30 June, 2003

Filoso-fucking-ie

Te vinden onder: Uncategorized — @ 4:46

Weet je, ik zie ze niet graag, de mensen die afstuderen aan een of andere school en zich filoso-fucking-oof mogen noemen. Zoveel of omtrent jaren oud en een diploma dat zegt: ‘filosoof’. En nu gij. Want ik vat het niet. Moesten ze iets van het waarlijke denken in zich hebben gehad, ze zouden na het tweede jaar heel die klote-unief achter zich laten omdat ze hun weg daar niet konden vinden en zeker geen wijsheid. Filosofie gaat over denken, niet over het van-horen-zeggen-hebben.
Diegenen die blijven en de cursus uitdoen mogen zich voor mijn part slechts filosofie-historici noemen. Ze hebben geleerd wie wat heeft gezegd en wanneer en waarom en hoe het geïnterpreteerd en uitgelegd moet worden, en in het café kunnen ze zich bedienen van hun kennis die niet verder reikt dan wie wat heeft gezegd en wanneer en waarom en hoe het geïnterpreteerd en uitgelegd moet worden maar ge moogt er niet tegenin gaan omdat gij er niets van kent en zij wel, laat staan dat ge ermee moogt lachen, want met ‘filosofie’ wordt niet gelachen meneer, nee meneer, de filosofie is wat ons vertelt wie we menen te zijn en waarom en hoe en wanneer en om hoe laat en zus en zo en hetgeen en het ander en … kust mijn dikke bengelende kloten.
Waarlijke filosofie zit in iedere mens. Het is eenieders taak om zich voortdurend te lopen verwonderen over vanalles en buiten dat nog veel meer. Het gaat over het trachten begrijpen en plaatsen van dingen in dat wat jij als je werkelijkheid beschouwt. Het gaat over inzicht verwerven en te weten dat het van geen tel is of misschien juist wel, het gaat over weten waarom je liefhebt, maar bovenal, boven alles en daar nog eens bovenuit, gaat het over het feit dat je jezelf een plaats kunt geven in wat jij als je wereld beschouwt, en daar is elke godverdomde-snot-kolere-baby al mee bezig van zodra hij/zij voor de eerste keer zijn bakkes opentrekt.
Laat je niks wijsmaken. Wij zijn allemaal filosofen, alleen durven de meesten van ons dat niet beseffen. We zijn allemaal filosoof omdat we opgescheept zitten met een zelfbewustzijn. En dat zelfbewustzijn wil zich meten en ijken met de wereld om zich heen. Da’s alles. Da’s normaal. Wat de rest allemaal aan geblaat en gemekker mede te delen heeft is enkel witte ruis en is van geen enkele tel.


reacties (28)


28 reacties, »

 1.   Reactie van astrakanko , op 30 June, 2003 @ 9:10

  Rake opmerkingen die je hier maakt. Maar ik wil er één dingetje ter verdediging van de studierichting filosofie aan toevoegen als je het niet erg vindt.
  Ik veronderstel dat het overgrote deel van de afgestudeerden filosofie inderdaad nooit een wereldschokkende gedachte zal formuleren die het lot van de mensheid zal veranderen of ons een inzicht zal geven in het waarom en hoe van de grote levensvragen. Maar om ervoor te zorgen dat de enkele gouden korenaren die er tussen het studentenkaf zitten hun potentieel zouden kunnen waarmaken is het misschien wel nuttig om te weten wie wat ooit heeft gezegd, kwestie van het warm water niet opnieuw uit te vinden of in cirkeldenken te vervallen. Ook kan het herkauwen van wat je filosofiehistoriek noemt toch enkele mensen aanzetten tot het vormen van eigen ideeën, net omdat ze het niet eens zijn met reeds bestaande theorieën. Jammer genoeg gebeurt dit niet zo vaak als het eigenlijk zou moeten en is het inderdaad jammer dat niet iedereen inziet dat ze het denken binnen handbereik hebben, als ze tenminste de moeite nemen om hun ogen eens een uurtje van het t.v scherm los te trekken, of eens even uit de rat-race te stappen.

