27 February, 2005

Vlaanderen de Leeuw!

Te vinden onder: Uncategorized — @ 6:50

Ik ben geen Vlaming, ik ben een Belg. En al die machtsbeluste zeikerds die dit land persee willen ontbinden omdat het hen fnuikt in hun totalitairiteit zeg ik dit: wat kan mij het schelen dat ik en met mij vele anderen de Waalse ziekenkas betaal: binnen afzienbare tijd hebben zij hun zaken op orde en boomt de Waalse economie (jaja, inderdaad dankzij Vlaams èn Europees geld, stelletje kommaneukers, maar de Antwerpse Seefhoek krijgt ook EU-poen dus wat zou het?) terwijl Vlaanderen met een overschot aan grijsaards zal zitten. De Vlaamse pensioenen zullen met Waals geld betaald worden wat ik je brom. Helaas denken de meeste radicale Vlaamsche politici eerder met hun vlaggenmast dan met hun brein, een orgaan dat daar nochtans beter voor ontworpen is. Ze spelen liever de verguisde underdog en refereren naar oud zeer, hopend de verontwaardiging en de opstandigheid onder de brave Vlaamse burgers aan te wakkeren. Ze verwijzen naar arrogante Walen die in de Vlaamse ‘strook’ rond Brussel weigeren om formulieren in het Vlaams in te vullen, maar ze vergeten de chique Antwerpse vrouwelijke bejaarden met paarse en roze haarspoelingen te vermelden die in een patisserie op de Vlaamse Antwerpse Meir de bestelling van hun romige patteekes en de laatste smeuïge roddels in het Frans afhandelen. De zeikerds zijn verontwaardigd over de arrogantie van onze franssprekende landgenoten maar hebben de Belgische kust ondertussen fijntjes herdoopt naar de Vlaamse kust. Buiten het feit dat ik me afvraag waar de Waalse kust dan wel mag liggen, blijven de Ardennen tot nader order de Belgische Ardennen heten.
Moest België ooit barsten, ik zou me schamen om Vlaams staatsburger te zijn. Ondertussen vind ik het Tv-filmpje waarin Jan Decleir als Pieter de Coninck vergeet hoe dat beest heet dat Vlaanderen in zijn vaandel draagt, een fantastisch stukje zelfspot.


reacties (176)


176 reacties, »

 1.   Reactie van Luc , op 28 February, 2005 @ 17:11

  Wat een kieken !

  (Die Vlaamse koekoek, bedoel ik)

 2.   Reactie van Zeveraar , op 28 February, 2005 @ 17:28

  Correctie; VLAAMSE Koekoeksloggers! (tegen wil en dank)
  http://home2.planetinternet.be/stilerf/hoenders.htm#Vlaanderse%20koekoek

 3.   Reactie van Chipo , op 28 February, 2005 @ 16:39

  Wat krijg je toch een hoop koekoeksloggers, Pol.

 4.   Reactie van king crappy , op 28 February, 2005 @ 18:55

  Vlaanderen onafhankelijk? Grappige gedachte.. en wat wordt dan de Vlaamse hoofdstad? Antwerpen? Gent? Hasselt? Jongens, wat een lollige rel zou dat opleveren!

 5.   Reactie van verca , op 28 February, 2005 @ 18:49

  By the way Pol, euh…er zijn nog mensen die dachten dat je een Pool bent…De titel van je log, weet je wel? Maar dan nog, eenbeetje je log bestuderen en iedereen weet wel dat je geen Pool bent ;-)

 6.   Reactie van sunnymoontoday , op 28 February, 2005 @ 18:02

  neen hoor, ik denk echt niet dat deze blogger een Pool is, het was gewoon een woordspelletje :) get it?

 7.   Reactie van Chipo , op 28 February, 2005 @ 20:15

  Koekoeksloggen is nooit tegen wil en dank maar altijd vanuit te veel geldingsdrang.

 8.   Reactie van dikkie , op 28 February, 2005 @ 20:19

  Kan Zeveraar terug naar zijn eigen blog gaan en daar wat extreem-rechtse en opruiende klapkes doen ter vermaak van zijn publiek (duidelijk leden van een bepaalde beweging)? :)
  We stemmen u gewoon uit … België!

 9.   Reactie van verca , op 28 February, 2005 @ 21:05

  Pardon? Extreem-rechts? Nu gaat het echt wel serieus over de schreef. Er is een verschil tussen koppige ezels en extreem-rechtsen. Zeveraar zijn argumenten zijn ok. Trouwens, do me a favour en lees eens goed zijn tekst, ook de links a.u.b.? En lees vooral de 20 punten. En anders moet ge niet zo’n stomme opmerkingen maken. Of was het voor de grap bedoeld? Niet grappig in ieder geval!

