27 October, 2003

Hoe de politiek redden?

Te vinden onder: Uncategorized — @ 3:00

Mensen zijn misschien van tijd tot tijd ongelooflijk ‘dom’, maar ze weten het verdomd goed genoeg wanneer je hen een rad voor de ogen probeert te draaien (alhoewel sommigen echt wel wat hulp kunnen gebruiken). En met al die raddraaierijen die tegenwoordig van links en rechts op ons afkomen kan je het geen enkele burger nog echt kwalijk nemen dat hij/zij het verschil niet meer weet te maken tussen een dorpscircus en de Belgische politiek.
Smijt alle machtswellustelingen, alle meelopers, alle opportunisten, alle uitgenodigde BV’s en andere kakzwalvers, alle spijbelaars, alle ongeïnformeerden, alle egotrippers en overlopers, alle hypocrieten en klaplopers eruit en het zielige bibberende groepje hulpelozen dat je dan nog over houdt zijn die mensen die politiek willen bedrijven uit passie en bekommernis en eerlijk engagement. Dat zijn diegene die je moet hebben! Juist! Nagel op de kop! Plato zei het ook al in zijn eh, dialogen waarin hij vertelt hoe een ‘volk zich moet organiseren’. Over de politici heeft hij het volgend te zeggen: ‘Laat hen (de politici) overleven op wat het volk hen geeft en niet op wat ze zich toeëigenen.’ (pas nochtans op met die Plato zijn ideëen want hij was eigenlijk de grondlegger van het fascisme met heel zijn ‘de-staat-is-alles’-gedoe).
In ieder geval, respect en vertrouwen dient nog steeds verdient te worden. Politici moeten zoals het gezegd wordt ‘goede huisvaders/ -moeders’ zijn die met gezond verstand en een eerlijk hart het beste voor hun gezin voor ogen hebben, terwijl het er heden ten dage in het politieke perk meer aan toe gaat alsof ze met zijn allen om het hardst aan het solliciteren zijn voor een rolletje in een soap terwijl ze hun kindjes met de was en de kook laten zitten (mijn excuzes aan de mensen die met soap écht hun brood verdienen).
Alhoewel. Nu ik dit schrijf zie ik ineens dat er waarschijnlijk niet eens een wezenlijk verschil bestaat tussen de beide. Politiek bedrijven of in een soap meespelen komt op hetzelfde neer. Diegenen die waarlijk beslissen hoe het verhaaltje zijn loop moet hebben die zien we nooit en zullen we nooit echt kennen. Voor de rest zijn er alleen de slechten en de goeien.


reacties (5)


5 reacties, »

 1.   Reactie van bernard , op 27 October, 2003 @ 15:36

  Kijk , een originele Amerikaan:

  http://faculty.umf.maine.edu/~erb/essays1.htm

 2.   Reactie van Librarian , op 27 October, 2003 @ 21:47

  Voor de rest zijn er alleen de slechten en de goeden? En de lelijkaards dan?

 3.   Reactie van bernard , op 27 October, 2003 @ 22:00

  Wel , Librarian, dat is precies wat mij, slightly old fashioned, stoort. In de media maatschappij moet je als politicus ook nog mooi, presentabel zijn.De look is nu de helft van het werk.Dus : politics = +/- a beauty contest( chr. Schwarzenegger e a ).
  ‘k Heb het meer voor inhoud, want het zijn de gevolgen daarvan die de bevolking ondervindt.
  Nu zwijg ik, beloofd.

 4.   Reactie van Librarian , op 27 October, 2003 @ 23:46

  @bernard: je hoeft helemaal niet te zwijgen, wel in tegendeel. Ik vind trouwens dat je gelijk hebt. Alleen: wat doe je ertegen? Politici komen nu eenmaal in beeld en voeren (tijdens de verkiezingsperioden) campagne. Ze laten zich van hun beste kant zien.

  Hoe iemand eruit ziet is dus wel degelijk belangrijk. Wees nou even eerlijk: je hebt dat toch zelf ook als je mensen ontmoet. Je let toch op hun uiterlijk en niet alleen op hun wijze woorden. Of niet? Maar je hebt gelijk: ‘au fond’ is de inhoud belangrijker dan het uiterlijk. Alleen… het vlees is zwak… zullen we maar zeggen.

 5.   Reactie van bernard , op 28 October, 2003 @ 0:52

  Ja, dat is precies wat de blogs zo interessant maakt: die discussie over , laat ons afspreken, “menselijkheid”: het goede leven, de look, etc.
  Doorgaan.

RSS feed voor deze reacties. TrackBack URL

Voeg een reactie toe:

Powered by WordPress