6 October, 2006

Nokia N93

Te vinden onder: Uncategorized — @ 22:57

n93Toen ik een week geleden een N93, Nokia’s vlaggenschip op het gebied van smartphones, in mijn handen gestop kreeg kreeg met de bedoeling om er mee te spelen en mijn gedachten erover op Polskaya te smijten, was mijn eerste reactie: wauw, wat een gsm (geweldig sexy machine).
Dit ding een telefoon willen noemen is het beledigen: de Nokia N93 is eerder een camcorder, mp3-speler, videospeler, organiser, radiotoestel, webbrowser, emailclient, multimediacentrum en een draadloos wondertje waar je ook nog eens mee kan telefoneren. Het is een wondertje der technologie, en het is een zeurpiet die erover klaagt dat dit fijn toestel veel te groot is. Ik moet toegeven dat een gsm is die geen al te bescheiden afmetingen heeft, maar wat verwacht je dan ook van iets waarmee je bijna alles kan behalve je scheren en brood mee snijden? Nee, dit toestel ligt goed in de hand en ja hij is misschien wat groot, maar liever dat dan een mini-toestel dat je kwijtgeraakt omdat je het per ongeluk hebt ingeslikt.
Maar goed, lees hier verder aub.

(haha, dit postte ik twee jaar geleden)


reacties (4)


4 reacties, »

 1.   Reactie van Mikaël , op 6 October, 2006 @ 22:26

  Pol jong, je was bijna pletgewalst daar in de Emiel Banningstraat !

 2.   Reactie van Bas , op 6 October, 2006 @ 23:19

  Goede review. je loopt een beetje tegen dezelfde problemen als ik op. Ook bij mij heb ik geregeld haperingen. Maar meestal helpt het om de telefoon even dicht te klappen. Ik krijg vooral storingen als ik net iets teveel met het scherm draai. Ik ga ook eens met Nokia bellen.

 3.   Reactie van Bas , op 7 October, 2006 @ 19:36

  Goede review. Het komt ook goed overeen met mijn mening. Ik heb ook dat hangen van de telefoon. Vooral als ik een paar keer met het scherm gedraaid heb. Maar meestal helpt dan het dichtklappen even. Slechts een keer moest ik opnieuw opstarten. Gewoon via de uitknop. Erg irritant is de ‘geheugen vol’ melding. Ligt dus aan de firmware. Mooi, hoef ik dat ook niet meer uit te zoeken. Ga wel even bellen met Nokia in Nederland om te kijken of ik snel een upgrade kan krijgen.

 4.   Reactie van lucky puk , op 15 October, 2006 @ 13:10

  Kunt ger mee photoshoppen?

RSS feed voor deze reacties.

Voeg een reactie toe:

Nokia N93

Te vinden onder: Uncategorized — @ 20:50

n93Toen ik een week geleden een N93, Nokia’s vlaggenschip op het gebied van smartphones, overhandigd kreeg met de bedoeling om er mee te spelen en mijn gedachten erover op Polskaya te smijten, was mijn eerste reactie: wauw, wat een gsm (geweldig sexy machine).
Dit ding een telefoon willen noemen is het beledigen: de Nokia N93 is eerder een camcorder, mp3-speler, videospeler, organiser, radiotoestel, webbrowser, emailclient, multimediacentrum en een draadloos wondertje waar je ook nog eens mee kan telefoneren. Het is een wondertje der technologie, en het is een zeurpiet die erover klaagt dat dit fijn toestel veel te groot is. Ik moet toegeven dat een gsm is die geen al te bescheiden afmetingen heeft, maar wat verwacht je dan ook van iets waarmee je bijna alles kan behalve je scheren en brood mee snijden? Nee, dit toestel ligt goed in de hand en ja hij is misschien wat groot, maar liever dat dan een mini-toestel dat je kwijtgeraakt omdat je het per ongeluk hebt ingeslikt.
Maar goed.

