24 January, 2005

Erover

Te vinden onder: Uncategorized — @ 18:36

Het is erover. Weeral het zoveelste bullshit-artikel over weblogs. De Morgen had een gaatje in zijn gazet op te vullen en plaatst een artikel over de aankomende groot vlaamsche megablog van Dominiek.be. ‘Shit’, dacht vast de journaliste van dienst, ‘wat een klote-opdracht! Ik ken geen zak van die weblogs, ik ken die Dominiek niet eens en nu moet ik er iets rond schrijven. Hmmm. Ik weet wat! Ik hoor eerst ff bij Dominiek achter een folderke over zijn project en laat me dan vlug de blog van mijn zusje openen om eens te kijken naar wie zij allemaal linkt. Bij wijze van omkadering kies ik dan 10 weblogs uit, zonder enige uitleg over voorwaarden of vereisten benoem ik hen dan tot ‘Vijf Beste Vlaamse Blogs en 5 Beste Buitenlandse’ en hopla, artikel klaar, en ik kan terug naar mijn bed want die kater van gisteren is precies nog altijd niet over.’
Op zich is dat niet erg. Een journalist moet zijn bronnen ergens vandaan halen, kater of niet, en ik heb er geen problemen mee dat dominiek of UDN de eer krijgen tot een schemerige top vijf te behoren, want de kwaliteit van hun weblogs is zo hoog dat ze zelfs geen vernoeming meer nodig hebben.
Wat wel erg is, is dat een journalist het nalaat om degelijk opzoekwerk te doen en in plaats daarvan dan maar wat uit zijn nek begint te lullen. Het is nog niet erg genoeg dat een weblogger als LVB, die veel te veel noten op zijn rechtse zang heeft in zijn mij als arrogant overkomende weblog, doet alsof hij het medium heeft uitgevonden en van De Morgen kredieten krijgt die hem niet toekomen? Neen! Het is zelfs veel erger; LVB heeft het gepresteerd om door de traditionele media zomaar for granted genomen te worden. Als Luc morgen schrijft dat hij op een keer na een vezelrijk ontbijt zijn ontlasting eens bekeek om de vorm en vastheid van zijn creatie te bewonderen en niet tot zijn verbazing moest vaststellen dat het hier weer een gouden drol betrof, dan krijgt hij zekers een plaats in het hoofdjournaal van VTM.
Ik ben de Morgen slecht gezind omdat ze de beweren dat Luc zijn egotripperij zou behoren tot één der oudste vlaamse weblogs. Buiten het feit dat er twee medebloggers worden opgenoemd in datzelfde artikel die hun sporen allang verdiend hadden voor LVB de opportunistische mogelijkheden van een weblog in zag, behoor ook ik tot één van de vroegste vlaamse webloggers, en samen met mij een hoop anderen. Wij (ik) wil(len) daar niet over geïnterviewd worden, maar wat waar is mag gezegd worden, en als het niet waar is moet het worden verbeterd.
En wat heel opmerkelijk is: LVB die in zijn berichten aldoor smijt met details over zichzelf en de relevantie van zijn gedane postings, zie je nu in geen velden of wegen. LVB is er niet om te zeggen dat de Morgen fout is en dat hij eigenlijk pas sinds twee jaar blogt.
Enfin.
De Morgen is niet te vertrouwen als objectief berichtgevend gazetje maar da’s niks nieuws. En LVB? Ach daar hoor je binnen afzienbare tijd niets meer over, want die is zichzelf in belangrijkheid zo aan het voorbijhollen dat hij vroeg of laat op zijn bakkes gaat. Pàts! En hij zal even snel vergeten worden als zijn ster eens rijzende was. Maar tot dan zitten we met hem en zijn arrogantie nog wel even opgescheept.

Mijn succeswensen aan dominiek en co die met veel goeie wil een ‘megablog’ (fout woord zegt D.) willen oprichten.
Mijn felicitaties ook aan de andere vier bloggers in deze wars van alle regels der statistiek en journalistiek bijeengeflanste schimmige top vijf. Misschien dat het tijd wordt voor een soort Vlaamse Bloggies, naar analogie met die van onze noorderburen zodat we het maken van top-vijven niet meer moeten overlaten aan slechte gazetten en ouwe wijven. Dan spreekt de stem van het volk en niet meer die van een paar uitverkoren idioten. Revolutie! Weg met de heerschappij van de arrogantie! Democratie in weblogland!