 10.   Reactie van zondagsblogger , op 28 February, 2005 @ 22:05

  ik ben een Vlaming, en een Belg omdat het moet. ik denk niet met een vlaggemast, ben geen kommaneuker en maak me niet druk over Antwaarpse madammekes die hun pateeke in’t Frans bestellen. Zelf ben ik namelijk ook in staat om een pateeke in het Frans te bestellen. Waar ik me wel druk om maak, is dat door een compleet verstarde en kunstmatige staatsstructuur zowel Vlaanderen als Wallonië de dynamiek en vooruitgang in Europa aan het missen zijn. Met veel enthousiasme hoor ik mensen praten over Schotland, Catalonië en andere streken die stilaan hun draai vinden in het Europa van de regio’s. Maar als je Vlaanderen in die rij vernoemt, dan ben je ineens een bekrompen nationalist en voor sommigen zelfs per definitie een racist. En word je bestookt met nep-argumenten (ligt Wallonië soms aan de Noorzee, ben ik een idioot omdat ik over de Vlaamse Kust en de Waalse Ardennen spreek?).

  Over 1 ding ben ik het wel met je eens, Polskaya, het tv-spotje met Jan Decleir is hilarisch. Zelfspot is nog altijd één van de fijnste vormen van humor.

 11.   Reactie van verca , op 1 March, 2005 @ 0:20

  lol

 12.   Reactie van hoochie coochie man , op 1 March, 2005 @ 0:26

  schelvisvariaties in jan bemol

  Volgens mijn schelvismening was Pieter De Koninck in die 1312 legende het brein en had die zeker geen Alzheimer en Jan was de spierbundel beenhouwer en misschien af en toe wat vergetel, ik heb er de man die zijn volk leerde lezen niet op nageplozen maar Jan Spier was n creatie van Marc Sleen en had n frietkot op n straathoek en Jan Decleir bezorgt Vlaanderen Alzheimer en staat alllen nog voor “Arm Vlaanderen” in die spot in kwestie en je denkt er verder over wat je wil als je leeuwen en frieten maar respecteert als uithangbord. Ik ben ook maar Vlaming als heimatslaaf en ben in de eerste plaats apostel en wil dus Madonna als Paus troonopvolgster want dan worden al die ziekenkassen plots minder belangrijk, denk hierbij maar aan de laatste condoomcampagne van onze Humo en bijhorend tv-spotje over hoe Alzheimer te genezen.Verschillen zijn er om anders te zijn en dit land is naast n historisch getouwtrek in de 1ste plaats n gezellig Breugeliaanse stek en laat ons dat ook zo houden en weten dat België Barst onzin is omdat België feitelijk niet bestaat en enkel politik n feit is en dus n stuk plastiek plastiek en Waterloo n waardig slagveld waar leeuwen en keizers zich terecht thuisvoelen en voetbal ontstaan is, ‘t was wel ne zwaren bal, maar de trappen verwijzen onmiskenbaar naar friet. French Fries: ” Friterie de Waterloo”.regionalisme & Europeanisme ontstan parallel en t ene sluit t andere ni uit en geen van beiden pretendeert de oplossing te zijn voor dit probleem, ze zijn gelijkwaardig bestrevenswaard omdat ze zo anders zijn. Het Atomium heeft 9 ballen en wij maar 2 en laten we bidden dat ze er ni afvriezen en laten we bidden voor Madonna als troonsopvolgster voor de paus en de ondergang van de bosjesmens als president en de ondergang van Vb dat geen leeuwekloten heeft en enkel scheldvis en n echte kludde is.Wij groeten U rechtvooruit: unitaristen aller landen verenig U! maar niet onder n vaandel als het kan!

 13.   Reactie van VH , op 1 March, 2005 @ 3:03

  De stelling dat de Vlaamse pensioenen later met Waals geld zullen worden betaald is een even hardnekkige leugen/mythe als de mythe dat de transfers in het verleden *omgekeerd* waren. Academische studies tonen dit aan. Gewoon lezen op http://www.belgiantransfers.org. Het staat je natuurlijk vrij om in vrij ondermaats scheldproza je onderbuik-gevoelens te uiten, maar als het gebaseerd was op feiten zou het ook nog leesbaar zijn. Er zijn al genoeg geflipten op het net. Ik stel voor dat je verder doorgaat met het linken naar illegale muziek, dan hebben we er nog iets aan. En oppassen voor je bloeddruk.

 14.   Reactie van VH , op 1 March, 2005 @ 3:55

  Feitenkennis: zero.
  Nieuwswaarde: zero.
  Gefliptheidsgehalte: 10.
  Je weblog geherklasseerd tot ‘kolder en humor online’, en verwijderd uit de interessante Vlaamse weblogslijst. Als je doorflipt en hulp zoekt is een zelfhulpgroep misschien meer aangewezen dan een weblog?