Camera
De N93 beschikt over twee camera’s: bovenaan het display een camera met lage resolutie waarmee je kunt videobellen (helaas niet ondersteund door mijn telefoonprovider) en aan de zijkant van het apparaat een een 3.2 megapixel camera met mechanische sluiter en een Carl Zeiss lenzensysteem. De camera kan beelden opnemen aan een snelheid van 30 frames per seconde, en dat is near-DVD kwaliteit. Er bestaat een mogelijkheid om de videokwaliteit lager te zetten al naargelang waarvoor je video’s moeten dienen (voor op tv, voor op het web, of voor op je telefoon) . Dat is een goed ding, want filmen aan 30f/s zorgt ervoor dat het 50 mb grote interne geheugen van de foon direct vol zit, en aangezien het bijgeleverde geheugenkaartje slechts 120 mb kan bevatten geraak je daar ook niet ver mee. De framerate van mijn testfilmpjes is 15f/s, wat door nokia omschreven wordt als ‘Tv Normal’, en daar kan ik dan ongeveer negen minuten mee filmen.
De klank wordt in stereo opgenomen door twee microfoontjes links en rechts van de lens. De camera beschikt over een flits, een 3x optische zoom en een 20x digitale zoom. De beeldmodus valt in te stellen op dag en nacht. Verder kunt u de witbalans, belichtinswaarde en kleurtoon naar believen aanpassen.
Wanneer u niet tevreden bent met ‘slechts’ filmen, dan bevat de N93 heuse editing software waarmee u op de telefoon zelve uw filmpjes kunt knippen en plakken, wat effectjes kunt toevoegen zoals het obligatoire ‘fade in’ en ‘fade out’, en zelfs uw ge-edite film van muziek kunt voorzien. Wanneer u niet zo goed bent in die dingen, laat dan de N93 het voor u doen met de automatische ‘Movie director’. Wanneer u er wel goed in bent maar het niet ziet zitten om te prullen met die kleine knopkes enzo, welaan dan brengt u uw filmpjes via infrarood, bluetooth of de bijgeleverde USB-kabel over naar uw computer en u start het bijgeleverde film-editing programma Premiere Elements op en u gaat uw gang als een volleerde meester. O ja, de N93 neemt zijn filmjes op in Realmedia, Mpeg-4 AVC & 3GGP. en wanneer u geen al te vaste hand hebt dan is de ‘video stabilisation’ een heel handig iets.

Hieronder een voorbeeldje van een videootje gemaakt met de ingebouwde camera van de N93. De framerate staat op 15, de vorming van artefactjes in het beeld ligt aan de compressie van Youtube. Duur is 00.43, locatie is de Emiel Banningstraat.

Fototoestel
Met de N93 kan u ook, jawel hoor, fotograferen, en wel op vier verschillende resoluties. De grootste is 2048×1536 en de kleinste 640×480. Het ingebouwde fototoestel kan ook foto’s maken in een reeks en beschikt over een zelfontspanner. Net zoals bij de cameramodule kunt u van elke opname die u maakt vooraf de opnamemodus kiezen (dag, nacht, portret etc…), de witbalans instellen, de belichtingswaarde aanpassen en de kleurtoon bepalen. De fotomodule beschikt ook over een 3x optische zoom en een 20x digitale, en een rode-ogen-reductie. Alhoewel ik anderen heb horen klagen over de kwaliteit van de foto’s, ben ik best tevreden met de resultaten die het ding aflevert. Maar ik ben niet zo veeleisend en semi-professioneel als sommige anderen.

Hieronder een onbewerkte (behalve verkleind) foto gemaakt met de N93: hij is wat blauwig, dat geef ik toe, maar het was ook regenachtig weer. Ik heb geen instelling gebruikt om witbalans etc… aan te passen.

n93 testfoto

Gallerij
Al die filmpjes en foto’s moeten ergens blijven waar u ze kunt bekijken, en de N93 heeft daar een galerij voor alwaar u kunt browsen tussen uw creaties. U kunt uw bestandjes bekijken op het scherm van de N93, of u kan met de bijgeleverde video-out kabel de gsm eenvoudigweg aansluiten op een televisie naar keuze en op het grote scherm genieten van wat u hebt gemaakt. Foto’s kunnen getoond worden in een slideshow, of kunnen manueel worden doorbladerd. Wanneer het allemaal wat veel aan het worden is en u het overzicht dreigt te verliezen, dan kunt u ‘albums’ aanmaken, en zo uw foto’s en films een beetje beheren.
Ik heb nog niet door hoe ik de geanimeerde versie van de gallery kan afzetten en mijn foto’s en filmpjes in een gewoon lijstje kan tonen. Er is wel een optie ‘show all files’, maar die toont ook de opgeslagen muziekbestandjes. Erg onhandig wanneer ik al mijn foto’s of filmpjes wil deleten en ‘mark all’ aanklik. Dan moet ik eerst al mijn muziekjes weer ‘unmarken’. Kan best zijn dat daar een oplossing voor is, en die zal waarschijnlijk in de aha – handleiding staan.

