26 November, 2003

Godsdienst en godsdiensten.

Te vinden onder: Uncategorized — @ 5:40

Ik ben niet bestempeld middels een scheut water die me onder eentonig gelispel over m’n kruin werd gegoten om me te verlossen van een oerzonde begaan door een paar mijner voorouders, noch ben ik opgevoed in de traditie dat ik me elk jaar voor een periode gedurende de tijd dat het daglicht duurt alle lichamelijke geneugten ontzeg omwille van een belofte aan mijn profeet, en terwijl ik met onbedekte kruin onbevangen de rigide hemelen kan tarten loop ik nog steeds fluitend met mijn voorhuid rond te zwaaien zonder door de vuist Gods getroffen te worden. Ikke blij, iedereen gelukkig!
Dat is wat anders wanneer ik om me heen kijk. Een seniele vent representeert het geweten van de Katholieke Kerk, met patroongordels behangen en jurkdragende mohammedanen vertegenwoordigen de Wrekers van de Islam terwijl ultra-orthodoxe joden menen met bulldozers en hoge betonnen muren hun superioriteit door te moeten drukken op de heuvels van het land dat ondertussen al aan iederéén beloofd is geweest. En ondanks het feit dat ik geen geloof heb en dat iedereen van mij mag geloven wat hij wil zolang hij er maar voorspoed, troost en liefde uit kan putten zonder er andere mensen voor om zeep te moeten helpen, begrijp ik het hoegenaamd niet hoe het komt dat de meest felle aanhangers van aantal van de grootste godsdiensten die notabène dezelfde god de liefhebbende vader vereren, het kunnen presteren om onderling zo bloederig met elkaar om te gaan. Het lijkt wel een kleuterruzie: ‘…en ik zie onze Papa het lieh-iefst!’ Terwijl ze toch, wanneer ze hun eigen boeken zouden lezen in plaats van ruzie te maken, moesten weten dat Papa hen allemaal even graag ziet.
In mijn goeie dagen vermoed ik wel eens dat een paar slimme slechteriken heel de boel misbruiken om een hoop domme goeieriken te manipuleren. In mijn slechte dagen ben ik daar absoluut zeker van. Hoe anders kunt ge zo leren haten als door zovelen van ons wordt gedaan? Hoe valt het dan te verklaren dat er zulke gevaarlijke meningen zo blind gevolgd worden? Hoe is het in wiens-naam dan ook mogelijk dat mensen zo kunnen opgezet worden tegen andere mensen die ze in andere omstandigheden onderdak zouden geven? Vanuit de godsdienst heb ik alleen nog maar horen verklaren dat dat komt omdat de mensen van het Pad Gods af zijn. Volgens mij zijn we dat al sinds we God hebben uitgevonden.


reacties (10)


10 reacties, »

 1.   Reactie van astrakanko , op 26 November, 2003 @ 9:22

  Zo waar dat het bijna pijn doet. Nog frustrerender is het als je bedenkt dat slechts een hondertal machtige mannen deze wereld naar de kloten aan het helpen zijn en zes miljard mensen er als koeien op staan te kijken.

 2.   Reactie van nathan , op 26 November, 2003 @ 10:42

  Om te dit nog maar even te bevestigen : in Noord-Ierland, waar godbetert protestanten en katholieken naast mekaar wonen. Ik bedoel : dat is toch bijna krek hetzelfde, alleen de invulling is een tikske anders. En djeezes, zondag (van alle dagen) een reportage gezien, en de dingen die ze mekaar verwijten, alleen omwille van de godsdienst, en dat al dertig jaar lang.

  Nu misschien is het daar niet louter en puur alleen de godsdienst, maar ook het inpalmen van land (dat dan wel dertig jaar geleden is gebeurd).

  Godsdienst zou net moeten helpen om oorlogen te vermijden.

  Maar nee, inherent aan een godsdienst is het impliciet beter zijn dan de andere, terwijl ze toch allemaal zeggen : liefde voor uw naasten. Stond daar dan tussen haakjes bij : “(gelovigen van dezelfde religie)” ????

  Behalve tao en boedisme, als ik me niet vergis. Lang leve tao ! ;-)

 3.   Reactie van Noci , op 26 November, 2003 @ 10:33

  Mja ik dacht onlangs hetzelfde na de uitzending van Panorama, getiteld “De kinderen van Belfast.” Katholieken vs. Protestanten en hoe de haat zo diep zit. Ik keek er met grote verwondering naar en stelde mezelf steeds de vraag naar het hoe en waarom. Dit moet oorzaken hebben die het religieuze overstijgen. Godsdiensten zijn een krachtige brandstof om conflicten en haat aan te wakkeren. Zalig zij die er ingelokt worden?