  ps: dikke, bengelende kloten ? Stoefer ! ;)

 2.   Reactie van JWL , op 30 June, 2003 @ 14:11

  Ik ben geen filosofie gestudeerd. Ooit is het op mijn weg gekomen en sindsdien fascineert het mij. Ik heb God niet nodig om de wereld en het leven als een mysterie te ervaren. Ik raakte zeer nieuwsgierig naar wat al die denkende mensen vroeger allemaal bedacht hadden om het leven hier op deze aardkloot te verklaren. Het blijft me boeien. Vaak begrijp ik die fossiele denkers niet en vind ik het jammer dat ik niet meer van filosofie geleerd heb. Soms ben ik blij dat ik zo weinig van de academische filosofie weet om onbevangen te blijven.
  Een ieder heeft een filosoof in zich, vast wel. Wellicht hebben we ook allemaal een skinhead onder ons kapsel, ook mogelijk.
  Bij mij is het mysterie leven alleen maar groter geworden sinds ik verslaafd ben geraakt aan lezen en het lezen van filosofen in het bijzonder. Ik praat er graag over met vrienden in de kroeg, maar me laten voorstaan op kennis, nee, daarvoor snap ik te weinig. Toch is het heerlijk om onder het genot van een pintje wat te lullen over het leven en als daarbij een naam valt van een knar die ooit een boek geschreven heeft … ach, wat maakt het uit.

 3.   Reactie van Edwinek , op 30 June, 2003 @ 15:48

  Geloof het of niet, hier zat ik gisteren nog met mijn lief over te filosoferen. En dat ging best goed, zelfs zonder diploma. Misschien moeten ze de studie ‘filosofologie’ noemen. Ik vraag me trouwens af wat dit soort figuren dan met hun studie gaan doen. Hooguit kunnen ze op hun beurt weer leraar filosofie worden, zo houdt het vak zichzelf aardig in stand. Ik ga er dan ook vanuit dat ze op die studie alleen werken bestuderen van gediplomeerde filosofen. Amateurs als Socrates en Nietzsche komen er daar toch niet in, hoop ik?

 4.   Reactie van CasaSpider , op 30 June, 2003 @ 18:22

  Hier snijdt ge het klassieke dilemma aan dat studie uw spontaniteit kan hinderen. Kijk bijvoorbeeld naar musici die goed kunnen improviseren. Stuur ze naar het conservatorium en het is goed mogelijk dat ze dat vermogen voor een deel verliezen.
  Toch denk ik dat juist door studie (bij een enigszins intelligent persoon tenminste) ook nieuwe wegen en inzichten geopend worden.
  Een filosoof van tegenwoordig is iemand die filosofie heeft gestudeerd, het wil nog niet zeggen dat hij zelf een filosoof a la Socrates is. Maar wie weet, na een paar pintjes menen veel mensen zich een Filosoof… :-)

 5.   Reactie van ikki , op 30 June, 2003 @ 23:42

  Ik ben bang dat ik het niet begrijp. Ik heb archeologie gestudeerd. Ben ik nu archeoloog? Neen, gewoon dopper. Ieder licentiaatje dat zonder verdere grond als filosoof door het leven gaat, zou eens goed op zijn bakkes moeten hebben. Maar bij nader inzien, dat verdient bijna iedereen. Tja.

 6.   Reactie van Mike , op 1 July, 2003 @ 3:55

  Ik heb een diploma van metser – en ik ben metser.

 7.   Reactie van Edwinek , op 1 July, 2003 @ 7:16

  Kijk, dat is nu eens een echt beroep. Eerlijk handwerk, een kunst misschien wel. En je moet het leren.

