17 September, 2002

Mysterie opgelost?

Te vinden onder: Uncategorized — @ 20:09

In de nacht van 10 op 11 april 1934 werd uit de Vijdkapel van de Sint-Baafskathedraal in Gent een paneel uit het linker zijluik van het retabel ‘De aanbidding van het Lam Gods’ door Jan en Hubert van Eyck gestolen (1432). Hoewel de Belgische justitie maandenlang met de dader over het losgeld correspondeerde, hem kende bij naam en toenaam, en deze de helft van de buit – het paneel met een grisaille van Sint Jan – als bewijs terugbezorgde, is de misdaad nooit opgelost en is het ontbrekende paneel ook nog niet teruggevonden. Het misdrijf groeide in de loop van de jaren uit tot één van de ophefmakendste en met mysterie omweven kunstroven aller tijden. De meest uiteenlopende theorieën doken op en er werd zowel door gedreven amateurs als door, ja zelfs de nazi’s tijdens de bezetting naarstig naar het verloren kunstwerk gezocht. Sommigen vermoeden dat het allang niet meer bestaat, dat het vernietigd is door de slechte omstandigheden waarin het ongetwijfeld al die jaren moet bewaard zijn, en anderen zijn er van overtuigd dat het verloren meesterwerk nog steeds in zijn bergplaats ligt te wachten tot het gevonden wordt.
En voila, hier komt DUA op de proppen. De site kopt in grote letters ‘De ontknoping nadert’ en beloofd om de oplossing van het raadsel in oktober uit de doeken te doen. De mensen achter de site zijn duidelijk op de hoogte van het één en het ander. Of beweren dat althans te zijn:
 
Door middel van de nieuwste technieken en een doorgedreven analyse van de feiten, de persoon, z’n entourage en de omstandigheden ten tijde van de diefstal zijn wij erin geslaagd de bergplaats van de Rechtvaardige Rechters te lokaliseren.
 
Op deze website zullen wij u op onregelmatige tijdstippen kennis laten nemen van cruciale elementen in het onderzoek. Elementen die eenieder onderzoeker tot nu toe over het hoofd heeft gezien, de onjuiste informatie die steeds weer opduikt, de aanwijzingen in de brieven die de ingewijden toenertijd niet zagen (of niet wilden zien), het motief voor deze diefstal, de werkelijke dader(s) … dit alles zal worden onderbouwd aan de hand van onuitwisbare bewijzen.

 
De site bevat in ieder geval een hoop informatie die duidelijk maakt dat de makers ervan (denken te) weten waar ze mee bezig zijn. Nu valt alleen af te wachten of er binnen enkele weken inderdaad een einde komt aan één van ‘s werelds meest intrigerende kunstroven dankzij de mensen achter DUA die zich dan waarschijnlijk op slag wereldberoemd zullen mogen noemen, of dat heel de boel een prachtig opgezette scam blijkt te zijn en de Rechtvaardige Rechters vooralsnog onvindbaar blijven.
Binnenkort weet u meer!.
 
http://dua.host4all.be/


reactie (1)


1 reactie »

  1.   Reactie van Van Rijsselberghe Freddy , op 3 October, 2002 @ 12:33

    comment : Mag ik vragen waarom journalisten zo angstvallig de ware idenditeit van de man achter A. Goedertier verzwijgen ?

RSS feed voor deze reacties. TrackBack URL

Voeg een reactie toe:

Powered by WordPress