26 February, 2006

Iets over principes

Te vinden onder: Uncategorized — @ 7:31

Ha! Die goeie ouwerwetse principes! Er zijn er die ermee leven en er zijn er die ermee sterven. Zijnde een grondbeginsel voor een gekozen bestaan tekenen ze de krijtlijnen uit van een bepaald gedragscode, een manier van leven. En het eert mens dat hij nobele principes heeft en zich daar naar draagt.
Doch daar komt de kat op de koord: een eerbaar mens kan leven bij de principes die hij zichzelf heeft gesteld, maar moet tegelijkertijd opletten dat diezelfde principes zijn levensvreugde en zijn toekomstig geluk niet fnuiken. Net omdat het leven onderhevig is aan verandering moeten principes mogen evolueren. Ongelukkig worden omdat je er liever van afziet om sommige van je principes te herzien dan om voor oneerbaar door te gaan is niet alleen idioot, maar het getuigt bovendien van starheid en gewetenloosheid en heeft niets met eerbaarheid te maken, integendeel: het is het ontkennen van ontwikkeling, het totale gebrek aan respect voor groei, het ultieme negeren van jezelf.
Principes zijn nodig, maar laat ze u daarom niet van uw gezond verstand beroven. Het siert iemand om eer over glorie te kiezen maar het doet hem geen deugd om een stenen hart te dragen omdat zijn principes onwrikbaar zijn.


reacties (3)


3 reacties, »

 1.   Reactie van Stefferd , op 26 February, 2006 @ 21:48

  Ik geef je 100% gelijk, Paul… het leven evolueert en niet altijd gaat de geest mee, waardoor er fouten gemaakt worden die heelder werelddelen van de kaart kunnen vegen. Ik voel mij stilletjes aangesproken door deze tekst.

 2.   Reactie van bernard , op 27 February, 2006 @ 21:26

  Ben wat ouder dan Pol.

  Zei vader Eyskens.

  Niet écht Mark, dat soort zelfverkaard genie, de normeloze karikatuur.

  Wel Gaston , in zijn cursus alg. economie :

  ” Ahum, principes, als daad, subject van overleg, het zijn als scheen: die laat
  je los. Wanneer niemand het merkt, in de lift, bijv.”.

 3.   Reactie van astrakanko , op 2 March, 2006 @ 20:49

  Hear ! Hear !

RSS feed voor deze reacties. TrackBack URL

Voeg een reactie toe:

Powered by WordPress