 15.   Reactie van Relke , op 1 March, 2005 @ 5:43

  @VH:
  .relevantie: 0
  .constructieve bijdrage in deze historie: 0
  .het nietszeggende uiten van je emoties: 10
  Hé visuele hugo, ik ben er zeker van dat Polski onder de indruk gaat zijn dat hij niet meer in jouw linklijst voorkomt. Aan de toon van jouw reply te zien ben jij het alvast wel.

 16.   Reactie van Chipo , op 1 March, 2005 @ 10:01

  Die arme Pol zit zich daluk nog dood te schamen dat er zoveel mafkezerige koekoeksloggers (v/m) hierzo langskomen en bandbreedte jatten.

 17.   Reactie van verca , op 28 February, 2005 @ 13:28

  Na een opsplitsing van een land kan je inderdaad een verarming aantreffen en zeker indien de economie in het ene gedeelte beter draait dan in het ander, Slowakije heeft harder afgezien dan Tsjechië bijv., de val van het communisme speelde ook een grote rol uiteraard, in beide landen. Tsjechië heeft er toch 16 jaar over gedaan om te staan waar ze nu staat. Maar dat kan je niet vergelijken met België uiteraard. Het kapitalisme is hier al langer bezig (alhoewel Tsjechië begin 1900 ook kapitalistisch was, die communisten hebben veel kapot gemaakt, verdomme, soit, het heeft mensen soberder doen leven, aangezet tot nadenken en zelfgedisciplineerder gemaakt. Laten we stellen dat die discipline erin gestompt werd!).
  En qua taal ook niet, er is een hemelsbreed verschil tussen een Romaanse en een Germaanse taal, dan tussen twee Slavische talen die van elkaar verschillen zoals het Hollands en het Vlaams bijv.. Soit, bij een beslissing zal er altijd wel één iemand benadeeld zijn. Men zal nooit iédereen tevreden kunnen stellen omwille van de diversiteit in mentaliteiten.

 18.   Reactie van bernard , op 28 February, 2005 @ 15:38

  +/- juist, Verca.

  Een paar bijkomende vragen voor diegenen,ten onzent,die denken zich yte moeten interessant maken op basis van één vaststelling ( de geldstromen VL naar Fr België):

  - wie neemt na opsplitsing welk precies percentage ( liefst met minstens 3 cijfrers na de komma, omwille van het totale vomume) van de staatsschuld voor zijn aparte rekening?
  - wenst VL Brussel ls hoofdstad te behouden? ‘k Neem aan dat het antwoord positief is, tenzij de waanzin ineens ongebreidelde kracht aanneemt. Hoe regel je dat?

  - hoe gaat dat autonome VL reageren wanneer het in een volgende faze verneeemt hoeveel het in de EU cohesie- en structuurfondsen bijdraagt om armere EU regio’s tegemoet te komen? Dit is nog nét iets meer dan de transfers VL – Fr BE. Uitgerekend iets waar het zelf uiteindelijk méér geld van opschept dan het betaalt? Dan maar de gebruikelijke instant – oplossing:afsplitsen van de EU?

  Voilà : de eerste 3 methodes om jezelf op een toekomstig erg hinderlijke manier in de voet te schieten.

  -

 19.   Reactie van sunnymoontoday , op 28 February, 2005 @ 15:25

  fieuw, hevig zeg. als persoon met een beperkte nationale identiteit vind ik het gewoon wel amusant dat een polski zich als belg out. hihi. bardzo dobrze!!

 20.   Reactie van FIERE EUROPEAAN , op 6 March, 2005 @ 3:36

  A ja dit nog! Voor al de fiere VlamingenBelg (en anderen) die zich zo graag au sérieux nemen, dat je maar weet dat ik dat soort mensen graag uit hun hol lok om te zien hoe ze zich kunnen opblazen. Heeeel lollig om te zien! :)
  Dus, blaas het maar even uit aan de Vlaamsche kust en welkom in les Ardennes Wallonnes. Ik trakteer op een Chimay en drink graag een Westmalle met jullie, dan kunnen we er zelf eens goed over lachen hoe belachelijk dit allemaal wel is!
  Prosit! :)

 21.   Reactie van FIERE VLAMING , op 5 March, 2005 @ 16:48

  vlaams belanger 4-ever

 22.   Reactie van FIERE EUROPEAAN , op 6 March, 2005 @ 2:38

  Oei, oei, oei… Ik ga dus blijkbaar moeten verhuizen want ik ben een Waal die centjes in Vlaanderen verdient, dus betaal ik HIER, en veel te veel, belastingen :-(!
  Wat! Voor die Vlamingen (zakzeikers zoals ze zich blijkbaar noemen)! Neen, toch! Ik begrijp nu waarom veel intelligente Vlamingen (ja, die bestaan ook al zou je het hier niet denken!) naar Wallonië verhuizen, dat had Jan Fabre van de Seefhoek mij al een hele tijd voorspeld en aangeraden.
  Et les petits petits flamains bornés, je les encule! (ga maar zoeken in een woordenboek wat ‘borné’ en ‘enculer’ wilt zeggen!)
  Jullie horen daar niet tussen hoor Pol, Verca, Kristof, … maar soms krijg ik de schijt aan dat kleine kloteland!