  Als we nu eens allen boeddhist werden, of waarachtig evangelist, of humaan atheist,…*zucht* :-)

 4.   Reactie van Noci , op 26 November, 2003 @ 11:23

  @Nathan: ik vond het echt een deprimerende situatie daar in Belfast, wat een troosteloos bestaan. En koppigheid en halstarrig vasthouden aan eigen gelijk vieren er hoogtij.

 5.   Reactie van Gooly , op 26 November, 2003 @ 11:21

  De mens is een kuddedier, dus ze sluiten zich graag aan bij een kudde. En ze willen graag vechten tegen andere kuddes, da’s goed voor het groepsgevoel. En of dat nou voor Allah, God, zwart, blank, Ajax, Club Brugge, of dyslectische postzegelveramelaars is, dat maakt ze in eerste instantie eigenlijk niet eens zoveel uit. (Laat ze het niet horen oeh oeh, want ze moeten onvoorwaardelijke steun aan de kudde ten toon spreiden)
  Sommige leiders weten dat en maken daar dankbaar gebruik van. Maar als we God afschaffen, staan ze volgende week met een Ajax vlag op de tribune “Boeren!” te schreeuwen.

 6.   Reactie van bernard , op 26 November, 2003 @ 12:24

  Maar, Pol, da’s recht toe recht aan geschreven. Zeer goed, rechtstreekse klasse. Kun je zo’n dingen niet elders kwijt, in een blad?
  Religieus fundamentalisme is een te bestrijden dwaasheid, die al veel miserie veroorzaakt heeft. Hoe dat bestrijden? Enkel door armoedebestrijding in die landen?

  Wat N. Ierland betreft, daar gaat het eerder om een strijd rijk tegen arm én de twee belijden een andere godsdienst.Alle lof voor de SDLP van John Hume ( Nobelprijswinnaar, doodeenvoudig man,nu doodziek ). Die ken je van de foto met Bono.

 7.   Reactie van liliwens , op 26 November, 2003 @ 22:41

  Goed gescheven Pol,en geen geloof
  is ook een geloof.
  Groetjes

 8.   Reactie van bernard , op 26 November, 2003 @ 23:21

  Kijk, een gedachte waar ik sinds lang mee speel: een boek , reader ( = diverse auteurs, elke vogel zingt zoals hij gebekt is op z’n eigen invalshoek) over het feniomeen bloggen. Er zijn er nog géén.

  Terwijl er schriftvaardige bloggers in overvloed zijn.

  Als je niet tijdig oplet, word je een B.V.

 9.   Reactie van myriam , op 27 November, 2003 @ 13:49

  het is de kunst om de vrije gedachten aan banden te leggen en zo een volk onder de knoet te houden.
  zie bij uw ouders maar eens. ze moesten dat en dat bidden die en die bedenkingen waren zonde. Zelfs de gebedjes waren van bovenaf opgelegd. Ge moest dan en dan vrijen want kinderen moesten er komen. het volk onder de knoet houden De leuze van die tijd tussen heer en pastoor. Hou jij ze dom dan houdt ik ze arm.
  en leer ze vooral niet lezen. Laat vooral de vrouwen thuis.
  Is er iets veranderd? Hier misschien, maar op plaatsen elders?

 10.   Reactie van Pierre , op 20 December, 2003 @ 18:15

  Hier is er ook nog weinig verandert Myriam… Kijk maar rond, preutsheid, oogkleppen, racisme… De campagnes van O. Toscani voor Benetton bv. die voor opschudding wekken omdat ze niet worden begrepen… Leren lezen kan men hier aan de mensen niet meer onthouden maar wanneer gaat men ze critisch een beeld of een film fragment in zijn context leren “bekijken” en begrijpen?
  Het gaat nog lang duren vooraleer de mens zelfstandig rechtop zal durven staan zonder te moeten grijpen naar dwaasheden van “anderen”. Mijn leuze is: “Ce qui est encombrant dans la morale c’est que c’est toujours LA morale des autres!” Idem met geloof! Basta ermee!

RSS feed voor deze reacties. TrackBack URL

Voeg een reactie toe:

Powered by WordPress