 8.   Reactie van lieve , op 1 July, 2003 @ 12:07

  Jullie doen het bijna klinken alsof niemand die filosofie studeerde daar ook maar enigzins oprecht in geïnteresseerd kon zijn??
  Bijna of je per definitie een “wannabe-filosoof” bent als je kiest voor de studierichting waar je interesse voor hebt.
  Ik ken op z’n minst toch al een paar afgestudeerde-volgens-jullie-wannabe-filosofen die veel minder elitair gezwets uitslaan dan wat ik hier net gelezen heb.

 9.   Reactie van Polski , op 1 July, 2003 @ 14:06

  Over welk elitair gezwets heb je het Lieve? Ik hekel alleen het feit dat je filosofie moet gestudeerd hebben om jezelf filosoof te mogen noemen. Dat is pas elitair.

 10.   Reactie van lieve , op 1 July, 2003 @ 15:57

  Quote:
  Weet je, ik zie ze niet graag, de mensen die afstuderen aan een of andere school en zich filoso-fucking-oof mogen noemen.
  Zoveel of omtrent jaren oud en een diploma dat zegt: ‘filosoof’. En nu gij. Want ik vat het niet. Moesten ze iets van het waarlijke denken in zich hebben gehad, ze zouden na het tweede jaar heel die klote-unief achter zich laten omdat ze hun weg daar niet konden vinden en zeker geen wijsheid…

  Dat noem ik iedereen over dezelfde kam scheren, en zelf denken alle waarheid in pacht te hebben door te staten dat elke minuut filosofie studeren aan een unief puur tijdverlies is.

 11.   Reactie van Polski , op 1 July, 2003 @ 16:55

  Ge moet zo geen lange tenen hebben Lieve. De afgestudeerde filosoofjes die ik ken zijn wèl een pain in the ass. Diegene die jij kent niet. Welaan, schrijf dan een leuk stukje over hen op je site.

 12.   Reactie van lieve , op 1 July, 2003 @ 17:06

  Oh, mijn excuses. Ik dacht dat men hier vrij was te reageren, maar blijkbaar toch niet helemaal. No problemo – ik zal mijn gemekker dan voortaan exclusief voor klue voorbehouden.

 13.   Reactie van Polski , op 1 July, 2003 @ 17:14

  Lieve toch….ik stel enkel voor dat je een leuk stukje over pas afgestudeerde filosofen op je site zit, en dat wordt dan door jou geïnterpreteerd alsof jouw commentaar hier niet welkom is.
  Je bent bevooroordeelt.

 14.   Reactie van lieve , op 1 July, 2003 @ 18:46

  Als je je uitlaat over “de filosoofjes” op een in mijn ogen denigrerende manier zoals hierboven dan vind ik niet dat ik degene ben met vooroordelen.

 15.   Reactie van Polski , op 1 July, 2003 @ 20:01

  Klopt als een bus. Mag het ff op mijn eigen logje? Ik vertel wat ik te zeggen heb, en als ik dan een paar pinten in mijn kop heb durft dat wel eens in radicale bewoordingen zijn. En natuurlijk duikt er dan altijd iemand zoals jij die de boel helemaal verkeert begrijpt en kwaad word. Jezus, dit is geen gazet he, dit is een persoonlijk weblogje. Het spijt me dat je je zo kwaad maakt, maar het kan me eigenlijk niet schelen. Want net wat jij mij verwijt hier te doen (de elitair uithangen) doe je zelf wanneer de laatste paragraaf van het nieuwe Harry Potter boek publiceert omdat jij niet van dat gezeik houdt.
  Enfin soit, dit kan nog lang doorgaan. Geen zin in. Ik geef je gelijk op alle vlakken.

 16.   Reactie van myriam , op 1 July, 2003 @ 20:56

  slecht geslapen pol?

