28 February, 2003

Pionier met pensioen

Te vinden onder: Uncategorized — @ 0:22

Pioneer 10 werd in 1972 de lucht ingeschoten richting Jupiter om daar foto’s te schieten en die terug door te sturen naar de Aarde. Nadat het Jupiter gepasseerd was en zijn taak erop zat bleef het kleine ruimtetuigje dapper voortsjezen door de immense leegte, van planeet naar planeet, en zo gebeurde het dat het op een mooie dag in 1983 (waar was ù?) Pluto, de negende en voorlopig laatst bekende planeet van dit zonnestelsel, voorbijknalde richting deep space. Pioneer 10 is het eerste door mensenhanden gemaakte tuig dat de grenzen van het zonnestelsel overschreden heeft. Sindsdien heeft het een afstand afgelegd van 7.6 miljard kilometer en lijkt het ferm van plan te zijn om af te stevenen op de ster Aldebaran, waar het over twee miljoen jaar zal aankomen.
Het ruimtetuigje heeft een gouden plaque bij zich waarop verteld wordt wie we zijn en waar we wonen. Voor het geval ons iets of iemand die brok schroot wil terugbezorgen als hij het over twee miljoen jaar in zijn alien-achtertuin krijgt :)
Nu goed, we zullen het wel nooit weten, want na bijna 31 jaar trouw bliepjes door te sturen krijgt NASA van de Pioneer 10 geen enkel signaal meer binnen. Te ver weg? Kapotgegaan? Gekaapt? Wie zal het zeggen.
Nog twee miljoen jaar suizen voor de boeg. In alle stilte.


reacties (3)


3 reacties, »

 1.   Reactie van -=xiffy=- , op 28 February, 2003 @ 11:57

  Een poll!
  Ik hoop dat ie gekaapt is. Dan krijgen we wellicht antwoord op de gouden plaque.

 2.   Reactie van Kristof , op 1 March, 2003 @ 9:07

  Pioneer zijn batterijen zijn aan het uitdoven. Da’s de reden.

 3.   Reactie van Kwaadbloed , op 2 March, 2003 @ 18:46

  De batterijen…..jaja dat zal het zijn…da hebt ge met dien goeikope rommel.

RSS feed voor deze reacties. TrackBack URL

Voeg een reactie toe:

Powered by WordPress