  Un citoyen du monde !

 23.   Reactie van FIERE VLAMING , op 4 March, 2005 @ 22:35

  DON’T CALL ME A BELGIAN I’M FLEMISH

  wallonie osteblief de zakzeikers

  VLAANDEREN ONAFHANKELIJK!!!!!!!!

 24.   Reactie van bartje , op 3 March, 2005 @ 23:43

  Er zijn momenten, dat mijn flamingantisme opspeelt, vooral als ik een arrogante Franstalige tegenkom, die me belachelijk maakt omwille van mijn taal.
  Er zijn evenveel momenten, dat ik grijs haar krijg van de -terechte of onterechte- Vlaams-nationalistische rethoriek. Ik ben Belg, omdat ik het ben, ik ben Vlaming, omdat ik het ben, en omdat ik het me voel, en ik heb totaal geen moeite met een van beide identiteiten.
  Ziezo, nog een nietszeggende post toegevoegd ;)

 25.   Reactie van Chipo , op 28 February, 2005 @ 11:03

  België is toch 3 talig?

 26.   Reactie van bernard , op 28 February, 2005 @ 11:07

  ‘k Denk niet dat links zijn iets te maken heeft met de omvang van de ruimte waarin je je principes gestalte geeft.Er zijn er die erg links zijn binnen één gemeente en daar wonderen doen. Er zijn er die erg links zijn binnen internationale organisaties en daar minstens even grote wonderen doen.
  Links zijn is , tja, links zijn in welke ruimtelijke omvang dan ook. Vergelijk het met iemand die goed kan, pakweg schilderen, een écht goede artist. Wel : die kan dat met even groot talent in miniaturen als op gigantische doeken. Hangt er wat van af waarmee hij/ zij ooit begonnen is.

  VL alleen of BE? Je kan terecht argumenteren dat kiezen voor BE de ( nu toch) rechtse dominantie in VL helpt milderen, VL behoeden voor ergers. Klopt. Is dit OK? Ja, volgens mij. Belangrijker is, denk ik : splitsing leidt ontegensprekelijk op middellange termijn tot wederzijdse verarming, het tegendeel van win – win, dus. Welnu aangezien (her)verdeling van als gezamelijk ervaren rijkdommen één van de wezenskenmerken is van links, zal het na BE splitsing veel moeilijker gaan. Hoe groter de taart, hoe gemakkelijker de (her)verdeling.
  Elementary, dr. Watson.

 27.   Reactie van TomC , op 28 February, 2005 @ 11:22

  Ja, tweetaligheid, of beter meertaligheid zou inderdaad een goeie optie zijn, heel europa meertalig, ikke pro ! En vroeger was België tweetalig hoor, wat er eigenlijk op neer kwam dat België franstalig was. Ik ben zeker geen taalchauvinist, want anders zou ik webstek gebruiken ipv website en e-post ipv e-mail en van die zevers. Maar ik vind wel dat je in uw eigen land het recht moet hebben om in uw eigen taal bediend te worden … en dat is niet het geval. Tweetaligheid de oplossing, zeer zeker, ik zou er totaal geen probleem van maken, mochten onze waalse vrienden nederlands gebruiken in een gebied waar nederlands gangbaar is of mocht ik zelfs in putje ardennen de weg kunnen vragen in het nederlands. Maar helaas, tweetaligheid komt steeds neer op franstaligheid, want wat voor zin heeft het nu nederlands te leren, niemand spreekt dat toch. En die meekes die in antwerpen hun patekes in het frans bestellen, da is bourgeoisie gedrag hé, daar gaat het mij nie om hoor.
  Overigens vraag ik mij af waarom België zonodig moet blijven bestaan om in een verenigd Europa op te gaan. Als we een echt verenigd Europa willen moeten we af van de nationale staten, weg met Frankrijk, weg met Duitsland … het Europa van de toekomst is het Europa van de regio’s. En België kan mijns inziens geen aanspraak maken op een regio. Idealiter zie ik een hoofdregio “Noordzee” ontstaan met daarin verschillende sub-regio’s, waaronder Vlaanderen (het Vlaamse gewest + groot deel van dept. du Nord en Zeeuws-Vlaanderen) … Groot-Vlaanderen in een Diets/Bourgondische Staat zullen belgicistische kwatongen zeggen … maar ja voor die mannen ben je toch sowieso een nazi als je nog maar een Vlaamse Leeuw durft uithangen op 11 juli. Ze kunnen zij denken wat ze willen, maar dat lijkt mij de toekomst ! Ik ben ook geen separatist die van vandaag op morgen Vlaanderen onafhankelijk wil zien. Liever een langzaam proces waarin België een confederatie wordt en bijtijds uiteenvalt in 3 regio’s.

