19 May, 2002

Home from Holland

Te vinden onder: Uncategorized — @ 5:37

KlikZaterdagmiddag heen en weer gereden naar Holland. Het was toch een ferm pak minder goe weer dan gisteren. Toen we over de havenweg reden ontplooiden zich boven dat vlakke desolate polderlandschap een loodzware lucht. In Holland mijn zaken afgehandeld en snel weer naar huis. Bij het binnenrijden van Antwerpen joegen de wolken zo laag over de stad dat ze hun buiken openhaalden aan de toppen van het woud torenkranen op de werf van het nieuwe justitiepaleis. De eeuwenoude stad lag klein en nietig uitgestrekt onder die troosteloosheid, en toen kreeg ik even een flashback: dit was eenzelfde hemel waaronder onze voorouders zich jaren her zwijgzaam en nors schikten in hun ontberen en op het veld hun knoestige arbeid verrichtten badend tot God dat de oogst niet zou mislukken en dat het kalf volgende winter zou overleven. En dat gaf me een indruk over hoe vergankelijk alles is. Binnen afzienbare tijd, wanneer onze beschaving vervaagd is en het onkruid vrij spel krijgt tussen de ruïnes van mijn thuisstad, zullen dezelfde wolken nog steeds op dezelfde manier door het zwerk jagen.
En die gedachte stemde me somber.
Hier is een klein avi-tje (1.78mb) om de boel wat te illustreren. Het orgelnummer dat ik u als soundtrack meegeef is het onweerstaanbare ‘Chaconne’ van Bach.
Het is zondagochtend na vijf uur en de vogels zijn wakker geworden. Nog even en het wordt weer licht.


reacties (8)


8 reacties, »

 1.   Reactie van bernard , op 19 May, 2002 @ 9:28

  Verwarring:de muziek is orgelmuziek, de referentie is naar een vioolpartita.Vreemd:toen ik een paar jaar geleden van mezelf de indruk kreeg dat ik het wat liet hangen,heb ik er mezelf toe verplicht om elke zondagmorgen om 6.30 op te staan om ,partituur in de hand ,Bach te beluisteren (discipline was vlug hersteld).Doe oorgelmuziek van JSB,dat is het één en ander. Je voelt dat hij het graag deed, dat het niet enkel was omdat hij als kerkcantor toch rel. muziek moest schrtijven om aan de kost te komen (hij hefft 22 kinderen gehad).Waarom? Omdat,vermoed ik,het orgel het meest complete instrument van zijn periode (1685-1750)was,zoals de computer nu.Zeer goed zijn de Triosonates voor orgel (vooral #1).Trio is zoals een fiets:linkerhand, rechterhand,beide voeten als eenheid.Hij schreef die ter training van zijn zonen.Ga na: die zijn stuk voot stuk beroemder geworden dan hun vader.De jongste (Johann Christian,rococo) heeft zelfs Mozart opgeleid als die in London was.JSB was erg veeleisend,daardoor onpedagogisch:een driftkop,die met zijn pruik naar de leerlingen gooide als ze het niet snel konden.Mooie gitaarmuziek geschreven ook.

 2.   Reactie van verbaljam , op 19 May, 2002 @ 16:00

  Mooi beeld van die wolken die hun buiken openhalen!
  Los daarvan: ik dacht dat u diende te letten op de datalimiet. Met avi-bestandjes bent u daar waarschijnlijk snel doorheen, heer Pol. Overigens geeft Windows Mediaplayer bij de fietsterrorist een foutmelding.
  Dit ter feedback. ;-)

 3.   Reactie van Polski , op 19 May, 2002 @ 19:46

  Yo Verbal!
  Thx
  Ik moet opletten als ik upload of download via Telenet’s server. Deze avi staat op de een van de servers van aletia. En daar heb ik twee gig per maand.
  Betreftde fietsterrorist: het ware handig als je ook had geschreven welke fout ie maakt in wmp. Nu is het gissen, en da’s vrij idioot want hier werkt ie wel :) Heb je alle codecs (om maar iets te vragen)?

 4.   Reactie van devil , op 19 May, 2002 @ 20:52

  gedachte door t oranje gereden..als de polis da maar nie zie da filmke

 5.   Reactie van Polski , op 19 May, 2002 @ 20:31

  lol! Ik zat erop te wachten tot iemand da zou zien!

 6.   Reactie van Gerda , op 19 May, 2002 @ 22:37

  Het zijn niet de wolken die ons overleven, eerder bomen, kastelen en de Ardennen.

 7.   Reactie van bernard , op 19 May, 2002 @ 23:43

  Wat ik het meest apprecieer is “Mis,…”. Ga door.Goed zo.Echt waar.

 8.   Reactie van Bart VH , op 20 May, 2002 @ 3:28

  Verba:
  Bij mij werkt het in Windows Media Player 2, 6 en 7 (nogal nen hoop he)

  ook foutmelding als ge het gewoon download en DAN beziet??

RSS feed voor deze reacties. TrackBack URL

Voeg een reactie toe:

Powered by WordPress