27 March, 2002

Rare Renaissance

Te vinden onder: Uncategorized — @ 21:34

Vandaag, 26 maart, is het 519 jaar geleden dat Raffaello Sazio werd geboren, de man die nu nog steeds menig meisjeskamers siert met zijn werk op vierkleurendruk glanspapier. U kent het wel, de kleuter-engeltjes met mussenvleugeltjes die zich schijnbaar stierlijk vervelen, maar in werkelijkheid het slachtoffer geworden zijn van een verplichtte zelf-censuur van de schilder. Nee? Het zit zo:

Raphael was een ‘verlichte geest’. Hij beleefde de Italiaanse renaissance is haar volle glorie. Het Europese continent was zich ten volle aan het herstellen van de verschrikkingen der donkere middeleeuwen, en de economie, cultuur en levensstandaard piekte als nooit tevoren. Daarbij leefde Raphael dan ook nog in Italië, land van zon en olijfolie en goed eten en drinken, wat hem een beetje een levensgenieter maakte. De zaken gingen goed, en op een keer bestelde een trouwe klant bij Raphaël een schilderij dat moest dienen voor een grap, en wat voor die tijd nogal gewaagd was, het moest voorstellende: twee lieflijke engeltjes, met allebei een pint in hun handen en een sigaret tussen hun vingers. Aangezien Raphael bekend stond als een vrolijke jongen, zag hij de humor van het tafereel wel in en leverde zonder problemen het gevraagde product netjes onder den toog af.

Een week later stond de Kunstgeschiedenis-Politie aan zijn deur. Zijn klant was wat onvoorzichtig geweest, en dus betrapt met het schilderij dat in de ogen van de KP een enorme blaam was aan de goede smaak van de schilderkunst, dat onwaardig was om opgenomen te worden in het Italiaanse Culturele Erfgoed, en dat het van een hoogwaardige schilder zoals Raphael, een tijdsgenoot van Da Vinci en Michelangelo nog wel en één van de drie groten van de hoogtijdagen van de Italiaanse Renaissance, hoegenaamd niet te begrijpen viel dat hij zich kon verlagen tot zulk en bezoedeling en verlakkerij.

Raphael stond een beetje paf. Hij probeerde het nog wat uit te leggen, maar de heren van de KP waren keihard: overschilderen, of mee naar den bureau.

Aangezien Raphael het in die tijd erg druk had, en het er op een politiebureau toendertijd echt niet sneller op vooruit ging dan dezer dagen bij ons, vloekte hij binnensmonds, nam het schilderij aan en gaf zijn dagelijkse ochtendwandelingetje op om met borstel en palet en onder toeziende oog van de KP de gewraakte objecten volgens de normen de kunstgeschiedenis netjes te verwijderen.

Bijna vijfhonderd jaar zijn er overheengegaan, maar uiteindelijk is de moderne technologie in staat gebleken de oorspronkelijke verfstreken van de meester weer tevoorschijn te halen. Met een speciale camera ‘kijkt’ men door later opgebrachte verflagen, en kan men een afdruk maken van het beeld dat onder het gekende beeld zit, zonder de verflaag eraf te moeten krabben.

Als bewijs dat dit gene zever en flauwekul is, klik hier voor een afbeelding van het originele, niet-gecensureerde werk.


reacties (5)


5 reacties, »

 1.   Reactie van Paula Steenwinkel , op 4 November, 2004 @ 15:29

  Beste lezer,
  Ik heb altijd gevonden dat het linker engeltje op het schilderij van Rafael op Theo van Gogh lijkt. Ik ben aan het surfen geslagen voor een mooie afbeelding en kwam zodoende op uw site terecht. Het verhaal dat ze eerst rokend en drinkend waren afgebeeld en Rafaels aanvaringen met de kunstpolitie lijken het schilderij nog toepasselijker te maken! Nu zou ik zo graag het originele schilderij van de twee engeltjes zien. Zou dat kunnen?
  met een vriendelijke groet, Paula Steenwinkel

 2.   Reactie van Polski , op 4 November, 2004 @ 23:27

  De link naar de afbeelding is gerepareerd, Paula. En ja, er is inderdaad een gelijkenis!

 3.   Reactie van Paula Steenwinkel , op 5 November, 2004 @ 12:58

  Met sigaret is de gelijkenis nog treffender: hartelijk dank voor de aanvulling op mijn kunsthistorische kennis!:-)
  Paula

 4.   Reactie van Paula Steenwinkel , op 8 September, 2011 @ 13:06

  Lieve lezer,
  Ik vind dit erg ongepast van poep en niemand dat ze zulke nutteloze reacties plaatsen over dit culturele hoogstandje.
  Ik raad de website houders dan ook aan om deze berichten per direct te verwijderen. Dit is een schande voor de hedendaagse kunst.

  Met een vriendelijke groet, paula steenwinkel

 5.   Reactie van Polski , op 8 September, 2011 @ 13:45

  Helemaal mee eens Paultje!

RSS feed voor deze reacties. TrackBack URL

Voeg een reactie toe:

Powered by WordPress