 28.   Reactie van verca , op 28 February, 2005 @ 11:41

  Vlaming is toch ook een Belg zeker of niet soms? Of denken jullie dat jullie een ras apart zijn? Altijd die gefixeerdheid (en ik ben hier niet de zeveraar aan het fixeren ;-) )op details die het hem zogezegd moeten maken. En het voormalig Tsjechoslowakije heeft ook altijd al uit Tsjechen en Slowaken bestaan en stond Tsjech of Slowaak op de identiteitskaart(die hebben tenminste niet zoveel heisa gemaakt, Slowakije wou haar zelfstandig financieel statuut, want hing financieel af van Tsjechië en die hebben ze dan ook gekregen, zonder problemen, uiteraard! En dat de Belgen hetzelfde zouden doen omwille van de finaciële aard, dat is hun recht, maar dat ze nu nog over die taalverscheidenheid bezig zijn…Jesus. België is tweetalig voor mij en zowel hier in Vlaanderen als in Wallonië kunnen de twee talen geklapt worden. Wat is na het probleem, als je beide talen kent? Vlamingen zijn toch bekend voor hun openheid tegenover talen?, zouden Walloniërs ook mogen zijn), maar hier in België en in Europa kenden ze het niet hoor! Had de Tsjecho-slowaakse nationaliteit (haha) tot de opsplitsing hoor. En zelfs na de opsplitsing deden ze nog moeilijk, kon er moeilijk in, in hun kopje, blijkbaar. Maar voor Europa zijn we steeds één geweest en zo wordt België ook bekeken in het buitenland- Belgen, die bestaan uit Vlamingen en Walen. Maar Belgen zijn Belgen en op uw identiteitskaart staat toch ook Belg, niet? Neen jong, het zit hem veel dieper, die ankers van zich van elkaar te onderscheiden, de Franse bourgeosie van de Vlaamse boeren in de tijd dat het Vlaams begon op te komen, zit toch wel héél diep vastgeankerd en dat nog steeds gepaard gaat met een zeker ‘taalchauvinisme’, zowel in Wallonië als in Vlaanderen. Ik voel me niet per se Tsjech, ook niet Belg, Vlaming of Waal, ik ben gewoon een Europees burger, nà. Hee, we gaan naar een verenigd Europa en dan gaat België effe splitsen of wat? Maar ja, embras blijven maken haalt ook niks uit, klikt het niet dan botst het en dan is uit elkaar gaan soms de beste oplossing…je kunt in ieder geval niet iedereen verplichten alléen Nederlands of alléen Frans te spreken in een bepaald gebied. De taaleigenheid moet behouden blijven. Elke taal heeft zijn rijkdom en charme. Het Nederlands is trouwens heel rijk aan dialecten, wat de taal biezonder maakt…verplichte tweetaligheid of toch een basiskennis ervan? Zou dat een oplossing zijn?

 29.   Reactie van TomC , op 28 February, 2005 @ 1:15

  How how brothers … we gaan er hier toch geen scheldpartij van maken. Ik ben het overigens persoonlijk grondig oneens met Pol zijn post en zelf ga ik ook eens (net als zeveraar) in mijn penneke moeten kruipen, maar aub een beetje hoffelijkheid en respect ten opzichte van elkaars gedachtengoed.

 30.   Reactie van Zeveraar , op 28 February, 2005 @ 1:31

  Correctie: Vlaming!, Verca. ;) In het voormalige Tsjechoslowakije hebben ze dat trouwens heel proper opgelost.

 31.   Reactie van Kristof , op 27 February, 2005 @ 19:54

  @polski: kun je de laatste twee reacties niet even omwisselen. Zeveraar typt sneller dan ik…

 32.   Reactie van verca , op 28 February, 2005 @ 0:21

  Jongens, nog eens…koppige Belgen! En pas op voel me ook wel Belg hoor, voor de helft dan ;-), maar heb dan weer iets niet dat jullie wel hebben, op elkaar wat zitten vitten over posts. Iedereen doet wat hij wilt, maar dan mag je wel wat kritiek en commentaar verdragen.

 33.   Reactie van Kristof , op 27 February, 2005 @ 19:20

  Nog dit: ik ben een unitarist, dat is exact hetzelfde maar voor een ultra-Vlaamsgezinde al iets minder ‘ambetant’ klinkend dan Belgicist. Voilà, het laatste woord van ons één-tweetje alhier is voor jou, Zeveraar. Met genoegen.

