19 April, 2005

Over Dominiek die ‘stopt’

Te vinden onder: Uncategorized — @ 0:16

Hoge bomen vangen veel wind, en dus is het niet te verwonderen dat er af en toe ééntje tegen de vlakte gaat. Onlangs beet Dominiek.be, een van Vlaanderens bekendere en veelbezochte weblogs, in het stof. Op Fuckheds vertelt Dominiek ongenuanceerd waarom hij er de brui aan geeft. Hij vindt dat de Vlaamse blogosfeer meer stinkt dan een ongewassen schaamstreek, en hij pikt het niet langer dat zijn weblog waarop hij vaak met scherp schiet nu zelf als schietschijf aan het functioneren is. Plus het gegeven dat hij door sommigen als die éne sullige nerd achter zijn computerschermpje’ wordt beschouwd, deed Dominiek besluiten om ‘het ganse valse wereldje’ de rug toe te keren. Voorts voorspelt hij in één moeite door nog de ondergang van die stinkende ongewassen schaamstreek wegens de ‘lagere school”-mentaliteit van een aantal spelers in het wereldje enerzijds en het misbruiken van het medium door professionals die er hun professionele nonsens op willen loslaten anderzijds. Kortom, die kerel is flink en ferm gedegouteerd geraakt en naar goede gewoonte legt hij zijn hart op zijn tong.
Nu kun je van Dominiek en zijn hart veel zeggen, maar de manier waarop hij krijsend en stampend afscheid pleegt te nemen is een weblogger van zijn kaliber niet waardig. Als je in de frontlinie gaat staan moet je niet zeuren dat je de kogels om je oren hoort fluiten, en Dominiek ging vrijwillig naar die verdoemde plek. Live fast and die young om zo te zeggen. Nu en ondertussen is hij het beu om de kogels te horen fluiten (he, stà daar maar eens!) en in plaats van het verdiend wat rustiger aan te gaan doen of er eervol mee te stoppen is Dominiek op de rug van het eerste het beste oorlogspaardje gesprongen en is er spoorslags en vuilbekkend deserterend mee naar de eerste de beste horizon gegalopeerd, een spoor van verbittering en verwijten achterlatend. Zelfs een klein woordje van dank voor de mensen die het wèl goed men hem voorhadden heeft Dominiek niet over in zijn relaas, wel integendeel: bij al die positieve reacties stelt hij zich ook nog de nodige vragen.
Enfin. Webloggen is ondertussen een fenomeen geworden dat is doorgesijpelt tot bij de massa en dat niet meer weg te denken valt. Er zit inderdaad een hoop kaf tussen het koren, maar dat was vroeger ook al zo toen er nog maar twintig waren en dat zal altijd zo blijven zelfs al zijn er binnenkort twee miljard. Het is zo overal: in de kunst, in de wetenschappen, in de sportwereld, noem maar op. De terdoodveroordeling van de Belgische blogosfeer door Dominiek is ingegeven door zijn eigen ondervindingen en emoties en heeft daarom gelukkig niet veel gewicht. Er zullen altijd nieuwe blogs bijkomen, de ene lerend van de andere. Het bloggen zal nooit meer stoppen. Stel je voor dat de muziek zou uitsterven omdat een goeie gitarist zijn instrument over de haag smijt wegens te bittere ervaringen met zijn publiek!
Weblogs zijn communicatiemiddelen geworden, onafhankelijke en volwaardige mediakanalen. Het is niet omdat technologieën of ideeën onjuist of onfair worden toegepast dat daarom de technologie of de idee zelf slecht is.
Stoppen met bloggen mag uiteraard. Wat Dominiek echter betreft betreur ik zijn wanhoopsdaad. Doch uitgaande van de vervoering in zijn relaas verwacht ik binnen afzienbare tijd een come-back op dominiek.be. Als de wind wat gaan liggen is en de boel is gekoeld zonder blazen, want bloed kruipt toch waar het niet gaan kan. En wanneer Dominiek weer den bluts met den buil wil pakken zal hij er wel terug staan.

