9 February, 2005

Hypotheek op hyperlinks

Te vinden onder: Uncategorized — @ 14:01

Je hebt afpersers, huisjesmelkers en Marcel Heymans van de IFPI.
Afpersers dreigen ermee jou of je geliefden kreupel te slaan en je zaak in brand te steken wanneer je hen geen beschermingsgeld betaalt, huisjesmelkers verhuren voor walgelijk veel geld onbewoonbare krotten aan mensen die geen stem hebben om te verheffen, en Marcel Heymans van de IFPI bedreigt webloggers met de inbeslagname van hun pc wanneer ze het wagen om te linken naar pagina’s die linken naar mp3′s. Het verschil is dat de eerste twee geldwolven zich organiseren aan de kant van de wetteloosheid terwijl Marcel en zijn organisatie pretenderen zelf de wet te zijn. Als een pitbull met kaakklem bijt Heymans zich vast in de taak om brave mensen als die af en toe -en puur informatief- een link leggen naar een webpagina waar links naar illegale mp3′s te vinden zijn, te bedreigen met rechtszaken en torenhoge boetes. Dat Heymans hierbij tekeergaat als een verbolgen barracuda in een ballenbad van Ikea toont de gedrevenheid waarmee de man deze heksenjacht voortstuwt. Alhoewel het Belgisch Ministerie van Justitie op zijn website zegt dat voor linken naar illegale sites geen algemene regel bestaat, ziet Heymans er geen graten in om webloggers te intimideren. Bij het IFPI zijn ze klaarblijkelijk alleen geïnteresseerd in het recupereren van het zogenaamde gedolven verlies aan inkomens wegens het illegaal kopieëren van muziek, en werpen ze daartoe alle wapens in de strijd.
Even ter informatie van Heymans en de IFPI: een hyperlink is een informatieve verwijzing van een bepaalde webpagina naar al of niet relevante inhoud die op een andere webpagina te vinden is. Op dat principe is heel het internet en zeker ook het bloggebeuren gestoeld. De pagina waarnaar gelinkt wordt valt haast nooit onder de controle van de auteur van de webpagine die ernaar linkt, zodat een auteur verantwoordelijk stellen voor de inhoud van een pagina waarover hij niets te zeggen heeft, even absurd is als de regen te vervloeken omdat je er nat van wordt.
Maar niet voor Heymans. Hij zegt dat je niet mag linken naar pagina’s met een illegale inhoud, in zijn speciale geval dus naar pagina’s die verwijzen naar mp3-bestanden, en dat je diegene die er al liggen moet weghalen, zoniet komt hij met het absurde dreigement om je pc af te pakken.
Nu wil ik wel eens weten wat iemands pc te maken heeft met zijn linkgedrag. Wat wil Heymans op de lokale harde schijven van die computers in godsnaam vinden als de ‘misdaad’ zich op het internet heeft afgespeeld? Een kladblok-bestandje met bezwarende html-code? Een vergeten hyperlinkje in een tempdirectory naar een mp3-site die offline is wegens tekort aan bandbreedte? Een kant-en-klaar excell-bestand met namen, adressen, telefoonnummers en schoenmaat van hardnekkige uploaders? Ranzige amateur-porno?
De intimidatie van Marcel Heymans is ongehoord. Nu wil hij het linken naar pagina’s die linken naar mp3′s verbieden. Morgen stelt hij de sites met dommeblondjesmoppen buiten de wet en overmorgen al diegenen die uit Rusland komen. De geldhonger van mensen als Marcel Heymans brengen heel de idee van het internet in gevaar, want als ik zijn redenering volg zou ik, om volledig gerust te zijn, van al de linkjes die ik ooit al gelegd heb moeten controleren of de inhoud van de sites waar ze naar verwijzen ondertussen niet illegaal is geworden. Alsof ik daar de tijd en de goesting voor heb. Hoe, heb ik die niet? Volgens Heymans zijn die gelinkte pagina’s wel mijn verantwoordlijkheid, en als ik die niet wil opnemen moet ik niet meer linken!
Gelukkig ziet niet iedereen het zo, en besluit de Raad voor de Journalistiek na een vraag van Heymans himself tijdens een hoorzitting dat het linken naar muziekwebsites valt onder de persvrijheid.

Wat mag nog wel van Marcel?
Auteursrecht en merkenrecht op het net
Hyperlinks niet altijd gewild
IFPI.


reacties (15)


15 reacties, »

 1.   Pingback van 7 seconden » Librarian , op 7 March, 2005 @ 10:53

  [...] Humor | [...]