 34.   Reactie van Zeveraar , op 27 February, 2005 @ 19:05

  @Kristof:
  Dat uitgerekend jij als eerste op Pol’s post reageert om gewoon te zeggen dat je het er mee eens bent, was voor mij zo karikaturaal dat ik het niet kon laten liggen. Kortom, het was eruit voor ik het wist. Blijkbaar kwam het harder dan aan dan het bedoeld was, en natuurlijk heeft mijn reactie ook weer te maken met opgekropte ergernis bij het lezen van sommige van jouw posts op jouw voor de rest boeiende weblog.

  Dat het jullie frustreert dat ik niet op de inhoud van de zaak reageer, kan ik begrijpen. Dat ik liever mijn tijd neem om mijn gedachten te ordenen, en pas dan te reageren op doordachte en geargumenteerde wijze (niet noodzakelijk hier) moeten jullie ook begrijpen.
  Maar goed dat we het niet allemaal met mekaar eens zijn, het leek hier nu al meer op een blowjob in groepsverband na de eerste 6 comments…
  Ga in vrede. ;)

 35.   Reactie van Kristof , op 27 February, 2005 @ 19:38

  Trouwens, Zeveraar, ik vind het nogal gemakkelijk om het zomaar oneens te zijn met iemands visie, zonder diens argumenten ten gronde aan te vallen maar in plaats daarvan wat te schermen met politieke cliché-profielen.

  Polski’s stukje staat dus als een huis, net wat ik dacht.

  Maar soit, ik heb eigenlijk totaal geen zin in deze discussie, dus verder no offence beste Zeveraar. Jij kijkt door een Vlaamse bril, ik door een Belgische. Daar is niks mis mee, dacht ik.

 36.   Reactie van Zeveraar , op 27 February, 2005 @ 18:58

  Heb ik hier op een ego getrapt of is Filip Dewinter een Belgicist?

 37.   Reactie van Kristof , op 27 February, 2005 @ 18:35

  En nu ben ik ook al een Belgicist, kijk eens aan.

 38.   Reactie van Polski , op 27 February, 2005 @ 18:21

  @ Zeveraar: welk links gepruttel? Ik zie geen ander gepruttel hier in de comments dan dat van jou.

 39.   Reactie van Zeveraar , op 27 February, 2005 @ 18:45

  Het Belgicistisch gepruttel op zijn weblog bij momenten. Ik ga hier geen reactie op de inhoud van jouw post (Pol) neerpennen, want dan zou die wel eens langer kunnen uitvallen dan jouw post.
  @Kristof
  Ik laat mij dan ook graag kennen.

 40.   Reactie van Kristof , op 27 February, 2005 @ 18:16

  Argumenten contra Polski’s betoog alstublieft, Zeveraar.

  Mij uitschelden voor linkse pruttelaar, je laat je echt kennen, m’n beste.

 41.   Reactie van Chipo , op 27 February, 2005 @ 16:37

  Fout. Zeker gezakt op geschiedenis?

 42.   Reactie van Luc Verhelst , op 27 February, 2005 @ 16:56

  Brr.
  Stel je voor : België splitsen, en dan Vlaanderen bij Nederland (zoals België tussen 1815 en 1830).
  Om koude rillingen van te krijgen.

 43.   Reactie van Paul , op 27 February, 2005 @ 15:40

  Ach, vroeger hoorde België nog bij Nederland.

 44.   Reactie van verca , op 27 February, 2005 @ 15:52

  Wat blijft er nog van België over als we haar gaan splitsen? Ze is al zo klein. Koninkrijk Vlaanderen en Koninkrijk Wallonië? of de Vlaamsche Republiek en de Waalsche republiek? Klinkt niet, bwèh.
  En de taalgrens heeft altijd al bestaan, ze zouden beter ophouden met op elkaar zo te hakken…zeg, en tot een compromis komen. Koppige Belgen

 45.   Reactie van Kristof , op 27 February, 2005 @ 14:58

  Volledig, maar dan ook volledig mee eens.

 46.   Reactie van CasaSpider , op 27 February, 2005 @ 14:55

  Ik vind het een verfrissende gedachte van een ‘Vlaming’!
  De kinderlijke afgunst wie er nu het meest betaalt zorgt er nu voor dat de Nederlandse Antillen uit elkaar vallen.
  Wat je zegt klopt precies, wie nu voordeel heeft betaalt straks misschien wel mee. Dit noemen wij solidariteit. Solidariteit zorgt ervoor dat je uiteindelijk grote tegenvallers veel beter kunt opvangen.
  Een goed stuk, Polski!

 47.   Reactie van Zeveraar , op 27 February, 2005 @ 18:55

  Volledig, maar dan ook volledig mee oneens! En dat Chips & Cookies daar weer als de kippen op reageert met zijn links gepruttel is al helemaal een lapsus van jewelste…

 48.   Reactie van Vlaming , op 26 January, 2006 @ 14:05

  Waalse vrienden, Laat ons scheiden.

