8 January, 2004

Le Plat Pays

Te vinden onder: Uncategorized — @ 7:56

Ik snap langs geen kanten hoe erg het is dat Mehmet de nachtwinkeluitbater van twee straten verder bij de volgende gemeenteraadsverkiezingen kan stemmen op Juul den beenhouwer van achter den hoek of op madame Parmentier van den bakker. Mehmet moet daar voor mijn part geen Belg voor worden want Mehmet is al lid van dit volk: hij woont hier, werkt hier, spreekt de taal, betaalt belastingen, respecteert de verkeersregels en trakteert mij van tijd tot tijd een pint. Maar Mehmet mag zijn zegje niet doen omdat hij Turk is.
Nog zo eentje: een kameraad van me heeft een fantastische meid als vriendin. Ze zijn al jaren samen en hebben onlangs een huis gekocht over de Leien dat ze nu aan het opknappen zijn. Zij werkt, spreekt de taal, betaalt belastingen, respecteert de verkeersregels en trakteert mij ook een pint. Denk je dat zij mee mag beslissen wie er verantwoordelijk is voor wat er zich in haar stad afspeelt? Nee, ze mag dat niet want op haar paske staat dat ze Nederlandse is van nationaliteit.
Leg mij eens uit dat een volk in wiens genen de hele Europese bevolking valt terug te vinden, niet wil dat ‘die van over de grens’ mee mogen stemmen over wie hen in dit gastvrije land zal leiden?
Het is voor mij hoedanook weer de zoveelste teleurstelling in wat zich in dit plat pays tot het mensdom durft te rekenen.


reacties (30)


30 reacties, »

 1.   Reactie van Kristof , op 8 January, 2004 @ 17:22

  Wat een vreemde oproep tot menslievendheid op een blog die druipt van misantropisme…

 2.   Reactie van Mike , op 8 January, 2004 @ 18:14

  Hij vraagt niet om menslievendheid, maar om een uitleg denk ik.

 3.   Reactie van oreilly , op 9 January, 2004 @ 0:11

  Ik dacht dat inwoners van de EU-lidstaten, hier ook gemeentelijk stemrecht (geen stemplicht) hadden.

  En dat inwoners van EU-lidstaten zelfs mochten opkomen op een lijst bij de gemeentelijke verkiezingen.

  Ik vind trouwens dat er al veel te veel gezeverd is over dat stemrecht en niet over de echte problemen (Dat durft men blijkbaar niet). Geef mensen die hier 5 jaar wonen EN OOK werken automatisch gemeentelijk stemrecht.

  Het wordt tijd dat het echte debat over de migrantenproblemen begint: discrimatie op het werk, minder migranten in hogere opleidingen, problemen met migranten-jongeren, criminaliteit

  Dat debat is pas nodig. Zoniet gaat Abou JahJah er zich mee moeien. En dan zijn we nog lang niet aan de nieuw patatjes.

 4.   Reactie van Tuuur , op 9 January, 2004 @ 9:57

  Misantropisme? Lees ik hier toch niet zo in. Meer teleurstelling in bepaalde mensen in Pol’s omgeving.

 5.   Reactie van hemaworstje , op 10 January, 2004 @ 2:14

  ael is ook knap lastig hiero , maar ach met den belgen is het ook lastig patattekes eten

 6.   Reactie van David , op 10 January, 2004 @ 11:00

  Gemeentelijk stemrecht voor niet-europeanen zal het vormen van getto’s alleen maar stimuleren. Je moet de voordelen opwegen tegen de nadelen. Zo zou Abou zelfs burgemeester van Borgerhout kunnen worden. Dat zou één van de consequenties kunnen zijn. Uw twee kennissen zijn wellicht heilig (in uw ogen) maar je mag niet iedereen over dezelfde kam scheren. En denk jij te mogen stemmen in Turkije, Marokko ? Don’t thinks so… Europa is gewoon te sociaal aan het worden en dat wordt hun verbrokkeling.

