11 July, 2002

Iets te vieren?

Te vinden onder: Uncategorized — @ 12:03

Vandaag is het op de dag af 700 jaar geleden dat een aantal Vlaamse boerkes en arbeiders die lang genoeg getergd waren, onder leiding van een paar anarchistische ridders met geblutste harnassen het hele leger van de Fransen in de pan hakte. Kwaaie jongens hoor, boze Vlamingen.

De strijd heeft een volle drie uur geduurd. Het slagveld ligt bezaaid met lijken van mensen en paarden. De Florentijn Villani schreef later dat “het een bijna onmogelijke gebeurtenis was”. Het prachtigste leger van Europa is verslagen en de tol is zeer zwaar aan Franse kant. Opperbevelhebber Robert van Artois, maarschalk Raoul de Nesle en zijn broer Gui, Godevaart van Brabant (broer van Hertog Jan I), Jean de Burlats, Renaud de Trie, de graaf van Aumale, de graaf van Eu, de heer van Tancarville, Pierre Flote, Jacques de Châtillon, de zoon van de graaf van Henegouwen,… allen gesneuveld. De Franse adel verliest een zestigtal baronnen en heren, honderden ridders en meer dan duizend schildknapen.

Ook leuk:
De Franse opmars werd gestopt en mede daardoor werd veel later de vorming van de staten België en Nederland mogelijk. De mannen in Kortrijk vochten voor hun “Patria Flandrensis” en zorgden dat niet enkel Vlaanderen maar heel de Nederlanden behoed werden voor de roemloze ondergang.

Lees het allemaal zelf op http://home.tiscalinet.be/liebaart/gulden_n.htm – en vergeet niet dat de Fransen toen tachtig jaar later stiekem terugkwamen, en omtrekkende beweging maakten, de opstandige Vlamingen in de rug aanvielen en er een ongelooflijk bloedbad hebben aangericht. Totale wraak en totale controle.

Moesten de Vlamingen uit die tijd nu kunnen zien hoe hun strijd en lijden wordt gebruikt voor een hypocriete Vlaamse Zaak, ze zouden spontaan weer hun dorsvlegels en spiesen oprapen en ermee naar Patrick Dewael trekken.
Trouwens, benieuwd of we die weinig besproken totale annihilatie binnen tachtig jaar ook zullen vieren met feesten en pensenkermissen en vlaamse schlagers.


reactie (1)


1 reactie »

  1.   Reactie van bernard , op 11 July, 2002 @ 19:27

    Tip: lees Barbara Tuchman hierover.

RSS feed voor deze reacties. TrackBack URL

Voeg een reactie toe:

Powered by WordPress