  Belgicistische ratten Rol uw matten!!

  Weg met de schurkenstaat Belziek!!!!!

  Het schijt aan zwart-géél-rood!!!!!

  Houzéé

 49.   Reactie van Neuroleptic , op 26 January, 2006 @ 14:05

  Belgen bestaan niet. Men heeft slecht 2 volkeren, Vlamingen en Walen. En goede buren zijn beter als ruziemakende echtgenoten. Daarom Vlaanderen onafhankelijk!!!

  de groetjes

 50.   Reactie van Hendrik , op 1 March, 2006 @ 13:33

  HOOGMOED KOMT VOOR DE VAL

  De jongste tijd worden we steeds meer geconfronteerd met de almaar luidere roep naar een onafhankelijk Vlaanderen.
  Bewust gebruikt men in dat opzicht sympathiek klinkende termen zoals onafhankelijkheid en zelfbestuur terwijl het eigenlijk neerkomt op de vernietiging van België en meteen ook van de welvaartstaat zoals we die tot nu toe kenden.
  Velen zijn door de onophoudelijke propaganda die gevoerd wordt de mening toegedaan dat een onafhankelijk Vlaanderen inderdaad ook een verbetering voor Vlaanderen zou kunnen meebrengen.
  Die verbetering zou er in de eerste plaats komen door een forse kapitaalsinjectie in de Vlaamse economie , het geld dat men daarvoor nodig zou hebben is dan immers ruim voorhanden doordat er in een onafhankelijk Vlaanderen geen sprake meer zou zijn van de fameuze miljardentransfers van Vlaanderen naar Wallonië.
  Op het eerste zicht lijkt alles te kloppen als een bus maar voor wie tweemaal nadenkt komen algauw de nadelen en zelfs de totale rampspoed naar voor die een splitsing van België met zich mee zal brengen.

  Met de regelmaat van de klok verschijnen er in de media verhalen van goedkope Oost-Europese arbeidskrachten die hier de jobs van de lokale bevolking komen inpikken.
  Ook zien we dikwijls bedrijven van hieruit vertrekken naar deze lage-loon landen.
  Door de vele beslommeringen die zo’n délokalisatie met zich meebrengt laten gelukkig niet alle bedrijven zich tot een dergelijke verhuis verleiden.
  Geheel anders zal de situatie zijn wanneer men erin slaagt om België op te splitsen in twee delen of van zodra men zelfs maar de sociale zekerheid opsplitst.
  Wallonië zal er van dan af helemaal alleen voorstaan en zal niet meer over de middelen beschikken om een sociaal zekerheidsstelsel te financieren voor hun werklozen , ouderen en zieken.
  Deze nieuwe zelfgecreëerde straatarme buur zal zich bovendien genoodzaakt zien om vele mensen die nu nog in staatsverband tewerkgesteld zijn op straat te zetten door gebrek aan financiële middelen.
  Om brood op de plank te krijgen voor zichzelf en hun familie zal dit immens leger werklozen nu verplicht zijn om tegen elke prijs werk te vinden.
  Omdat de zware Waalse industrie (waardoor België en in het bijzonder Vlaanderen zich tijdens de moeilijke crisisjaren recht kon houden) op sterven na dood is zullen deze hopelozen zich massaal op het welvarende Vlaanderen richten.
  De Vlaamse industrie zal door zo’n groot en plots aanbod van werkwilligen aan lage loontjes rap hun keuze gemaakt hebben.
  Door de wet van vraag en aanbod en door onderlinge concurrentie gedreven zal zij niet anders kunnen dan deze sterk gemotiveerde werkzoekenden tewerk te stellen aan absolute minimumlonen.
  De desastreuze gevolgen zullen niet lang op zich laten wachten.
  Wie nu in Vlaanderen zijn job zal willen behouden zal bereid moeten zijn om ook aan deze voorwaarden te werken.
  Resultaat : Lagere lonen , verslechterende arbeidsvoorwaarden vermindering van levensstandaard en koopkracht en dus een ramp voor de middenstand en kmo’s.

  Daaruit zal onvermijdelijk volgen een vermindering van belastingsinkomsten voor de staat , waardoor ook hier in Vlaanderen de goede sociale voorzieningen (kinderbijslag,pensioenen,ziekteverzekering, enz…)voorgoed tot het verleden zullen behoren.
  Welvaart voor Vlaanderen door een onafhankelijk Vlaanderen , de slogan van de Vlaams nationalistische separatisten zal binnen de kortste keren tot een echte nachtmerrie verworden. Welvaart zal slechts nog een vage herinnering uit de goeie oude unitaire tijd zijn.

