21 November, 2003

Machiavelli achterna.

Te vinden onder: Uncategorized — @ 5:42

Het is onmogelijk om voor iedereen goed te doen. Op den duur ben je zo goed bezig met voor iedereen goed te doen dat je vanalles om zeep helpt: vertrouwen, vriendschappen, verlangens. En dan rijst de vraag of je niet beter af zou zijn wanneer je geen goed meer doet en of het niet gemakkelijker zou wezen moest je je als een klootzak gedragen. Je zou in ieder geval minder opvallen en als alles meezit wordt je zelfs ongelooflijk gewaardeerd bij het stellen van slechts één enkele nobele daad, hoe nietszeggend die ook mag zijn.
Wreedheid schijnt te lonen. En geen betere zalf voor de zeer dan af en toe een duimbreed toe te geven.


reacties (2)


2 reacties, »

  1.   Reactie van bernard , op 21 November, 2003 @ 8:30

    Voilà, goed gezien.Zo werkt het.

    Maar verwar dat niet met Macchiavelli, waarvan lare door mensen die z’n boeken nooit gelezen hadden een karikatuur gemaakt is.N. M. was een idealist: hij wenste bovenal de eenheid van Italië in een tijd waarin al die Italiaanse vorstendommen en stadstaten mekaar te vuur en te zwaard bestreden.

  2.   Reactie van Edwinek , op 24 November, 2003 @ 9:40

    Nou, klootzak zijn kost minstens even veel, denk ik. Het blijft balanceren, maar een beetje gezond egoisme kan geen kwaad. Maar je hebt gelijk: klootzak zijn is wel een stuk gemakkelijker.

RSS feed voor deze reacties. TrackBack URL

Voeg een reactie toe:

Powered by WordPress