 7.   Reactie van Polski , op 10 January, 2004 @ 17:31

  @ david: Jij bent een perfect voorbeeld van wat ik bedoel. Een nietswetende, xenofobe lul die elke keer weer op het Vlaams Blok zou stemmen omdat zij beweren te zeggen wat nietswetende, xenofobe lullen als jij menen te denken. Bedankt om even te komen illustreren hoe enggeestig mensen zoals jij argumenteren – zelf had ik dat niet beter gekund.
  Ga nu maar weer voort kleuren in het Groot Jommekesboek dat je papa bij zijn laatste vaandelaankoop gratis heeft gekregen en die hij uit het venster zal hangen van zodra Dewinter hier burgemeester is. En dan pas wordt alles weer goed, niewaar Davidje? Dan kan je trots zijn: oa. geen buitenlanders meer, geen homo’s, geen vakbonden, geen ziekenkas, geen vrouwen meer op de werkvloer, een uitgangsklok tot bepaalde leeftijd en voor de rest alleen nog maar het Vlaams Blok dat voor jou denkt. Maar blijkbaar is dat net waar jij naar op zoek bent – naar schijtluizen die voor jou denken, dan moet je jezelf niet moe meer maken.

 8.   Reactie van Mike , op 10 January, 2004 @ 18:08

  Pats! Mooi schot, recht tussen de ogen.

 9.   Reactie van David , op 10 January, 2004 @ 23:52

  @Polski : Amaai, ga jij maar snel weer het plebs van drank voorzien. Zo achterlijken moeten er ook zijn. Zij die telkens over het weer praten en steeds weer naar dronkemanspraat moeten luisteren. Zalig ventje jij :) Als dat je levensdroom was dan ben je geslaagd. Nu je doelen bereikt, is het misschien een goede idee om er een einde aan te maken ?
  En waarom zo aanvallend ? Heb ik je aangevallen ? Don’t think so… Tja inzicht is niet aan iedereen gegeven.
  @Mike : meeloper

 10.   Reactie van Mike , op 11 January, 2004 @ 7:33

  Hatsjoe! …Haa…aaaatsjoe!
  *sniff*

 11.   Reactie van oreilly , op 11 January, 2004 @ 14:18

  @Polski: David heeft gewoon een kritische opmerking en wordt direkt uitgemaakt voor nazi-zwijn. Mooi, dat is net wat we niet nodig hebben.

  Het is niet omdat men kritisch is over migranten, dat men ook racist is.

  Een eerlijk open debat over migranten is dringend nodig. Een debat zonder te vervallen in vooroordelen en goedkope one-liners. De harde standpunten moeten er uit. Niemand is gediend met figuren als Filip De Winter en Abou JahJah

  En gemeentelijk stemrecht en hoofddoeken zijn echt niet de grote problemen. Laat die mensen na 5 jaar gewoon mee stemmen en dat die meisjes een doek op hebben stoort me echt niet.

  Wat wel: migranten die niet willen integreren (geen nederlands kunnen spreken), hogere werkloosheid onder migranten (o.a. door discriminatie en mindere kansen op school), criminaliteit, illegalen die uitgebuit worden door huisjesmelkers, verkrotting, sluikstorten

 12.   Reactie van Smoke Sansaveria , op 11 January, 2004 @ 23:00

  @ Oreilly. Hear hear. Stem der rede. Er zijn net zoveel ongelofelijk bevooroordeelde mensen bij de racisten als bij de zgn. anti-racisten. Les extrèmes se touchent. ’t Probleem is dat mensen gewoon instinctief reageren op bepaalde argumenten die hen niet aanstaan en dat er dan een rood waas over hun geest trekt dat alle dialoog verder onmogelijk maakt En dat men dan meteen gaat schelden, en men geen onderscheid kan maken tussen gradaties, laat staan tussen fundamentele nuances.

  Persoonlijk verfoei ik zowel De Winter als Jaja. Er is iets te zeggen voor ’t humanitaire aspect van ’t stemrecht voor migranten, maar ik ben niet zo naiëf om te veronderstellen dat ’t dan wel goed komt met onze multi-culturele maatschappij. Er zijn namelijk minstens zoveel racisten onder de migranten als onder de autochtonen. En aangezien de fanatici onder hen alles behalve sociaal aangelegd zijn, betekent het toestaan van meer (politieke) macht aan die mensen gewoon dat je als maatschappij meer risico’s loopt om interne breuklijnen te cultiveren.