 17.   Reactie van David , op 1 July, 2003 @ 22:46

  Op zich kunnen mensen die slap ouwehoeren in café’s geen kwaad, maar ik ben het wel met Pol. eens. Studie, schmudie!
  Iljitsch merkte in ‘ontscholing van de samenleving’ al op dat door beoordelen een valse realiteit wordt gecreëerd: het idee dat het vergaren van kennis een cijfer kan worden gegeven. Met desastreuze gevolgen:

  “Once people have the idea schooled into them that values can be produced and measured, they tend to accept all kinds of rank’ ings. There is a scale for the development of nations, another for the intelligence of babies, and even progress toward peace can be calculated according to body count. In a schooled world the road to happiness is paved with a consumer’s index.”

  Het hele verhaal: http://philosophy.la.psu.edu/illich/deschool/intro.html

 18.   Reactie van David , op 1 July, 2003 @ 22:39

  Illich dus…

 19.   Reactie van Terrebel , op 1 July, 2003 @ 22:35

  “Jij bent niet klein; jij bent jij.”
  Kan worden vertaald naar “Je bent die je bent. Wel of geen studie. Wel of geen sproeten. Wel of geen lange tenen.
  Elk is uniek en dient te accepteren dat anderen dat ook zijn. Niemand is “beter”
  dan een ander. Slegs anders.”
  Hier wou ik het voor nu even bij laten.

 20.   Reactie van Wiebe , op 1 July, 2003 @ 23:57

  Amen

 21.   Reactie van Polski , op 2 July, 2003 @ 3:47

  Hetgeen ik eigenlijk wou zeggen: men heeft geen diploma nodig om filosoof te zijn, maar die pippo’s die ik ken en dat diploma hebben zijn regelrechte losers. Ze zijn nix waard, ze rollen zich in hun eigen uitspraken als een varken in zijn mest en de meest argumenten pareren ze met: ‘…den dien en den dien heeft dat gezegd want daarom en daarom….’
  Je hoeft geen school om filosoof te zijn. Slechts de drang tot denken en vergelijken en vragen stellen. Da’s al. En als op die manier het warm water twintig keer opnieuw wordt uitgevonden, dan zal het tenminste twintig keer op een andere manier gebeuren. Daar is niks mis mee en zelfs integendeel.
  Diegenen die over deze post nog verder van gedacht willen wisselen weten mij te vinden. Voor de rest is het gedaan met dit gezeik. In godsnaam toch. Lange tenen voor iederéén!

 22.   Reactie van Arcadim , op 2 July, 2003 @ 8:37

  Voila, da’s nu net waar “filosofie” niet over gaat: Een uurtje vanachter stoof of toonbank en vaststellen dat je Nergens bent uitgekomen… En Nergens is (ook) een mooie plaats om te blijven…

 23.   Reactie van Kat , op 2 July, 2003 @ 21:37

  Voor de rest is het gedaan met dit gezeik.
  Ah, je stop met bloggen ?

 24.   Reactie van Kwaadbloed , op 3 July, 2003 @ 4:08

  Kat is krols…de hormonen makan haar brutaal.

 25.   Reactie van Wiebe , op 3 July, 2003 @ 17:45

  “Je weet wat je denkt, als je ziet wat je zegt”

 26.   Reactie van pax , op 23 April, 2006 @ 20:30

  blijkbaar ziet je je mening te baseren op enkel zeikerds die je kent en die filosofie hebben gestudeerd…
  als iemand dan je erop wijst dat sommige filosofen ook aangename mensen kunnen zijn, begin je meteen zelf te kakken op haar
  je bent een mooi voorbeeld van wat ik blog-narcisme noem

 27.   Reactie van Just me , op 26 October, 2007 @ 1:40

  Wat ik mij nu heel hard zit af te vragen…wat heb jij gestudeerd?
  Ben echt benieuwd.

 28.   Reactie van Polski , op 28 October, 2007 @ 5:10

  animatiefilm aan de academie van gent

RSS feed voor deze reacties. TrackBack URL

Voeg een reactie toe:

Powered by WordPress