10 May, 2002

Pim Fortuyn, het volk en Socrates.

Te vinden onder: Uncategorized — @ 23:01

Nu, een aantal dagen na de dood van Pim Fortuyn, en na het bekijken van de reacties die diens dood teweegbracht bij het volk zowel in Nederland als daarbuiten, vielen me een paar gelijkenissen op met een man die al zo’n tweeduizend tweehonderd jaar dood is. Bij leven verguisd en in een slecht daglicht gesteld en uiteindelijk vermoord door het volk, en na zijn dood uitgeroepen tot volksheld.
En dan Pim Fortuyn: toen hij nog leefde werd hij afgeschilderd als een extreem-rechtse rakker. Pim had radicale ideeën en uitte die op een ongenuanceerde manier. Onze eigen fascist Filip de Winter dacht een speelkameraadje gevonden te hebben, en de internationale pers plaatste hem in hetzelfde kamp als Le Pen en Haïder.
Toen werd ie omgebracht.( Ik vernam het nieuws over de telefoon van Karel, en mijn eerste reactie was die van ongeloof. )
Het is zoals het is – van de doden niets dan goed. Zo gaat het ook met Pim. Nu hoor je overal stemmen en reacties dat Pim zo’n kwaaie nog niet was. Dat hij helemaal geen rascist was maar gewoon praktisch. Dat zijn uitspraken over de islam en vrouwen verdraait en verkeerd begrepen zijn. Ja, je hoort zelfs stemmen die Pim Fortuyn verheffen tot volksheld, die hem op één lijn plaatsen met Martin Luther King, Ghandi en Kennedy en anderen.
Van extreem-rechtse lul tot volksheld in zes schoten.
De man die tweeduizend tweehonderd jaar geleden leefde heette Socrates. Hij hield er de vervelende gewoonte op na om iedereen die hij ontmoette aan de tand te voelen over van alles en nog wat. Over opvattingen van dingen als bv goed en kwaad, moraliteit en godsdienst, maar ook over politiek, het opvoeden van kinderen of hoe men het beste leeft. Socrates confronteerde de mensen op die manier met hun domheid, hun nietigheid en hun hoogmoed. Hij zette ze te kijk en nam werkelijk alles en iedereen op de korrel. Het liep voor hem slecht af. Hij werd door ene Meletus uiteindelijk beschuldigt van het verwerpen van de goden en het bederven van de Atheense jeugd. Socrates kreeg daarvoor van het volk de doodstraf, en moest de gifbeker leegdrinken.
Nadat de Atheners Socrates bij leve dus verguisd en vervloekt hadden, begonnen ze hem na zijn dood te missen. Ze wisten nu dat hij de horzel was die het paard dat het logge Atheense apparaat was, stak. Socrates maakte hen wakker, en zij duldden dat niet. Nu was hij dood en was het te laat. Het gevolg was dat het Atheense volk op hun beurt Meletus aanklaagden en ter dood veroordeelden.
Pim Fortuyn is niet aangeklaagd en terechtgesteld. Hij is gewoon door een individu geëxecuteerd. Verder had hij, behalve dat hij gelijk Socrates nooit zijn bakkes hield en volop gebruik maakte van zijn recht tot meningsuiting, slechts weinig overeenkomsten met de ouwe Griek. Maar het feit rest dat Pim is vermoord vanwege de dingen waar hij voor stond, en net zoals Socrates na diens dood, van veel van de blaam die hem trof gezuiverd is, en dat hij gemist wordt als de man die iedereen wakker maakte.


reacties (19)


19 reacties, »

 1.   Reactie van Jeronimo , op 10 May, 2002 @ 23:12

  Interessante link naar Socrates. Zou Fortuyn over 2000 jaar ook nog worden herinnerd? Ik denk het niet.

 2.   Reactie van zevulum , op 10 May, 2002 @ 23:53

  Zeer moedig,Polskaya.Akkoord,over de hele lijn.

 3.   Reactie van Gerdy , op 11 May, 2002 @ 6:08

  Heb er inderdaad ook moeite mee dat ‘racist’ zo subjectief is afhankelijk van de moment.

 4.   Reactie van zevulum , op 11 May, 2002 @ 9:27

  Wie wel nog herinnerd wordt is bijv. Galilei.Die beweerde dat de aarde rond was.De Kerk ,waarvoor het een Waarheid was dat de aarde plat was,veroordeelde hem. Hij en zijn assistent moesten opgehangen worden.Galilii zei, met een knipoog,”O.K.laat ons zeggen dat ze plat is”.Zijn assistent bleef volhouden.De assistent werd opgehangen. Galilei ging door.