  Polarisatie tussen Vlaams Blok en AEL, met een Abou Jaja als districtsvoorzitter van Borgerhout is niet ondenkbaar. En door een aantal nationale en internationale conflicten en toestanden (werkloosheid), en onbegrip tussen de subculturen wordt er een wig gedreven tussen de gemeenschappen. Momenteel zijn veel van de jonge migranten al zéér bevattelijk voor opruiende taal. En als ’t escaleert, zijn we weer een stapje dichter bij Bosnisch-servische toestanden. Geef een geweldadige idioot met een revolutionaire onafhankelijkheidsdrang een politieke meerderheid, en hij kan zich ontpoppen tot een mini-Milosevic.

  Werken en belastingen betalen is niet ’t enige argument. ’t Respecteren van bepaalde waarden in onze maatschappij zou het minimum criterium moeten zijn alvorens men kan stemmen. Om te vermijden dat men bv. als eerste daad bij een Islamitische politieke meerderheid in de districtsraad van Borgerhout meteen alle vrouwen verplicht om een hoofddoek te dragen. Of dat men voor die vrouwen ’t stemrecht afschaft, zodra men er de wettelijke mogelijkheid toe heeft. In die zin is integratie gewoon een conditio sine qua non, tenzij we natuurlijk pandora’s doos binnen willen halen.

  ’t Bezit van die democratische waarden kan men bv. aantonen door te Belgische nationaleit te verwerven, wat ook een minimum respect aantoont voor ’t gastland, als intentieverklaring om permanent tot de ontwikkeling ervan bij te dragen . (Helaas zijn er bij de Belgen die stemrecht hebben die hier ook niet aan voldoen, maar da’s een andere discussie).

 13.   Reactie van De Nonkel , op 12 January, 2004 @ 1:18

  Tjonge Polski dat valt mij tegen van u. Andersdenkenden zonder argumentatie uitschelden voor rotte vis, op de man spelen en niet op de bal… Het beste bewijs dat “politiek correcte” mensen zoals u in het diepst van hun gedachten eigenlijk lijden aan dezelfde enggeestigheid die ze anderen verwijten. Kortom: volgens mij spreekt u voor uzelf.

 14.   Reactie van MMaas , op 12 January, 2004 @ 15:12

  “Gemeentelijk stemrecht voor niet-europeanen zal het vormen van getto’s alleen maar stimuleren”.
  Ik vind dat nogal een kleingeestige uitspraak. Dat migranten onderdeel zijn geworden van de West-Europese maatschappij is gewoon een feit dat niet meer terug te draaien valt. Hoe graag het blok dat ook zou willen. Migranten participeren in de Belgische maatschappij en maken daarvan onderdeel uit, of ze nou werken of niet, of ze nou Belg zijn of niet. Wat is er dan op tegen om hen stemrecht te verlenen?
  Het enige dat daarop tegen is, is angst. Angst van kleine mensjes dat die enge mensen voor hun recht opkomen en vragen wat hen toekomt: respect voor wie ze zijn.

 15.   Reactie van Chipo , op 12 January, 2004 @ 19:20

  Pol is fantasierijk genoeg om geen nazi zwijn te hoeven zeggen.
  @plantenmoordenaar: leg dan eerst eens uit waarom ook België op het gebied van mensenrechten in te halen heeft, alvoor je gaat roepen dat “men” bepaalde waarden zou moeten respecteren.

  En in alle gevallen: verbeter de wereld, begin met jezelf. Onze Pol doet tenminste op zijn manier zijn best.

 16.   Reactie van Tinmar , op 12 January, 2004 @ 20:34

  Een gedeelte is bang en wil dus het liefste alleen gelijkgestemden mee laten beslissen.

