11 February, 2003

Klein landje, groots in zijn dwarsliggen

Te vinden onder: Uncategorized — @ 9:24

Als klein landje zo tegen de schenen van onze Amerikaanse grote broer stampen :P
Ik ben voor één van de zeldener keren trots op onze leiders:

BRUSSEL — Minister van Buitenlandse Zaken Louis Michel is niet van plan binnen de Navo snel zijn toestemming te geven voor de planning van militaire hulp aan Turkije. ,,VN-inspecteur Hans Blix stelt vrijdag zijn nieuwe rapport aan de VN-Veiligheidsraad voor. Dat zijn nog amper vier dagen.” De Navo lijkt nog even vruchteloos voort te vergaderen.

De bezorgdheid van Turkije om zijn veiligheid is legitiem, zegt minister Michel in een gesprek met De Standaard. ,,Maar op de Nato decision sheet van vorige week (waartegen België gisteren verzet aantekende) stond niet alleen de uitlening van Patriot-raketten of Awacs-vliegtuigen aan Turkije vermeld.”

,,Zo moesten ook Amerikaanse troepen op de Balkan worden vervangen door Navo-troepen. In dat geval komen die Amerikaanse troepen vrij voor de oorlog tegen Irak — wat betekent dat we in een oorlogslogica stappen en dat willen wij niet.”

Michel zegt ,,desnoods” te willen wachten met een Navo-besluit tot VN-inspecteur Hans Blix vrijdag zijn tweede rapport voorstelt aan de Veiligheidsraad. ,,Stel dat Irak nu positief begint mee te werken met de inspecteurs, dan zitten we met een compleet andere context. De beslissing moet dus niet vandaag worden genomen.”

Na het rapport-Blix, vrijdag, rekent Michel op een tweede resolutie. En wat als Blix opnieuw een gebrekkige medewerking van de Iraki’s aanklaagt? ,,Dan is alles open. Misschien komt er dan een ultimatum dat mogelijk wordt gevolgd door geweld — ik sluit niet uit dat België onder zo’n nieuwe VN-resolutie ook een logistieke bijdrage aan de oorlog levert. Maar als het rapport van Blix de kans op een vreedzame oplossing laat, kunnen de Verenigde Naties ook kiezen voor het intensiveren van de wapeninspecties.”

Dat laatste is het idee achter een Frans-Duits vredesvoorstel dat in het weekeinde wat chaotisch werd aangekondigd. Ligt er vrijdag in de VN-Veiligheidsraad zo’n plan klaar? Michel blijft vaag. ,,Daar wordt aan gewerkt. Wij werken zelf niet mee, maar staan wel permanent in contact met Duitsland en vooral Frankrijk. Waarom er nog geen plan op papier staat? Op dit moment worden nog allerlei mensen en instellingen geconsulteerd.”

Vanuit Duitsland klonk ook even het idee dat de wapeninspecteurs zouden worden begeleid door VN-blauwhelmen. Zou België daarvoor soldaten leveren? ,,Ik sta daar zelf voor open”, aldus Michel. ,,Minister van Landsverdediging André Flahaut bestudeert ook de mogelijkheid meer Belgische wapeninspecteurs te sturen als Blix daarom vraagt (nu is er één Belg onder de zowat 250 VN-inspecteurs, nvdr).”

Washington noemt het Frans-Belgische verzet in de Navo nu al een ,,vergissing” en België raakt als klein land geïsoleerd, zo klinkt het. En dan blokkeert Michel gisteren een Navo-besluit over Turkije, terwijl minister Flahaut even later zegt dat hij laat nagaan welke steun België Turkije zou kunnen bieden als er toch een positieve beslissing valt.

Dat klinkt toch allemaal wankel? Michel gelooft van niet. Hij wijst op twee mapjes met mails van burgers. ,,Ik weet wat de publieke opinie denkt: de mensen vinden niet dat alle middelen om oorlog te voorkomen al zijn uitgeput. Daarop is onze politiek gebaseerd. En geïsoleerd zijn we evenmin, want we staan achter Frankrijk en Duitsland.”

bron: De Standaard


reacties (8)


8 reacties, »

 1.   Reactie van nimo , op 11 February, 2003 @ 10:46

  Bravo!

 2.   Reactie van Noud! , op 11 February, 2003 @ 12:41

  En die malloot van ons vindt het belachelijk. Godverdomme. Die schaart zich veilig achter Bush, samen met Harry Potter. Nogmaasl $#@$%. Ook “leuk”: http://www.newamericancentury.org/RebuildingAmericasDefenses.pdf Daar staan wel wat dingen in die je het nieuws van nu anders laten bekijken… :(

 3.   Reactie van Tommer , op 11 February, 2003 @ 21:02

  It’s good to be a Belgian!

 4.   Reactie van nimo , op 11 February, 2003 @ 21:46

  “Three countries–France, Germany and their mini-me minion, Belgium–have moved from opposition to U.S. policy toward Iraq into formal, and consequential, obstructionism.” (http://www.opinionjournal.com/editorial/feature.html?id=110003049)

  België wordt door de Wall Street Journal belachelijk gemaakt en een kleine, slaafse volgeling van Frank- en Duitsland genoemd!

 5.   Reactie van Polski , op 12 February, 2003 @ 0:06

  So? Ze moeten ergens beginnen :))

 6.   Reactie van Polski , op 12 February, 2003 @ 0:34

  België, Frankrijk en Duitsland volgen Amerika wel, maar niet slaafs en enkel wanneer zij menen dat er niets anders meer opzit. De woede van de amerikanen heeft met niets meer of minder te maken dan dat door deze fratsen hun tijdschema in de war wordt gestuurd (hehe, in de war).

 7.   Reactie van chipo , op 12 February, 2003 @ 9:38

  En ik zit me aldoor maar kapot te chamen over dit kleine k*tland, veel te nat, veel te bekrompen wat op onze eigenste Be(ne)lux partner durft te schelden. Het moet zo doorgaan en ik vraag met haar 20 en politiek asiel aan. Hopelijk is er nog een collegalogger met een tuinhuisje (liefst Ardennen of daaromtrent)

 8.   Reactie van nimo , op 12 February, 2003 @ 16:22

  Ik kan je niet volgen chipo. Ben je Amerikaan?

RSS feed voor deze reacties. TrackBack URL

Voeg een reactie toe:

Powered by WordPress