26 May, 2002

Tweedehands Koning.

Te vinden onder: Uncategorized — @ 6:55

Net zoals België slechts is kunnen ontstaan dankzij de politieke situatie van die tijd en dus ook alleen maar als bufferstaatje tussen de grote mogendheden die toen op vrij gespannen voet met elkaar stonden en daarom misschien te beschouwen valt als een marionet die een eigen leven is beginnen leiden, zitten we opgezadelt met een marionetten-vorstenhuis.
België had dus in 1830 dringend een koning nodig, en er werd naarstig gezocht naar een edelman die van goede komaf was. Men kwam uit bij Leopold Joris Christiaan van Saksen-Coburg Saalfeld, een man van net geen veertig en met een indrukwekkende cv.
Blijkbaar was koning van België worden voor zijne hoogheid Leopold I een net iets interessantere carriëremove dan de troon van Griekenland te bestijgen, aangezien hij de Griekse Kroon een jaartje eerder had geweigerd. Ik snap dat niet, het is daar toch veel beter weer zeker, maar naar het schijnt (en dat is onofficieël) vond hij de vrouwen hier veel knapper dan die in Griekenland.
En zo geraakten de Belgen opgezadelt met een geile ambitieuze veertiger die het bestuur over een land kreeg aangeboden gelijk tegenwoordig de eerste de beste crisismanager het bestuur over een falend bedrijf. Wie kan ons nu nog iets kwalijk nemen?


reacties (6)


6 reacties, »

 1.   Reactie van bernard , op 26 May, 2002 @ 14:38

  België was er plots,onverwacht,door franstalige elites, die die NL Willem een “zak ” (=lees ” hen in de weg lopende belemmerende heerser”) vonden.Ineens was het er dan, na afloop van- laat ons afspreken- een opera, “De Stomme Van Portici”. Het was de eerste “zonde” tegen wat op het Congres van Wenen (1815) overeengekomen was: de opdeling van de Europese taart/kaart tussen de heersende vorsten.Oejejoei, dachten ze alom.De VL zegden:”Die Willem is niet wijs geweest, ze verzonnen een alliteratie: “Wil Willem Wijzer Worden Willen Wij Willem Weer”. Goed gevonden van die VL, tja, boeren, ‘t waren toen nog voor zeer lang bijna zonder uitzondering allemaal boeren.Maar, tja,dat wilden de toen BE creërende franstalige elites niet langer. Ze dachten ,die Willem met echt buiten,vooruit, wij worden een gesofisticeerde annex van FR/Parijs.Nu nog een Koning voor onze nieuwe, onverwachte creatuur, zei het Nat.Congres(die elites ,dus).De eerste eigen keuze van het gloednieuwe (BE) Nat. Congres in 1830 (voor een BE koning ,dus) was een fransman ( Orléans Louis Philippe, we zijn hier in BE , mensen, als ze hun naam vermelden, beginnen met de familienaam als ze gewoon/officieel willen doen,by the way: al ooit iemand over Clinton Bill horen spreken?).
  Wat bleek?
  De Engelsen waren het daarmee niet eens , Be was tenslotte een , tja, bufferstaat , ook en vooral in de ogen van het UK (“verdeel en heers op het Eur. continent”-politiek).Londen drong ons de Van Saksen C’s op.Niet moeilijk , er was zoveel keuze tussen al die voormalige van zijn vorstendommen beroofde Duitse adel, die Bismarck door de DE eenmaking -door ijzer en bloed, zei hij terecht – werkloos, neen, domeinloos had gemaakt.

  De familie de Mérodes , die wel graag een Koning hadden willen leveren (mocht London niet tussengekomen zijn)profiteerden daarvan, ze riepen zich uit tot (eeuwige) Prinsen.Voilà.Leo 1 werd geinstalleerd.’n Echte pipo.

  En dan kwam zijn zoon, Leo 2 (nog zoveel ergere pipo), die wilde alle grote Dingen voor dit land, die het land zelf niet wou, die Leo was op zijn manier een rappe.Pas op, veelal onbegrepen “ahead of his time”.Wat wilde Leo 2? Bijv.Grote gebouwen en lanen in BXL (goed dat hij daar z’n zin doorgedreven heeft).Wat nog?Zie,hij wou een kolonie, de anderen in Europa deden dat toch ook,dacht hij.Dat werd zijn, ga na, hoogst persoonlijk bezit.Pas na WO 1( als het hem, laat ons zeggen wat teveel werd) vroeg hij de regering of ze dat even wilde overnemen als BE kolonie , zie de Kamerdebatten met Emile Vandervelde (de sossen, mijn geliefde sossen kwamen toen voor het eerst in de regering)in een Ster-rol.Zijsprong .Die Emile had het knap gespeeld.Overal waar hij kwam stak hij de rechterarm in de lucht en zei gedragen, met een gezicht dat valselijk liet vermoeden dat’m het ook nog meende:”S’il le faut, le socialisme sera du côté de la Révolution”, tja V.I. Lenin had een paar maand eerder een “redelijk groot land” afesloten voor verdere kapitalistische expansie.Dus: katholieke én liberale BE elites kregen de daver op het lijf.Emile de regering in, met Anseele.