 17.   Reactie van De Nonkel , op 13 January, 2004 @ 12:19

  Ter overweging:
  1/ Het invoeren van migrantenstemrecht is discriminerend zolang stemplicht in dit land nog bestaat. Stemrecht voor migranten, stemplicht voor Belgen (die boetes van € 1000,- riskeren als ze zich er niet aan houden): dat is werken met twee maten en twee gewichten. Het antwoord van de politieke partijen is dat in dat geval er maar meteen stemplicht voor migranten moet komen. De discussie over het afschaffen van de stemplicht is geruisloos van de politieke agenda verdwenen omdat elke politieke partij een dotatie van (als ik me niet vergis ca.) € 1,25 per stem ontvangt. Je zou dan wel gek zijn om dat ter discussie
  te stellen.
  Daaruit volgt:
  2/ De politieke partijen die het migrantenstemrecht verdedigen, doen dat niet om ideologische redenen, maar uit plat opportunisme: de invoering van dit stemrecht zou hen allemaal sowieso een aardige cent opbrengen. De enige die daarmee wat gewrongen zit is de VLD, maar zij hebben al eens een proefballon opgelaten door stemrecht vanaf 16 jaar te willen invoeren, wat dan ook weer een mooi bedrag aan belastinggeld naar de partijkas zou doen vloeien.

 18.   Reactie van Polski , op 13 January, 2004 @ 15:14

  Nonkel, sinds ik toch voor mezelf spreek hier ook iets ter overweging: als ge het weigeren van stemrecht voor migranten moet verdedigen met zulk een flauw gezever gelijk dat van u hierboven, WILT ge het niet. Zo simpel is dat. Er is altijd wel en stok te vinden en een idioot om er een hond mee te slaan ook. Jij bent die idioot. En David is er ook zo een. Het stemrecht voor migranten is die hond. En je mag die stok in jullie rectum stoppen. In de breedte. En dan kan je moord en brand schreeuwen dat Polski een onverdraagzame zak is.

 19.   Reactie van Marie , op 13 January, 2004 @ 15:52

  @ David en Nonkel: jullie zijn van die ouwe behoudingsgezinde rechtse zakken die eind jaren veertig waarschijnlijk even hard gekrijst hadden om het stemrecht voor vrouwen tegen te houden als jullie vandaag doen over dat stemrecht voor migranten. Waar zijn jullie zo bang voor??

 20.   Reactie van Smoke Sansaveria , op 13 January, 2004 @ 20:34

  Doctoraatsthesis: “Waarom ook België op gebied van mensenrechten in te halen heeft voordat ik – wurger van jonge varentjes en beul der vetplanten – ga roepen dat men bepaalde waarden zou moeten respecteren.”

  Awel he. Ik neem aan dat je bedoelt, Flippo, dat vermits België zelf geen ideale voortrekker is op vlak van mensenrechten, dat we daardoor het recht niet hebben om eisen te stellen aan buitenlandse inwijkelingen alvorens we ze beslissingsmacht geven in ons land. Dat dat getuigt van een soort morele hoogmoed.

  Utopisch gezien heb je misschien gelijk. Maar in de praktijk kan een samenleving maar een bepaalde mate van interne spanningen aan. Alvorens dit zou leiden tot ernstige conflicten tussen bv. ethische subculturen of religies.

  Bepaalde waarden en normen – al noem je ze levensbeschouwingen of mentaliteiten – zijn niet compatibel met andere. En een doordeweekse theoretische demografische rekenoefening kan al aantonen dat als we bv. teveel hardline moslims zouden toelaten – ervan uitgaande dat die dan bv. mot gaan krijgen met de reeds aanwezige feministen, of homo’s – dat we dan afstevenen op zware sociale spanningen. Alvorens we dan de grenzen open zetten, zou ik persoonlijk toch graag een minimale screening doen, om te minst toleranten, of de meest geweldadigen, eruit te filteren.

  En dat is gewoon gezond verstand en zin voor collectief zelfbehoud, daarbij even abstractie makend van het feit dat België ethisch of sociaal gezien eigenlijk zoveel meer zou kunnen doen op vlak van mensenrechten. (Tot die Nazi’s van een Amerikanen ons komen plat bombarderen omdat we hun economische belangen schaden natuurlijk he, laat ons niet té naïef zijn.)

  Morele hoogmoed of niet, als wij de democratie en het respect voor de multiculturele, pluralistische maatschappij hoog in het vaandel dragen, zouden we dit minimum aan respect ook moeten verwachten en zelfs eisen van diegenen die wij (als democratische meerderheid) toelaten tot het grondgebied. En zeker van diegenen die we dan nog eens bestuursrecht gaan toekennen.