Mediatoepassingen
De N93 beschikt over een heus muziekcentrum dat in staat is om zowel MP3, AAC, AAC+, eAAC+, als WMA bestandjes af te spelen, en bevat ook een stereo FM radio. Het beheren van uw muziekbestandjes doet u ook in de gallerij. Nieuwe muziekjes zet u op de telefoon met behulp van IR, bluetooth, of USB-kabel. Downloaden via het toestel zelf kan ook. De klank is helder en volumineus en de bassen klinken als bassen. De grafische userinterface van de muziekspeler vind ik persoonlijk onhandig om mee te werken, of ik ben hem nog niet gewoon, dat kan ook.

Web
Met een echte browser aan boord die u toegang geeft tot het net oftewel via WLAN of via GPRS kunt u eenders waar op zoek naar porno. Jammer genoeg heb ik die browser nog niet kunnen testen wegens gebrek aan een WLANnetje of omdat internettoegang niet in mijn telefoonabonnement is inbegrepen. Ik surf met opera via WAP :)

Geheugen
Deze N93 heeft een intern geheugen van 50 mb, en een bijgeleverde 128 mb miniSD kaart. Deze kaart kan je vervangen door een 2 gb kaart, maar die heb ik nog niet zien liggen in de Mediamarket. Ik vind het erg jammer dat men zulk een straf toestel levert met zulk weinig geheugen maar ik vermoed dat daar commercieële redenen achter zitten :)

Conclusie
De Nokia N93 heeft alles in zich om een fijn toestel te zijn, maar helaas, en nu ga ik zeuren:
Het toestel dat mij gegeven werd ‘bevriest’ geregeld. Slechts de batterij eruit halen en er weer instoppen is het enige gebaar dat het ding weer aan de praat kan krijgen. Hell, de N93 die mij ter beschikking werd gesteld crashed meer dan mijn Windows, en dat is iets om nie mee te lachen. Er is nog geen dag voorbijgegaan of ik moest het achterklepje erafhalen voor een brutale reanimatie. Verder krijg ik om de zoveel tijd de melding dat het RAM-geheugen vol is en dat ik applicaties moet sluiten. Da’s ook om zot van te worden, zeker omdat er dan maar 1 applicatie openstaat. Verder hapert de audiospeler bij het switchen van applicaties, en zijn er nog een aantal kleinere irritaties zoals de onoverzichtelijkheid van de user interface van de gallerij, het feit dat de foto die genomen wordt met de kleine camera zichzelf horizontaal spiegelt en nog wat ergernissen.
Na wat rondsurfen op fora leerde ik dat de firmware van de N93 niet echt in orde is. Nokia weet dat en heeft naar het schijnt een nieuwere versie van die firmware klaar. Mooi! Die zou alle problemen, inclusief en vooral de crashes en het geheugenprobleem aanpakken. Dik in orde. Even kijken, de nieuwere firmware is versie 11.0.034 en zou in september uitgekomen zijn. Na het intoetsen van *#0000# verschijnt er op het schermpje van het toestel dat mij werd gegeven het versienummer 10.0.025, en de datum 12 juli 2006. Rrright, tijd dus voor een upgrade! En voor upgrades van Nokia moet ge bij Nokia zelf zijn, dus ik als de wind naar de Nokia Phone Software Update pagina, waar er bij het schrijven dezes nog geen upgrade voor de N93 te vinden valt. Da’s wel erg maar nog niet zo heel erg. Het wordt nog erger.
Ik ga dus voorbije dinsdag met het toestel naar de Nokia Service Store op de Meirbrug tegenover den Boerentoren en ik doe aan een verkoper heel den uitleg en ik vraag of zij die N93 kunnen voorzien van de felbegeerde nieuwe firmware. Nu moest het juist lukken dat hun technicus daar dinsdags niet is. De beleefde jongeman overhandigde mij een visitekaartje met de raad om zeker morgen of overmorgen te bellen. Wat ik dus ook deed. Bref, ik krijg de technicus aan de lijn en ik doe hem mijn verhaal. De man is op de hoogte blijkbaar, maar hij heeft slechts nieuws voor mij. Inderdaad kunnen ze dat toestel wel ‘flashen’, maar dan moet ik wel rekening houden dat ik het ding een week of drie-vier zal moeten missen.
Wablief?
Ja meneer, wij kunnen dat niet zelf doen, we moeten dat laten doen in Hongarije.
WABLIEF?
Ja meneer dat is het enigste centrum dat N93′s en N73′s kan flashen op deze moment.
Waarop ik de man vriendelijk bedankte en inhaakte niet zonder eerst even voor de man samengevat te hebben dat Nokia toestellen verkoopt waarvan ze weten dat de firmware vrij onstabiel is, en tegelijkertijd niet in staat zijn om hun klanten op een manier te helpen op een manier die 2006 waardig is, waarin de man me gelijk gaf.
In deze tijden van nooitgeziene bereikbaarheid, in tijden waarin een Aboriginal naar zijn Eskimoose neef in een lichtflits een berichtje stuurt, presteert Nokia het om van hun klanten te verwachten dat ze eerst veel geld uitgeven aan een chique gsm om die daarna naar Hongarije te laten sturen om hem fatsoenlijk te doen werken, om hem pas vier weken later terug te krijgen. En dat terwijl Nokia op zijn eigen site zegt dat het installeren van nieuwe firmware hooguit een 30 minuutjes duurt. Way to go Nokia! Dat de Nokia Service Store in Antwerpen geen nieuwe firmware heeft voor de N93 is mij een raadsel. ‘Dat komt omdat die nog te nieuw is’ zegt de technicus. Te nieuw mon oeil, Nokia verkoopt de N93 al want ik heb hem zien liggen in de Mediamarket. Wanneer er een toestel al op de markt is verwacht ik ook een degelijke support voor dat toestel, en Nokia laat mij als consument in de kou staan.
Vier weken, naar Hongarije, voor een upgrade van een half uurtje. Komaan zeg…

