1 February, 2005

Maggetnawel of maggetnanie?

Te vinden onder: Uncategorized — @ 10:46

De Standaard schrijft: ‘Wie door de politie betrapt wordt met minder dan 3 gram cannabis op zak, mag die bijhouden. Dat is het gevolg van een nieuwe cannabisrichtlijn die vanaf vandaag van kracht is.’

Cannabisbezit blijft toch nog strafbaar. Punt 1 betreffende de richtlijnen inzake vervolging zegt:
Aan het bezit, door een meerderjarige, van een hoeveelheid cannabis voor persoonlijk gebruik wordt, zoals in het verleden, de laagste prioriteit in het vervolgingsbeleid gegeven, uitgezonderd wanneer het bezit gepaard gaat met verzwarende omstandigheden of verstoring van de openbare orde.’
Hmmm… ik mag dus ongestraft een blowke doen als ik de openbare orde niet verstoor.
De wat? De openbare orde! Punt 3 betreffende de richtlijnen inzake vervolging zegt daarover:

‘De omstandigheden die de openbare orde verstoren, zijn :
• het bezit van cannabis in een strafinrichting of in een instelling voor jeugdbescherming;
• het bezit van cannabis in een onderwijs- of gelijkaardige instelling of in hun onmiddellijke omgeving. Dit zijn de plaatsen waar de leerlingen zich verzamelen of elkaar ontmoeten, zoals een halte van het openbaar vervoer of een park in de nabijheid van een school;
• het ostentatief bezit van cannabis in een openbare plaats of een plaats die toegankelijk is voor het publiek (b.v. een ziekenhuis).
De procureur des Konings zal rekening houden met de lokale omstandigheden en zal, desgevallend, daarover preciezere richtlijnen geven.
Met het oog op een adequate handhaving van de openbare orde en rekening houdende met de capaciteit van de politiediensten kan door elke procureur des Konings een bijzondere richtlijn worden verspreid naar aanleiding van massabijeenkomsten. Deze tijdelijke en specifieke richtlijn moet alsdan een welbepaald evenement beogen en gemotiveerd zijn door de omstandigheden, eigen aan het evenement zelf (b.v. een rockfestival).

Dus wanneer ik even ga uitwaaien aan de randen van de Schelde en daar al op een meerpaal gezeten een toetertje opsteek zou ik vrij gerust mogen zijn. Nochtans zal ik wel geregistreerd worden als ik door de politie wordt betrapt. Volgens punt 2 van de richtlijnen inzake vaststelling en registratie zullen volgende gegevens worden genoteerd en krijg ik toch nog een voorlopig proces verbaal:

• notitienummer
• plaats en datum van de feiten
• aard van de feiten (type en hoeveelheid van het product)
• volledige identiteit van de dader
• samenvatting van zijn versie van de feiten.

Hola, wacht! Opschrijven? Noteren? Voorlopig proces verbaal? Het was toch in orde onder de drie gram? Wat gebeurt er dan met die vpv’s?

Welaan:
3. De vereenvoudigde processen-verbaal zullen op een elektronische drager worden bewaard binnen de politiedienst die de vaststelling heeft verricht.
4. De vereenvoudigde processen-verbaal worden één keer per maand, middels een lijst, overgemaakt aan het parket van de plaats waar de vaststelling werd gedaan.

Damn! Eerst zeggen ze dat ik mag blowen zolang ik de openbare orde niet verstoor, maar er argeloos eentje opsteken kan dus nog altijd niet. Wie gepakt wordt vliegt weliswaar niet meer naar het gevang, maar komt nog steeds op een lijst te staan die overgemaakt wordt aan het parket!
‘Relax’, zegt Onkelinks die de wet mee heeft ondertekend, ‘want er is nog puntje 5 van de richtlijnen inzake vaststelling en registratie, en dat zegt:

5. De vereenvoudigde processen-verbaal zullen niet in het REA/TPI-systeem worden ingevoerd. Vermits het geen parketzaken zijn, behoren ze niet tot de instroom, stock of uitstroom van de parketten. Zij worden dus niet in de parketstatistieken geteld.’

Ik probeer het te begrijpen:
- blowen mag als je het doet volgens de regels.
- als je het doet volgens de regels en je wordt gepakt, wordt je op een lijst gezet die maandelijks naar het parket wordt doorgestuurd.
- het parket doet niets met die lijsten want de inhoud ervan is geen parketzaak.

Dit kan alleen maar in België. Dit is Kafka stoned op sensimilia.
Ik blijf in ieder geval uitkijken voor de zilverknoopjes wanneer ik er eentje opsteek.


reacties (5)


5 reacties, »

 1.   Reactie van Dominiek , op 1 February, 2005 @ 11:49

  Geweldige analyse, zeker met het oog op Minister Anti-Kafka én fervent blower Van Quickendinges…

 2.   Reactie van nicodemus , op 1 February, 2005 @ 13:38

  Het stomme is dat niemand zich hier iets van aantrekt, he. Wet, richtlijn of whatever, maakt niet uit. Blowen doe je gewoon of het nu mag of niet ;-)

 3.   Reactie van verca , op 1 February, 2005 @ 14:45

  Dit is inderdaad ‘typisch Belgisch’ moeilijk dat ze het maken, jongens toch. Op al die politieke debatten net hetelfde. Een ‘ja’… maar niet volledig én addertjes die onder het gras schuilen. Aan de Schelde tijdens de middagpauze blowen is trouwens heel lekker, je bent ‘dubbel’ in de wind…

 4.   Reactie van Dominiek , op 2 February, 2005 @ 8:10

  Gisteren gehoord in het nieuws : “Voor festivals als Rock Werchter kunnen er speciale regels worden uitgeschreven, waardoor consumptie toch toegestaan wordt.”

  Euhm, toon mij de eerste festivalbezoeker die zo een regel nodig heeft, alvorens hij onbezorgd een dergelijke pit durft op te steken !?

 5.   Reactie van roel , op 14 September, 2007 @ 19:18

  lekker lullig idd ben ff informatie aan het zoeken :P ben vn aangehouden omdat ik een joint rookte op straat :9 ze hadden het gezien op een camera :o die agent zei dat ik voor moest komen :s maarja ik snap niet waarom ze hadden me wiet niet eens gevond :x maarja dit is dus het kut rechts systeem van nederland :( weet niet eens wat de hoogte is van de bon :P maak het dan gewoon illigaal weet ik ook waar ik aan toe ben :)

RSS feed voor deze reacties. TrackBack URL

Voeg een reactie toe:

Powered by WordPress