UPDATE: Pas op! Ik bedenk zo ineens iets! Toen Goethe de gefrustreerde Werther zichzelf in de achttiende eeuw nogal kunstelig een kogel door zijn zotte kop liet jagen zorgde dat voor een ware zelfmoordgolf onder afgewezen jongelui met geel-gestreepte broeken en een overontwikkeld gevoel voor romantiek. Stel nu dat Dominiek op diezelfde manier een trend gaat ‘setten’ onder webloggers!
*polskaya grijnst*


reacties (10)


10 reacties, »

 1.   Reactie van Relke , op 20 April, 2005 @ 19:48

  Voorspelling van zijn terugkeer? Op struikgewas.be blogt hij althans verder alsof er niets is gebeurd. Beetje hypocriet, eerst zulk een dramatische afscheidsbrief achterlaten om die dan gewoon te loochenen. Of is het allemaal gewoon een stunt?

 2.   Reactie van Clopin , op 20 April, 2005 @ 10:08

  Jammer, heel jammer. De manier waarop valt inderdaad te betreuren maar kan ik nog begrijpen. Als je zo in je gat gebeten bent is het moeilijk anders te reageren. Maar mocht je voorspelling van de terugkeer uitkomen, dan verliest hij wel mijn respect.

 3.   Reactie van Polski , op 19 April, 2005 @ 18:12

  Bernard, Dominiek is telkenmale geheel vrijwillig te horen geweest op StuBru, en het getier (remember IFPI? remember Librarian?) op zijn blog schreef hij ook zonder dwang, wel integendeel. Er is hem dus niets aangedaan wat hij zichzelf of anderen al niet aandeed.

 4.   Reactie van bernard , op 19 April, 2005 @ 17:35

  ‘k Vind dat je Dominiek het recht moet gunnen er ( voorlopig, neem ik aan) mee te stoppen. Hij verdient – net zoals zovele anderen – dat respect.

  Tenslotte was / is bloggen een allerindividueelse zaak.Toch bij de oorsprong. Nu , inderdaad, raakt het gedenatureerd.

  Maar als het allerindividueel is, dan kan er niet zoiets als een ” leider” zijn. Heeft Dominiek daar zelf voor gekozen? Neen, dat geloof ik allerminst, het is hem aangedaan.Er zijn er andere, die deze rol wel graag zouden opeisen, ze zetten vele middelen en zelfs expliciete sponsoring in. Dat is de échte denaturering.

  Klopt : hij had het iets meer omstandig en explicatief kunnen aanpakken.Maar , zelf van oorsprong W VL zijnde, begrijp ik hem : ineens zeg je dat het genoeg is, basta, punt.Dan merk je ineens wat je gedaan hebt en je plaatst een uitgebreide duiding / zelfverklaring op een andere blog.

  Iets in de zin van ” de leider staat pal en rechtop, gaat door en wijst de weg”, dat is politiek.Het gaat om macht. Maar ik geloof niet dat D. dit nastreefde.Invloed? Misschien.

  Maar goed: blogs zijn een nieuw, pril medium. Tegen de achtergrond van de huidige snelheid, worden die snel gerecupereerd door commerce, macht, etc.. ‘k Geloof niet dat D., net zomin als Pol dat voor zichzelf ooit zou toelaten.

  Er is nog altijd veel ruimte voor het eerlijke woord.De gedachten zijn vrij.
  Remember m’n “oud” idee om ervaringen en initiatieven van alle eerste, originele bloggers ,i e die ermee begonnen zijn ” the VL initiators “, te bundelen in één reader/ boek? Kijk: als er iemand het recht heeft bloggen te definiëren of te omschrijven, dan zijn zij het wel.

