4 April, 2002

Ferme Mylène

Te vinden onder: Uncategorized — @ 11:10

Naaste dame is Mylène Farmer. Frans-Canadese, zangeres, famme fatale en schoon madamme.
Haar videoclips zijn pareltjes van regie en choreografie, vaak provocerend en meer kortfilm dan videoclip. Haar live-optredens zijn ravissant, geil, gekostumeerd en betoverend. Haar songteksten zijn brutaal, kwetsbaar, emotioneel.
Ik heb de muziek van Mylène nu zo’n jaar of dertien geleden leren kennen, toen ik in Gent op kot zat en daar mijn eerste serieuze liefde tegen het lijf liep. De nacht dat Katrien en ik allebei heel schuchter en allebei voor het eerst met elkaar naar bed gingen, was dat onder begeleiding van Mylène Farmer. Een cassetje van zestig minuten lang dat op auto-reverse stond en heel die zalige nacht over-en-weer speelde. Een half uurtje muziek, vier droge klikjes, en weer een half uurtje muziek. Onderwijl sliep het meisje waarbij ik man werd in mijn armen, en terwijl ik door de bewasemde ruiten naar de krijsende meeuwen in de ochtendgrauwe hemel staarde, werd de stad Gent onder ons wakker en kon ik de hele wereld aan.
Als ik nu sommige van die nummers hoor die ons toen begeleidden, dan heb ik Katrien weer vast en ruik ik de geur van heur haar en van haar studentenkamertje weer.
Toen het anderhalf jaar later uitging tussen ons en ik niet wist waar te kruipen van ellende, gaf Mylène me troost. Nou ja, troost, ze gaf me met haar teksten het gevoel mijn pijn te begrijpen, en ik vond in haar een ‘zielsverwante’. Het schrijnen dat ik in die tijden in mijn hart droeg, droeg zij in haar stem toen ze zong over afwijzing en eenzaamheid.

Bulle de chagrin
Boule d´incertitude
De nos destins
Nait que solitude
Tu dis qu´il faut du temps
Qu´aimer n´est pas un jeu d´enfant
Je sais bien que tu mens
Mais je suis si seule à présent

De jaren gingen voorbij, ongemerkt en veel te snel. Andere levens en lieven dienden zich aan en Mylène Farmer verdween een beetje naar de achtergrond.
Tot het me een tijdje geleden opviel: Désenchantée, een nummer uit 1991 notabene, wordt nu wel heel vaak op de radio gespeeld.
Mooi, Mylène is terug. Hulde aan deze dame :)

 • Download Ainsi soit-je.mp3 (5.83Mb)

 • reacties (2)


  2 reacties, »

  1.   Reactie van Polskaya , op 4 April, 2002 @ 13:13

   Iemand, een MF-fan, had hier al een gedachte geplaatst, maar ik heb op het verkeerde knopkje geduwd en nu is da gedachteke weg. Sorry! MF-fan, pls post het ff terug?

  2.   Reactie van polter , op 6 April, 2002 @ 2:54

   Pol, mooi gezet. Voor mij heeft Joni Mitchell (Court and spark, Hejira) hetzelfde gevoel.

  RSS feed voor deze reacties. TrackBack URL

  Voeg een reactie toe:

  Powered by WordPress