 5.   Reactie van Polski , op 11 May, 2002 @ 15:56

  Inderdaad, en dan heeft het nog tot einde van vorige eeuw geduurd vooraleer de Kerk haar ongelijk inzag en toegaf dat de wereld uiteindelijk toch wel rond is. Pas op, we spreken hier over einde twintigste eeuw he!

 6.   Reactie van zevulum , op 11 May, 2002 @ 19:12

  Zeer juist.

 7.   Reactie van Vanzo , op 12 May, 2002 @ 14:19

  Socrates had de keuze nog (door middel van verbanning )om onder zijn lot uit te komen, Fortuyn werd deze keuze niet eens gegeven…

 8.   Reactie van zevulum , op 12 May, 2002 @ 17:37

  Fortuyn heeft ommer zijn eigen keuzes gemaakt,hij hield vooral van zichzelf.

 9.   Reactie van Vanzo , op 12 May, 2002 @ 17:41

  is eigenliefde niet de basis tot het uitdragen van naastenliefde ?

 10.   Reactie van zevulum , op 12 May, 2002 @ 21:03

  Jaja,natuurlijk.Wie zichzelf niet graag ziet,kan ook een ander niet graag zien.

  Maar Fortuyn moet politiek beoordeeld worden, daar washij mee bezig.Bij democratische partijen bestaat er zoiets als een reeks filters om tegen te gaan dat mensen die à la limite zichzelf interessanter vinden dan hun project, bijv. ooit vice -premier kunnen worden.Enfin, ‘k meen dat te weten en ‘k hoop dat ik gelijk heb.Het Latijnse woord “ministert” betekent dienaar .”A your service”,ei Pim op het Congres van Leefbaar Nederland. Toen hij merkte dat Jan Nagel daarmee een zeker tegengewicht kon uitoefenen,liep Pim weg.

 11.   Reactie van Maarten , op 12 May, 2002 @ 21:01

  ‘Hij hield er de vervelende gewoonte op na om iedereen die hij ontmoette aan de tand te voelen over van alles en nog wat.’
  Hoe krijg je het voor elkaar zo perfect mijn leraar grieks te imiteren?

 12.   Reactie van zevulum , op 12 May, 2002 @ 22:57

  ‘k Denk dat Polskaya ofwel wiskunde/moderne talen of nog iets anders,zonder grieks achter de rug heeft.Dus was “grieks” iets autodidactisch, dat is altijd meer beklijvend.

 13.   Reactie van Vanzo , op 12 May, 2002 @ 22:49

  zeer waar zevulum…

 14.   Reactie van zevulum , op 12 May, 2002 @ 22:12

  Niet te geloven, inderdaad,die site over Socrates.’k Leer erg veel bij.Bedankt.

 15.   Reactie van Vanzo , op 12 May, 2002 @ 23:08

  zevulum…af en toe en filosofisch boekje lezen wil ook wel eens helpen :-)
  enjoy !

 16.   Reactie van zevulum , op 12 May, 2002 @ 23:42

  Wel,lees eens wat Moby daarover (= over Fortuyn) te vertellen heeft.Op zijn site,of ook in Linkdump.Da’s echt wijs.

  Verleden jaar ,in februari,ben ik -met een spotgoedkope reisformule- in NY.Niemand gaat in febr. naar NY ,het vriest er dan nog,effectief.Toeval:Jessey Norman trad er op in Carnegie Hall, ze zong vooral Schubert..’k Koop een ticket, ga er naartoe.Echt mooi.JN’s stem drijft meer en meer “in het vet” (letterlijk te nemen).
  Wat bleek? Net diezelfde avond was er een optreden van MOBY geweest, de NY Times berichtte 2 dagen later dat Moby na afloop gewoon met alleman een klapke gedaan had.Gemiste kans om eens met Moby te praten.De dag na JN trek ik naar Tribeca ( Triangle below Canal Street),koop in een soort moeder -Ensorwinkel een paar wondermooie schelpen, en vergeet zowaar naar Downtown Music Gallery te gaan.Alles mis,behalve JN, een troost.

 17.   Reactie van Hexje , op 13 May, 2002 @ 19:00

  gedachte:ik denk dat P.F zelfmoord gepleegd heeft ;-)
  Ben er bijna zeker van !

 18.   Reactie van bernard , op 13 May, 2002 @ 19:56

  Inmiddels doet de Socrates site zijn E-ronde binnen de E.U.-instellingen.Echt waar.Bedankt.

 19.   Pingback van Polskaya , op 27 April, 2004 @ 20:12

  [...] ; Gepikt Kijk eens aan: deze thread op Opinari.nl van zondag 25 april , en deze post van bijna twee jaar terug. Ik moet een mosterdwinkeltje gaan beginnen. Nog ge [...]

RSS feed voor deze reacties. TrackBack URL

Voeg een reactie toe:

Powered by WordPress