6 January, 2004

Spraakkunst en arrogantie

Te vinden onder: Uncategorized — @ 5:01

Het was straf om door Bavo Vermeulen, een van de twee eindredacteurs en mee verantwoordelijk voor hoe P-magazine zoal verschijnt, aan den toog uitgekafferd te worden voor taal-nazi omdat ik er niet mee akkoord ging dat hij de inderdaad wat rare vervoeging ‘gij hadt’ ooit eens ergens in zijn boekske op eigen initiatief herleidde naar het foute ‘gij had’ omdat dat juister leek te zijn.
Volgens Bavo is het best in orde om de regels van de spraakkunst naast je neer te leggen omdat taal moet leven, en die regeltjes beperken haar alleen maar. Bavo is er dus ook van overtuigd dat hij ‘gij had’ mag schrijven omdat de correcte vervoeging niet alleen verouderd is, maar ook nog eens omdat deze zijn lezers in de war brengt en ook omdat hij ervan overtuigd is dat binnen twintig jaar iedereen ‘gij had’ zal schrijven. Waarop ik repliceerde dat hij geen ziener was maar eindredacteur en dat het mij geen kloten kon schelen wat en hoe hij vervoegt in zijn interne memootjes, maar dat hij met zijn magazine toch een flink aantal mensen bereikt en daarom met een verantwoordelijkheid zit opgescheept die hij niet mag verloochenen en dat zijn doelbewust negeren van de grammatica wegens het onderschatten van de intelligentie zijner lezers dan wel mocht getuigen van een zekere arrogantie, ja zelfs van een niet geringe dosis hovaardigheid, maar dat deze hem zeker niet het recht gaf om puur op bevooroordeelde basis de taal ter zijner gemak en meerdere glorie opnieuw uit te vinden. Enfin, ik drong niet echt door. De boel werd grimmiger en de argumenten venijniger tot het uit de hand liep en Bavo na wat gescheld met slaande deur het nachtlokaal achter zich liet alsmede wat leegte en een halfvolle pint.
Hoe idioot allemaal. Weer een vijand erbij. En dan nog één die creatief is met taal.


reacties (18)


18 reacties, »

 1.   Reactie van nathan , op 6 January, 2004 @ 8:11

  Damn, Polski ! Gebruikt er al eens iemand de gij-vorm, wat ik zalig vind ! Wij hebben daar indertijd niet eens de regels van geleerd, die moeten ondertussen zo archaisch zijn … Dus als ik de gij-vorm zou gebruiken, zou ik moeten gokken (gechecked via je link : inderdaad archaisch dus). Ik heb liever dat iemand de gij-vorm gebruikt en blijft gebruiken volgens de nieuwe regels, dan er iets onleesbaars van te maken. Dit vlaamsche erfgoed mag niet verloren gaan ! ;-) We spreken allemaal met ge en gij, waarom schrijven we dat dan niet op ?

 2.   Reactie van Tuuur , op 6 January, 2004 @ 11:06

  Hulde, Polski! Gij hebt onze vaderlandse taal recht door zee verdedigd! :-)
  Maar toch… had is een verleden tijd, een t bij een derde persoonsvorm is doorgaans een teken dat het een tegenwoordige tijd betreft… klopt ‘gij hadt’ wel?

  En ja, ‘gij hadt’ klopt:
  http://www.onzetaal.nl/advies/gijhadt.htm

 3.   Reactie van astrakanko , op 6 January, 2004 @ 16:18

  Er bestaat een simpel trucje om te weten of er al dan niet een t achter een vervoegd werkwoord moet komen te staan, archaïsch of niet. Vervang het werkwoord in de gewenste tijd door “zingen” en je zit er altijd op. In dit geval wordt het “gij zingt” je hoort de t en je schrijft ze dan ook. Dit werkt zelfs voor uitzonderingen als “zing jij -> zingt Gij”.

  Als die kerel bij hoog en bij laag beweert dat hij zijn eigen regeltjes mag bepalen, dat hij dan rot in de hel van Babel.

 4.   Reactie van Tuuur , op 6 January, 2004 @ 19:53

  Astra: en de verleden tijd van “zingt gij” zou dan “zongt gij” zijn? Dat klinkt voor mij niet zo logisch. Maar ja, ‘ollanders gebruiken de gij-vorm dan ook niet zo veel meer. Helaas.

 5.   Reactie van Chipo , op 6 January, 2004 @ 21:11

  Wij brabo’s gelukkig nog wel! ;-)

 6.   Reactie van PB , op 7 January, 2004 @ 0:12

  Taalcrea’s, die anderen beschimpen danwel beperken, zijn geen taalcrea’s edoch taaleunuch danwel -zij die in mindere mate lijden- eenoog. Zij dienen zowel een rook- als een taalverbod aan den pantalon te bekomen!

