3 December, 2007

Talleyrand: een 180-jaar oude oplossing voor België .

Te vinden onder: Uncategorized — @ 16:12

We geraken er niet uit. Vlaanderen en Wallonië liggen politiek gezien verder uit elkaar dan ooit. Een boel domme Vlamingen zit al maanden te roepen om zelfstandigheid, en de politici die ons een ‘goed bestuur’ beloofden denken meer aan zichzelf dan aan het landsbelang.
Misschien moeten we inderdaad België opgeven, en drastisch teruggrijpen naar een plan uit 1830: het Talleyrand-plan. Vormgegeven door een frans diplomaat van bijna tweehonderd jaar terug beschrijft het een opsplitsing van België.

The Talleyrand partition plan for Belgium was a proposal developed in 1830 by the then-French ambassador to Great Britain, Charles Maurice de Talleyrand, to partition Belgium on ethnic and regional lines. The proposal was part of intensive negotiations between major European nations over the future of Belgium after the Belgian revolution and increased demands for independence.

Nederland krijgt de provincie Limburg en een groot stuk van de provincie Antwerpen. Frankrijk krijgt Brussel, Leuven, Mechelen, Aalst en een groot stuk van Henegouwen en Namen, Brabant en Oost-Vlaanderen. Pruisen neemt alles ten Oosten van de Maas bij zich en krijgt oa. Luik. Zeeuws Vlaanderen, West- en Oost-Vlaanderen en de ruime omgeving van de stad Antwerpen worden dan ‘de Vrijstaat Antwerpen’, een Brits protectoriaat. Het kaartje hieronder maakt misschien meer duidelijk:

Talleyrand

Talleyrand partition plan for Belgium
Voorstellen tot indeling van België in 1830

Maar ik durf te vermoeden dat deze oplossing ook weer nie goed gaat zijn.


reacties (5)


5 reacties, »

 1.   Reactie van Chipo , op 4 December, 2007 @ 11:53

  Ik wil dan Antwerpen er ook bij en dat we dan ook van Nederland afgingen.

 2.   Reactie van bernard , op 4 December, 2007 @ 16:46

  Voilà een pas verschenen artikel in The Times ( UK ) over ” waarom A’pen bezoeken?”

  http://travel.timesonline.co.uk/tol/life_and_style/travel/holiday_type/breaks/article2974737.ece

 3.   Reactie van Paul Pieniezny , op 4 December, 2007 @ 17:03

  Dat lijkt heel goed op de kaart die ooit aan Robert Walpole werd getoond als het resultaat van onderhandelingen na een van die successie-oorlogen in de 18e eeuw. Alleen stond Pruisen toen nog “niet op de kaart”, het hele prinsbisdom ging naar Frankrijk en de grens tussen Frankrijk en Nederland lag wat zuidelijker. Het probleem was geweest dat de “Hollanders” Oostende en Antwerpen niet wilden “annexeren” omdat het concurrentie zou betekend hebben voor hun havens. Walpole zond de onderhandelaars terug naar de tafel, hij wou westelijk Vlaanderen ook niet. Omdat het teveel zou kosten! Het resultaat van Walpoles weigering was dat we allemaal bij Oostenrijk kwamen (troost je, het had ook Rusland of Turkije kunnen zijn, want niemand wou ons) en dat de Hollanders hier en daar kazernes mochten bouwen om ons te beschermen tegen de stoute Fransen. En een weg van Gent naar Terneuzen kregen, naast de Sassevaart die na bijna een eeuw verzanding, uitgebaggerd werd (maar pas in 1823 tot Terneuzen verlengd werd). Dat kanaal danken we dus aan de Hollanders. Zouden de Engelsen Gent herdopen tot Gaunt?

 4.   Reactie van bernard , op 4 December, 2007 @ 18:08

  Leuk is:http://strangemaps.wordpress.com/page/2/
  A Belgian map of the World

  Nog leuker : Wallonie sur Mer ( door opwarming aarde is het grootste deel van VL nu zee geworden), in de comments een meer wetenschappelijk geografische kijk, inch per inch:
  http://strangemaps.wordpress.com/2007/09/17/176-wallonie-sur-mer/

 5.   Reactie van Victor , op 7 December, 2007 @ 21:03

  Als geboren en getogen Antwerpenaar voel ik plots de behoefte opborrelen om ons aangeboren en legendarisch chauvinisme even aan te wakkeren : Vrijstaat Antwerpen zie ik wel zitten alhoewel ik moet toegeven dat ik dan voornamelijk Oost- of West-Vlaming zou zijn…

RSS feed voor deze reacties.

Voeg een reactie toe:

Powered by WordPress