  Goed, die VaSaCob’s houden nu als één van de weinige Be symbolen ( naast de voetbalploeg, de schuldenberg, en BXL natuurlijk)de boetiek BE nog wat bijeen. Niet slecht, zo vind ik, dit “land”, eerder een -ietwat wanstaltig-kunstwerk, met eindeloze conflicten, die wel nooit met de wapens uitgevochten worden.Ze zitten bij ons tot 5.30 a.m. te onderhandelen om alweer een nieuw compromis uit te dokteren.Dat gaat dan weer een tijd mee, als het werkt tenminste .We doen door.We geven niet op. We zijn boeren, die ploegen ook door.

  Wil je , Polskaya, dat VL een deel van NL wordt? ‘t Is een gedacht.We hebben +/- dezelde taal, maar een volkomen andere cultuur (katoliek versus protestants), dat leidt tot vele misverstanden (zie de vele boeken van de socioloog -vader -Todd in FR , de zoon Todd heeft een J. Brel biografie geschreven,die kan tellen).
  Dus even bij de NL nu.Zes miljoen, VL, gaan aan tafel zitten met 16 miljoen, NL, we gaan nog lachen.Dat zie je al van ver aankomen.

  Eerst onder mekaar in post-BE proberen. De onafhankelijke Republiek VL .Wat moeilijk.We moeten daar met onze franstaligen over spreken, we gaan toch het vuur niet openen,hé? aan tafel onder mekaar in de één of andere faciliteitengemeente, of in Wervik. We beginnen opgeruimd en blij.We willen problemen opolossen, geen problemen creëren.Er zijn een reeks vragen, die moeten opogelost worden.Bijvoorbeeld: waar hoort BXL bij? Wie neemt welk deel van de schuldenberg op zich?Nog meer? Oejejoei, daar raken we in geen 5 jaar aan uit.

  En dan dus vervolgens met de NL proberen.Aan tafel in waar? In Den Haag? In BXL? Misschien gewoon in A’pen of Rozendaal, neen midden op straat in Baarle Hertog/Nassau (snappoe?).Alleman mag het zien, “transparency”..Allee, vooruit met de geit.

  Wij, VL , zeggen: we doen terug wat al onder Willem (net voor 1830) het geval was, dus bijv.: het Parlement van de Lage Landen vergadert afwisselend in Den Haag en BXL.De NL kijken verbaasd op. Ze zijn even van hun melk, dat hadden ze allerminst verwacht, ze dachten dat het om een annexatie ging.Wij wisten dat natuurlijk wel. Wij, de VL , gaan onverstoorbaar door. We kijken de NL recht in de ogen en zeggen met een stuurse (nu vooral even niet lachen):”welk deel van het VL gedeelte van de BE openbare schuldenberg willen de NL helpen afbetalen. Enz., enz.

  We gaan nog lachen.Zie je?

 2.   Reactie van Polski , op 26 May, 2002 @ 17:17

  Ik wist het bernard dat je het niet zou kunnen laten om uwen boterham hier te komen smeren :)

 3.   Reactie van bernard , op 26 May, 2002 @ 18:46

  Net zoals elke middag, ‘k kan het niet laten, ‘k doe mijn doos open, en ‘k eet mijn stuten op.

 4.   Reactie van CasaSpider , op 26 May, 2002 @ 20:00

  Wie kan ons nu nog iets kwalijk nemen? Me dunkt, ‘jullie’ hebben tenminste nog de kans gehad om in 1830 een geschikte kandidaat te vinden. Ambitieus, geil, toch geen slechte eigenschappen. ‘Ons’ koningshuis is veel ouder. Het zou dus toevalliger zijn als er bij ons iets beters uit zou komen dan bij jullie…
  Of zie ik dat verkeerd?

 5.   Reactie van polter , op 26 May, 2002 @ 23:35

  fijn te zien dat heer Skaya gevoel heeft voor de lange termijn!

 6.   Reactie van bernard , op 27 May, 2002 @ 0:45

  Jaja, pas op van Polskaya, het “konijn” , dat uit z’n pijp komt.

RSS feed voor deze reacties. TrackBack URL

Voeg een reactie toe:

Powered by WordPress