Jammer nochtans, want de Nokia N93 is een fantastisch toestel dat het niet waard is om een slechte reputatie te krijgen wegens firmware met flinke kinderziekten. Bovenvermelde ongemakken weggelaten is de N93 wel de gadgettelefoon van het jaar: de kwaliteit van de camera is niet te negeren, de design van de telefoon is gewaagd en verregaand (dat openklapbare en naar alle kanten draaibare display!), de geluidskwaliteit van de audio is niet minder dan dat wat het moet zijn en het ding weegt genoeg om te voelen dat je hem ergens vergeet. De display is groot genoeg, de kleuren zijn helder en levendig, de keuze tussen de connectiviteit is meer dan voldoende (infrarood, bluetooth, email, WLAN, GPRS etc…) Verder zijn de spelletjes die erin zitten van een verbluffende grafische kwaliteit. Of kent u een ander gsm-merk dat een hardware accelerator in zijn toestellen stopt? En met de televisiekabel bent u in staat om uw spelletjes op groot scherm te spelen.
Ook heel grappig en misschien handig is de bar code reader, waarmee je dus eh, barcodes kan lezen.
Nu uw klanten nog toegang geven tot de software die de N93 probleemloos doet draaien Nokia, en jullie hebben daar echt wel een pracht van een ding.

Maar laat u niet door mij beïnvloeden, lees vooral ook wat anderen erover zeggen:

Bespreking op Pietel.be
Bespreking op :::Mo(nu)ments:::
N93 topic – Tweaker.net(zeer goede bespreking)
Nokia N93 Huge user review (uitmuntende, gedetailleerde diepgaande bespreking)

Nokia N93 Pictures
Nokia N93 Phone Specs
N93 new firmware
Nokia Phone Software Update
N93 Games on TV

Het filmpje over een hoofdzonde dat Nokia me vroeg te maken houdt u nog even tegoed. Ondertussen geef ik de stok door aan oogsnoep.be, veel succes ermee!


reageer als eerste op deze post (0)


Reageer als eerste. »

Reageer als eerste.

RSS feed voor deze reacties.

Voeg een reactie toe:

Powered by WordPress