 5.   Reactie van Zeveraar , op 19 April, 2005 @ 15:41

  Tja, stopppen met bloggen… Dé nieuwe hype in de blogosfeer. :) Ik geloof dat iedereen zich wel eens vragen stelt bij de zin of onzin van zijn of haar weblog. En eigenlijk kennen we het antwoord al. Maar stoppen omdat mijn blog een doorn in het oog zou zijn van iemand? Jamais!

  Het valt me wel op dat het nog moeilijk is om een uitgesproken (kritische) mening te posten, zeker als het over politiek gaat. Je wordt al gauw in hokjes en vakjes (rechts/links b.v.) ingedeeld. Typisch Vlaams. Maar nog altijd liever een negatieve reactie, dan geen reactie. Je moet tegen een stootje kunnen. En achteraf niet beginnen zeuren…

  Een zinvolle discussie lijkt al helemaal onmogelijk op dit medium. (weblogs dus) Er is nochtans een verschil tussen de blogger als mens en zijn mening. Ik kan me best voorstellen dat bloggers die elkaar online niet kunnen luchten, in het echte leven de beste maatjes worden. Ach, de bluts met de buil zeker?

  Misschien moeten we dat bloggen allemaal wat minder serieus gaan nemen, en het herleiden tot zijn ware proporties; een forum van vrije meningsuiting. (of net niet)

 6.   Reactie van muggenbeet , op 19 April, 2005 @ 10:17

  Bij alles wat je doet moet je je geregeld afvragen of het zin heeft waarmee je bezig bent of waarin je je tijd steekt.Bij een mooi lenteweertje en wat kinderen in huis is het zeker niet evident om te blijven bloggen op een intensieve manier. De keuze: bloggen, af en toe bloggen of zelfs stoppen met bloggen moet ieder voor zich uitmaken. Maar zelf zou ik nooit de oorzaak van het stoppen leggen bij de anderen. Blogs die mij niet bekoren, bezoek ik niet. Zo kunnen ze ook niet vreten aan mijn gemoed. Na een half jaartje bloggen heb ik ook al een beetje zicht op de ‘kleuterklas’ en de irritante ‘betweters’ en de ‘linkdumpers’ die overal een link naar hun eigen site komen neerkakken,…maar zij zullen niet verkrijgen dat ik ooit omwille van hen stop met bloggen.

 7.   Reactie van Chipo , op 19 April, 2005 @ 8:05

  En, Pollebaby, der is altijd nog koekoeksloggen: laat ons afwachten.

 8.   Reactie van hcm , op 22 April, 2005 @ 0:32

  Jullie zijn goed bezig, het stoppen om gene of welke reden is uitgesloten. Ikzelf heb 12 jaar geleden ook wat op me genomen en kan niet anders dan doorgaan. Are we damned? No , we are happy!!!

 9.   Reactie van Ronald , op 22 April, 2005 @ 12:45

  Stoppen is zó 2002!

 10.   Reactie van wannes , op 22 April, 2005 @ 9:17

  Stoppen omdat er teveel kogels rond uw oren fluiten is inderdaad niet echt de manier van waardig afscheid nemen. De oorzaak van al die kogels dan nog eens bij anderen gaan leggen al helemaal niet. Regel 1: wees pro-actief! En zoek dus eerst bij jezelf naar tekortkomingen.

  En trek je gdv niet alles aan. Het is toch niet omdat ik in een zwak moment weleens denk dat heel België en haar blogosfeer beter zou ontploffen (bij het lezen van de zoveelste schrale commentaar) dat ik dan maar het hele internet uit mijn living moet zwieren?

  Want tegenwind heb je altijd. En hoe harder je zeilt, hoe meer tegenwind er door de manen gaat.

  En btw, zou het niet gewoon een stuntje zijn om reclame/promotie te maken voor struikgewas.be? want er wordt toch maar weer over gesproken eh!

RSS feed voor deze reacties. TrackBack URL

Voeg een reactie toe:

Powered by WordPress