UPDATE: LVB zet de puntjes op de i. Hij wist van niets.


reacties (12)


12 reacties, »

 1.   Reactie van jt , op 24 January, 2005 @ 19:42

  Heerlijk om vanop de zijlijn te volgen hoe de toon aangaande LVB grimmiger en gruiziger wordt per post.
  Toch niets te zien met Berchem hoop ik?

 2.   Reactie van no3 , op 24 January, 2005 @ 19:59

  Zwaar d’r over volgens mij, vooral het feit dat LVB een kostuumke wordt aangemeten dat in de verste verten het zijne niet is, ook ik mag me intussen tot “die van de oude garde” rekenen, al is het niet onder de naam dederdebelg, begonnen als kiekens(remember?), ik ben ook eens gaan kijken in de waybackmachine, en als Vlaamse bloggers tussen mijn links stonden toen “Le temps perdu”, “UDN”, en “Polskaya”, en that’s that. Wij waren met ons gedrieen, Ludo, Polski en ik, trouwens de eerste Belgische delegatie webloggers op bezoek bij een Nederlandse weblogmeeting. En al die tijd was dinosaurus LVB nergens te ontwaren… Dominiek, trek u de heisa niet aan, zet door met je plannen en ik hoop dat ze goed uitdraaien(al denk ik het mijne over de uitkomst ervan).

 3.   Reactie van Polski , op 24 January, 2005 @ 19:43

  Ho Derdebelg, u vergeet Karma, die was er toen ook al.

 4.   Reactie van no3 , op 24 January, 2005 @ 20:22

  ja, maar die is pas later bij m’n links komen te staan :)

 5.   Reactie van Verbal Jam , op 24 January, 2005 @ 20:08

  Neem van mij aan Polski: Vlaamse bloggies kunt u beter niet willen. Dat is nóg slechter voor uw bloeddruk. Moch u ambitie hebben er eentje te winnen, bedenk dan dat linkse blogs per definitie nooit een bloggie krijgen. Daarvoor zijn ze nu eenmaal te moeilijk. ;-)

 6.   Reactie van BuFS , op 24 January, 2005 @ 23:55

  Polski, bovenstaande was zo sappig, zo goed dat je nu echt mijn blog-god bent!

 7.   Reactie van verca , op 25 January, 2005 @ 5:57

  Dat is inderdaad sappig ja

 8.   Reactie van muggenbeet , op 25 January, 2005 @ 9:19

  Als redelijk nieuweling in het bloggersmilieu ben ik blij vast te stellen dat een oude rot in het vak ook zo zijn bedenkingen heeft over die top 5 van de morgen. Ik had er ook een stukje over.

 9.   Reactie van Chipo , op 25 January, 2005 @ 9:13

  Op het moment dat je prijzen gaat krijgen voor te loggen, kan je der beter mee mee kappen. Wat een geouwehoer.

 10.   Reactie van Lucas , op 25 January, 2005 @ 9:05

  Twee dingen:
  1. Het eerdere blogje ‘Eerlijk antwoorden’ behoeft nu geen antwoorden meer….
  2. Ik hoop dat als die LVB op zijn bek gaat (‘pats’) dat geen schokgolf en bijhorende tsunali’s teweegbrengt. Wat het zou weleens fameus ‘pats’ kunnen doen.
  3. En als dat dan gebeurt, dan maar hopen dat er niet iemand in Brussel op het idee komt bloggen ‘wettelijk te omkaderen’.
  Ik weet het, ik had 2 dingen gezegd, maar ‘t zijn er 3 geworden….
  En voor de rest bestaat er al eeuwen een gezegde: ‘Doe wel en zie niet om.’
  Dus bloggers, niet aan storen en niet omzien, gewoon verderdoen !!!

 11.   Reactie van Wacondah , op 25 January, 2005 @ 12:05

  Rechts, Links, Nederlands, Vlaams, of in “tengels” – wat maakt het uit? Gaan we de minderheid die blogt al beginnen op te delen, ostraciseren?

 12.   Reactie van hans , op 26 January, 2005 @ 8:00

  de eerste vl. log waren volgens mij ltp, karma, uren dagen nachten, hank, kiekens en jij

RSS feed voor deze reacties. TrackBack URL

Voeg een reactie toe:

Powered by WordPress