25 December, 2002

Kerstmis2

Te vinden onder: Uncategorized — @ 19:50

Daarnet was er op Vitaya een uitzending te zien over de opmerkelijke wapenstilstand van Kerstmis 1914.
Ik blijf er stil van als ik bedenk hoe die hongerige en afgematte soldaten in die modderpoel en tenmidden van dood en verderf vrede sloten met elkaar op het niemandsland waarvoor hun kameraden al in grote getallen waren gesneuveld, terwijl hun dikke generaals en officieren kilometers achter de frontlinie aan het kerstdiner aanschoven. Als het aan het voetvolk had gelegen, dan was de oorlog daar en toen afgelopen. Het valt amper te begrijpen toen ze doorhadden wat er achter hun rug was gebeurd, waarom de bevelhebbers er zoveel moeite voor deden om het voetvolk zover te krijgen dat ze weer begonnen te schieten op hun nieuwe kameraden van de andere kant, hun makkers waarvan ze nu begrepen dat die evenveel afzagen in hun loopgrachten, dat die evengoed rot eten kregen, dat ze evenzeer verlangden naar huis en dat ze de oorlog even kotsbeu waren als zijzelf. Er was zelfs een Britse officier die het bevel gaf om nietsvermoedende Duitse ongewapende soldaten die in het niemandsland aanwezig waren, te laten bestoken met artillerie. De lichaamsdelen van de jongens waarmee de Britse soldaten zojuist nog foto’s van vrouw en kind hadden uitgewisseld kwamen alle kanten neer, in de Duitse en Britse loopgraven, bloedend en stinkend, en iedereen die het nog niet wist weer terugfluitend in die mallemolen van destructie en haat, in een oorlog waar voor de bevelhebbers het leven van de gewone soldaat geen kloten meer waard was dan de manchetknoppen die ze van hun truttige burgerliefjes kregen aangeboden op decadente feestjes in wilde adoratie voor de verzonnen heldhaftige daden, ver weg van die hel in de modder.
Nu, ver honderd jaar geleden is er nog niets veranderd. We doen elkaar nog altijd den duvel aan voor niks. Denk je dat we iets geleerd hebben? Geen kloten, er sterven nog altijd vaders en zonen en moeders en dochters in een oorlog die de hunne niet is, die gedirigeerd wordt vanop een veilige plek achter de linies door klootzakken die zelf nog geen bloed kunnen zien. En daar doen we allemaal aan mee, nog altijd, al zoveel Kerstmissen later.
Hoe je het draait of keert, de mensheid is iets om van te kotsen. Ik krijg er tranen van in mijn ogen en ik ben beschaamd om te moeten toegeven dat het mij vreselijk tegenstaat deel te moeten uitmaken van die mensheid, die het potentiëel bezit om van deze aardkloot een zalige plaats te maken voor iedereen maar niet verder geraakt dan het niveau van de schreeuwerige baardaap waarvan zij de genen geërft heeft. Het enige verschil is dat die silexbijl is vervangen door megatonnen, bacteries en smerige chemische producten.
Volgend jaar vier ik geen kerstmis meer.


reacties (6)


6 reacties, »

 1.   Reactie van Juul , op 26 December, 2002 @ 0:43

  :(
  xxx

 2.   Reactie van chipo , op 26 December, 2002 @ 8:52

  Heb je Geen Nieuws van het Westelijk Front ,van Erich Maria Remarque wel eens gelezen? het is verfilmd ook trouwens.

  En vergeet niet dat er ook andere mensen zijn die blijven proberen er iets tegen te doen.

 3.   Trackback van Chipos Hoekje , op 26 December, 2002 @ 8:33

  Verstand
  Gezond verstand

  NOS-TT 130 do 26 dec 08:52:15

  Kort buitenlands nieuws

  BRUSSEL Belgie zal geen troepen naar
  Irak sturen als het tot een Golfoorlog
  komt.Dat heeft de Belgische mini…

 4.   Reactie van bernard , op 26 December, 2002 @ 18:24

  Groot gelijk, Chipo, “er iets blijven aan doen”.Midden de publieke hoon, maar doordoen.

 5.   Reactie van Tuuur , op 27 December, 2002 @ 1:16

  Ik begrijp je opmerkingen, Pol, maar denk toch dat je je er niet zomaar bij neer moet leggen. Het beste wat men als mens kan doen is wat die soldaten in 1914 hebben gedaan: op momenten dat er de mogelijkheid toe is er voor zorgen dat in je eigen omgeving het in elk geval goed is; en dus tegen de verdrukking in juist wel kerstmis gaan vieren, met lieden van dezelfde instelling. Die zijn er best, genoeg.

 6.   Reactie van Sir_Psycho , op 30 December, 2002 @ 12:16

  Pol, door uw posts hierover geraakte ik geïnteresseerd in het onderwerp. Daarom heb ik de documentaire opgenomen. Kunt ze hier downloaden: http://users.pandora.be/jefpober/

RSS feed voor deze reacties. TrackBack URL

Voeg een reactie toe:

Powered by WordPress