 2.   Reactie van muggenbeet , op 9 February, 2005 @ 15:14

  het beste wat marcelleke kan doen is ZICHZELF verbieden.

 3.   Reactie van Chipo , op 9 February, 2005 @ 15:00

  Waarschijnlijk gaat hij nou ook de pc van Google afpakken *proest*

 4.   Reactie van Zeveraar , op 9 February, 2005 @ 16:44

  In één woord; zielig! Hoe zit het eigenlijk met Blogger-sites? Kan hij daar ook moeilijk over doen?

 5.   Reactie van Ronald , op 9 February, 2005 @ 18:28

  Wat een misselijk ventje die Marcel, echt een sneu rukkertje.
  @Zeveraar: volgens mij niet.

 6.   Reactie van verca , op 9 February, 2005 @ 21:24

  Wat een gedoe weer zeg. Dat je linkt, op het moment dat je aan het linken bent, naar illegale mp3′s en je weet dat, tot daartoe. Dat is zo’n beetje de illegaliteit nog wat gaan verspreiden.
  Een link in een tekst bijv. heeft nog steeds de bedoeling om als achtergrondinformatie te dienen volgens mij. Maar als ik zó’n link doorgestuurd krijg en/of ik bekijk ze dan wil dat toch niet zeggen dat ik ze ook ga gebruiken, niet?
  Allemaal bull-shit, dat ze zich eens gaan bezighouden met een grondige reiniging op het internet en illegale dingen eraf halen én die mensen lastigvallen, dat zou de mens beter uitkomen. En als er dan toch zo’n heisa is rond het downloaden van muziek, dan hadden ze er maar niet mee moeten beginnen en moeten ze dat dan maar terug verbieden.
  Straks gaan ze ons nog vertellen hoe en welke verhalen wij moeten publiceren…Vrije meningsuiting?

 7.   Reactie van Pierre , op 10 February, 2005 @ 1:57

  Ik vraag mij ook af waarom ik op elke blanke DVD of CD een taks moet betalen (50c) voor reproductierechten, als ik er trouwens mijn eigen foto’s op plaats! Dat geld wordt door kloteland België wel ingehouden maar wordt niet aan de ‘rechthebbende’ uitbetaald, dit is dus duidelijke afpersing! Als ik nu toch een taks betaal op mijn eigen produktie, wees gerust dat ik NOOOOIT, maar dan nog NOOOIT, NEVER JAMAIS ooit een officiële CD ga kopen, ik heb de reproductierechten al dubbel en dik betaald en dus wordt ik gedwongen om te copiëren!

 8.   Pingback van Chipos Hoekje :: Mp3 , op 10 February, 2005 @ 2:14

  [...] 10-02-05:

  Mp3 Pollemans heeft een prachtig stuk over een of andere mafkees die belgische loggers aan het intimid [...]

 9.   Reactie van no3 , op 10 February, 2005 @ 13:53

  Ik probeer al een hele dag op de site van IFPI te geraken, maar geen succes, mischien een gevolg van al die negatieve publiciteit die ze als reactie op hun heksenjacht gekregen hebben?

 10.   Reactie van POlski , op 10 February, 2005 @ 13:58

  Awel, ik geraak er direct op nochtans

 11.   Reactie van no3 , op 10 February, 2005 @ 15:05

  dan zit het probleem locaal dus.

 12.   Reactie van Clopin , op 11 February, 2005 @ 13:05

  *snif*snif* Ik ruik een mogelijheid tot algemene actie van bloggers die uiteindelijk toch niet zal plaatsvinden :p

 13.   Reactie van Marcel Heymans , op 11 February, 2005 @ 18:21

  Clopin > en als die nu als eens zou begonnen zijn ;)

 14.   Reactie van Relke , op 11 February, 2005 @ 23:56

  Overschat het IFPI niet en onderschat de blogosfeer niet. Wat er nu allemaal gebeurd is voor Marcer Heymans even nieuw en even spannend als voor de bloggers.

 15.   Trackback van druppels , op 13 February, 2005 @ 2:09

  Toon mij je links en ik vertel wie je bent
  Blijft er nog de fond van de zaak: ben je verantwoordelijk voor de inhoud van de websites waar je naar linkt?

RSS feed voor deze reacties. TrackBack URL

Voeg een reactie toe:

Powered by WordPress