  En dan sluit ik stemrecht voor migranten zeker niet uit. Alleen mogen we ons wel een aantal vragen stellen alvorens we deze onomkeerbare stap zetten: is dit de juiste procedure; zijn er nog andere mogelijkheden die hetzelfde effect hebben maar minder nadelen; wat is het lange termijn effect van deze democratische maatregel op de democratie zelf, … enz.

  Roepen à la “JAWEL !!” “NIEJE !” “Racist !” “Hippie !!” is alleen maar slapstick en bladvulling.

 21.   Reactie van De Nonkel , op 13 January, 2004 @ 23:22

  De plantenmoordenaar formuleert op dit forum eindelijk eens een met argumenten onderbouwde visie. Respect. Jammer genoeg zit ik nog altijd te wachten op zoiets van de webmaster zelf en zijn sympathisanten, die -in de naam van de tolerantie!- niet verder geraken dan zinloze scheldpartijen.

 22.   Reactie van Wim , op 14 January, 2004 @ 2:58

  “Sommige mensen vinden dat voor migranten recht hebben op werk, scholing en stemrecht, ze zich eerst moeten integreren. Anderen denken dan weer dat voor migranten zich kunnen integreren, ze eerst werk, scholing en stemrecht moeten hebben”.
  - Zaza (in Knack)

 23.   Reactie van De boswachter , op 17 January, 2004 @ 13:28

  Iemand verschilt van mening met u en wat is uw reactie? Hij is een xenofobe lul. Mooi staaltje van verdraagzaamheid!

 24.   Reactie van Polski , op 21 January, 2004 @ 18:07

  Ik? Verdraagzaam??

 25.   Reactie van pingu , op 29 January, 2004 @ 23:46

  Beste Polski
  aangezien het zoooo eenvoudig en goedkoop is de Belgische nationaliteit te verkrijgen ( drie jaar of zeven jaar in belgie of met advocaat nog nooit in Belgie) en het overgrote deel al Belg is, zonder dat ze daarbij de taal ‘hoeven’ machtig zijn, snap ik niet waarover de discussie gaat. de minderheid die de nationaliteit nog niet heeft, krijgt die niet omdat ze in’t gevang hebben gezeten. Dus zeg tegen je buurman dat ie zich rept naar de gemeente en tegen de volgende verkiezingen kan ie al Belg zijn en het leuke is dat hij voor Turkije Turk is en voor Belgie Belg.
  Waarom nog twijfelen? Hop naar de burgelijke stand met z’n originele geboortebewijs.
  Heel de wereld Belg!

 26.   Reactie van joeri , op 27 February, 2004 @ 21:05

  Das wel straf ik heb stemPLICHT en die vreemdelingen hebben stemRECHT.
  Ik weet wie dit voorgesteld heeft die vuile waalse flikker Elio Di Rupo van de ps dat die moeit in Walllonie die heeft in vlaanderen niets te zeggen.
  Ik hoop dat het VLAAMS BLOK weer grote stemmen haalt en dat de sp.a -spirit groen veel stemmen verliest zoals in 1999. Da zal hun leren vuile landverraders extreem-links ik haat die partijen brand in de hel

 27.   Reactie van joeri , op 27 February, 2004 @ 21:20

  politiek gaat over de mensen mijn ballen ja

 28.   Reactie van lotte , op 27 February, 2004 @ 15:01

  ok, ik ben 13 en ik zit hier enkel op deze site voor een werk van school, maar zijn jullie toch zeveraars. In plaats van voortdurend elkaar af te snauwen, concentreer jullie misschien een keer serieus op dit onderwerp zodat ik een tien haal. Dus vanaf nu: Als ge niets degelijks kunt zeggen, zeg dan niks niemendal. de groeten van iemand die hier eigenlijk niets van kent.

 29.   Reactie van noobious , op 18 March, 2004 @ 10:58

  kerel met alle respect ma da zijn twee voorbeelden die ge kunt geven. in totaal sreken we wel over enkele honderduizenden van die migranten. en geloof me ze trakteren u ni allemaal op een pintje, een traktatie op ee vuistslag daarentegen moogt ge wel nu en dan es verwachten.

 30.   Trackback van new york city male liposuction , op 10 July, 2006 @ 12:58

  new york city male liposuction

  Some information about new york city male liposuction. All question answered new york city male liposuction

RSS feed voor deze reacties. TrackBack URL

Voeg een reactie toe:

Powered by WordPress