 7.   Reactie van CasaSpider , op 7 January, 2004 @ 1:32

  Vliegen vangt ge toch makkelijker met stroop dan met azijn… ;-)

 8.   Reactie van Polski , op 7 January, 2004 @ 5:49

  @PB: stop met die paddo’s.

 9.   Reactie van Polski , op 7 January, 2004 @ 5:22

  @ Chipo; ik wist niet dat gij een brabo’se waart! Heheh! :)

 10.   Reactie van astrakanko , op 7 January, 2004 @ 10:04

  @ Tuuur : het leek mij ook onwaarschijnlijk, maar bij het opzoeken stootte ik op een gedicht met volgende strofe :
  “Gij zongt op degelijken trant
  Van vroomheid, deugd, gezond verstand
  En van het huw’lijkszoet!
  Nooit zocht ge, in wat geen sterfling vat-
  Een droom of rollend rozeblad-
  Den troost voor uw gemoed!”

  wat het regeltje lijkt te bevestigen…

 11.   Reactie van Memorabele verhalenverteller , op 9 January, 2004 @ 23:17

  Mooi stukje, ontdek het nu opeens. Toevallig had ik ook een paar dagen geleden een stukje met als titel: “de kunst van het kunnen spreken”.
  Nog memorabele 20e eeuwers in petto voor mij..!? Je ziet me gauw weer op je log

 12.   Reactie van Smoke Sansaveria , op 11 January, 2004 @ 22:43

  OK, vroeger schreven ze ‘Gij hadt’. Nog daarvoor werd men misschien verplicht door een ‘meester’, die nog met een rietstokje op de knokels mikte, om ‘gij haddeth’ te schrijven. En nog langer geleden waren de kinderen nog verplicht om ‘ooooff-oooff Ruhàààaaa’ te zeggen, alvorens ze hun eerste sabeltandtijgerpoot kregen, vers gebraden op ’t kampvuur.

  Taal evolueert. Mensen die creatief zijn, stimuleren die evolutie. En de regeltjes die tijdelijk de norm mogen uitmaken, volgens de – al dan niet algemene – concensus der medemensen, zijn er om gebroken te worden. Voor ze ons beginnen te overheersen en te beknotten.

  En om ‘t eens met een klassieker te zeggen: ik ben weg, ik ga m’n kringelende winkelende waterding eens boven de pot hangen voor een spelletje WC-eend schieten. Alle mannen kennen dat wel, da’s waarbij je in zo weinig mogelijk seconden de zeep moet wegzeiken die de vrouw des huizes met veel reinigingszin heeft aangebracht rondom binnenin de pot. Pull !!

 13.   Reactie van Polski , op 16 January, 2004 @ 6:41

  Ok! Breek de regels! Mag ik uw vrouw neuken?

 14.   Reactie van kaatje , op 3 April, 2006 @ 11:04

  2 jaar na datum van deze conversatie wil ik toch nog de regel meegeven, voor die volledig vergeten raakt. Die regel is er bij mijn vader met de houten liniaal inderdaad ingeklopt, vervolgens door mijn onderwijzer er weer uitgeklopt wegens te verwarrend voor de jij-vorm, maar ‘t is wel de enige regel die altijd opgaat:

  1.ik drink nooit t(hee)
  2.gij drinkt altijd t(hee)
  3. hij drinkt t(hee) als hij tegenwoordig is.

  en dat is als volgt te interpreteren:
  1. ik-vorm krijgt nooit uitgang -t (stam kan wel nog een t bevatten)
  2. gij-vorm (en dus niet de jij-vorm) ALTIJD met -t, zowel in tegenwoordige tijd als in verleden tijd
  3. hij-vorm als hij TEGENWOORDIGe tijd is.

 15.   Reactie van Vonneke , op 23 March, 2007 @ 3:22

  Hartelijk dank voor deze verhandeling! Ik heb hem deels gelinkt [indien u welbevindt]

 16.   Reactie van Stumperds , op 30 December, 2009 @ 15:31

  Wad een gezijk.

 17.   Pingback van De nazi als geus – Over taalnazi’s en andere onaangename lieden | Jan Dirk Snel , op 6 September, 2013 @ 17:10

  […] Als we op Google afgaan, kwam het woord bijna tien jaar geleden al voor. Op 6 januari 2004 meldde iemand op een Belgische weblog dat het ‘straf’ was ‘aan den toog uitgekafferd te […]

 18.   Trackback van g pen vapor ecig reviews , op 9 November, 2014 @ 0:54

  g pen vapor ecig reviews

  Spraakkunst en arrogantie | Polskaya

RSS feed voor deze reacties. TrackBack URL

Voeg een reactie toe:

Powered by WordPress