heeft er nog altijd geen auteursrechten voor mogen ontvangen.

RSS feed voor deze reacties. TrackBack URL

Voeg een reactie toe:

Powered by WordPress