20 May, 2002

The Eminem Show

Te vinden onder: Uncategorized — @ 5:18

Eminem, door de ene aanbeden en door de ander verguisd en die er zelf zo’n beetje bij loopt te rappen dat niemand hem begrijpt, is wat mijn part aangaat met een kanon van een cd uitgekomen: The Eminem Show.
Het gebeurt slechts zelden dat ik me echt néérzet om naar een cd te luisteren zonder iets anders te doen -lezen ofzo. Als ik dat doe moet het de moeite zijn. En bij deze cd had ik dat gevoel van het eerste nummer af aan. Eminem loopt weer te brullen en te roepen en zijn rijmen met venijn te vullen, wraak te nemen door in zijn lyrics publiekelijk zijn moeder, Lynne Chaney, Moby, Kris KirkPatrick en Limp Bizkit aan de schandpaal te nagelen (Cleaning Out my Closet en Without Me), tegen de schenen te stampen van de blanke burgerij en de politici (White America) en al grappend vertelt van plan te zijn zijn madam van kant te maken tot hij haar daadwerkelijk ziet staan kussen met een andere vent.
De lyrics van Eminem zijn weer om depressief van te worden. Nergens schijnt er een straaltje zon. Vlijmscherp en gespekt met scheldwoorden hoor je hem zijn woorden uitspuwen. Triestheid, woede, frustratie, cynisme, kortom, alles wat een mens kan drijven om accidenten te begaan, het zit er allemaal in. (interludium: mijn kat heeft net zo’n helikoptermug opgevreten). Ik ben overdonderd door zoveel kwaadheid in die mens. En toch is er iets in zijn tirades dat bij mij iets raakt, dat me doet luisteren. Wie niet kan wachten om te oordelen of ik hier een beetje zit te zwammen, of wie niet kan wachten tot de cd in de winkels ligt, kan hier aan zijn gerief geraken.


reacties (3)


3 reacties, »

 1.   Reactie van bernard , op 20 May, 2002 @ 7:50

  Dank voor de tip,ga ik beluisteren.Het gaat dus om vuilbekkerij tégen alles.E. riskeert “uit te groeien” tot een soort Ozzy (zie rechts/links van Humo deze week).De veredelde vuilbekkerij is de one liner.Als je dan al iemand wil trffen,dan is het wellicht beter goed te mikken.Letten op de zwakke kanten ,dan “target the places where it hurts” (A. Warhol).Er wel zorg voor dragen dat je goed gedocumenteerd bent.Dan kan je achteraf op een interessanter manier doorgaan.Zorgen dat je niet enkel dit kan (one trick pony).OOk eens net het tegendeel doen,iets academisch bijv., een essay schrijven. Of aandachtig naar gewone mensen luisteren,die weten ontzaglijk veel.

  Moby verdient het niet.Tip:D. Bowie interviewt Moby op moby site.En zijn laatste essay over de verkiezingsuitslag in NL.Wij,VL/BE moeten er vooral voor zorgen dat iemand als Moby ook voor ons oog heeft.We zijn minstens zo goed als NL.Verleden jaar (feb) in NY de kans gemist om hem dat te zeggen.’k Woonde een concert van Jessey Norman bij (vooral Schubert liederen), bij het buitengan van Carnegie Hall merkte ik pas dat Moby die zelfde avond een concert had gegeven,2 straten verder.Twee dagen later meldde de NY Times dat hij, zoals het een groot artiest betaamt,achteraf met het publiek had gediscuteerd.

 2.   Reactie van bernard , op 20 May, 2002 @ 8:57

  Ander voorbeeld: John Cale.Die heeft ooit nog on stage een kip de strot doorgebeten. Dat heeft niet belet dat de unief,ginds bij jou in A’pen , hem een eredoctoraat heeft uitgereikt. En John antwoordde met een academische speech.Zijn echte sterkte is altviool.

 3.   Reactie van Omar , op 20 May, 2002 @ 10:41

  gedachte: Goeie tip Eminem is doorgaans OK, vind ik…ga hem halen, die nieuwe.

RSS feed voor deze reacties. TrackBack URL

Voeg een reactie toe:

Powered by WordPress