  Maar onze industrie zal er dan toch wel bij varen zullen sommigen opperen.
  Helaas ook hier zal dit geenszins het geval zijn want alhoewel de lonen zullen dalen zullen ze toch niet dalen tot op het niveau van de nieuw opgekomen industrielanden.
  Onze lonen zullen bevriezen op het niveau van de bestaands en loon minima die hier hoe dan ook nog altijd hoger zullen zijn dan die in de ex-Oostbloklanden en het verre oosten.
  We zullen dus Armer geworden zijn maar nog net niet straatarm en daardoor zullen we willens- nillens gedwongen worden enkel nog de goedkoopste goederen aan te kopen.
  In realiteit wil dat zeggen dat er enkel nog die goederen die geproduceerd werden in die lage-loon landen.
  Bedenk wel dat dit enkel maar mogelijk is dank zij de aan slavenarbeid grenzende condities waaronder deze mensen moeten werken.
  En daartegenover zal zelfs onze industrie het loodje moeten leggen.

  In Wallonië zal intussen de toestand zo mogelijk nog schrijnender geworden zijn.
  De armlastige Waalse regering zal het aan zichzelf en zijn bevolking verplicht zijn om op zijn beurt tegen elke prijs werk te creëren en zal dat enkel kunnen doen door “vreemd” kapitaal aan te trekken voor nieuw op te richten industrieën in wat we tot nu toe als de groene long van België kunnen beschouwen.
  Niet meer geremd door enige Belgische wetgeving zal Wallonië zich als het ware automatisch gedwongen zien om aan investeerders de soepelste Europese bedrijfs,milieu en lonen ethiek aan te bieden.
  In dit geval zijn dit de loon en arbeidsvoorwaarden van de nieuw aangesloten Oost-Europese lidstaten.
  Men hoeft er geen moment over te twijfelen dat deze investeerders in de eerste plaats uit Vlaanderen zullen komen.
  Immers ,wie er tot nu toe tegen opzag om zijn bedrijf te verhuizen zal nu met een soort van tweede Roemenië op 30 km van zijn achterdeur geen seconde twijfelen.
  Kortom een neerwaartse spiraal die eenmaal als ze een feit is nog moeilijk zal om te keren zijn.

  Indien iedereen zomaar kritiekloos blijft meelopen in dit verdeel en heers beleid zal de prijs die we daar met z’n allen (industrieelen,zelfstandigen,kmo’s,loontrekkenden,hulpbehoevenende en vrije beroepen) voor zullen moeten betalen zeer hoog zijn.
  De eerste tekenen zijn reeds zichtbaar,moordende concurrentie voor de bedrijven,loonmatigingen,kafkaiaanse administratie,afbouw van de pensioenen,toenemende werkdruk etc…
  De welvaart die we tot voor kort kenden zal enkel nog iets zijn waar we met heimwee en weemoed aan zullen terugdenken.

  STOP DEZE WAANZIN http://WWW.B-U-B.BE

 51.   Reactie van Hendrik , op 1 March, 2006 @ 13:17

  BELEIDSMENSEN ZIJN HUN VOELING MET DE BASIS KWIJT;

  Groot nieuws blijkbaar als we mogen afgaan op de reacties die in alle media verschijnen op het persbericht van de warandegroep.
  50 toplui uit de zakenwereld eisen de onmiddellijke opsplitsing (en aldus de vernietiging ) van België.
  Dat 50 mensen die de belangen vertegenwoordigen van slechts een zeer kleine minderheid van de bevolking (de grote industriële en financiële groepen) zo’n grote mediabelangstelling krijgen moet toch op z’n minst verbazing opwekken bij ieder weldenkend mens.
  Andere belangengroepen zoals B-plus die veel meer leden tellen en die bovendien een veel genuanceerder segment van de bevolking vertegenwoordigen slagen er maar niet in om ondanks de vele inspanningen ook maar een fractie daarvan te kunnen opeisen.
  Zo trekken ook langzaam de sluiers weg over wie er werkelijk achter het separatisme zit en wie de broodheren zijn achter gevaarlijke partijen zoals het VB (die momenteel de rijkste politieke partij geworden zijn).
  Wat hun allesbehalve humane bedoelingen zijn kan duidelijk worden aan de hand van het volgende voorbeeld ;

  Nu genieten alle Belgische werklozen zowel Vlaamse als Waalse van dezelfde sociale voorzieningen en dus ook van dezelfde werkloosheidsuitkeringen. Een Belgische werkloze zal dus geen 40 uren full time job aanvaarden waarvan het loon laten we zeggen 35 000 bfr zou bedragen als hij een werkloosheidsuitkering kan verkrijgen van laten we zeggen 25 a 30 000 bfr. (er zijn vele werkloze VB stemmers die dit volmondig erkennen – “ge peinst toch nie da kik ga gaon werken voa 35 000 fr oak dre 30 000 krijge van den dop zo klinkt het uit hun mond)
  Eenmaal als de vernietiging van België een feit is of als zelfs enkel maar de sociale zekerheid opgesplitst zou worden liggen de kaarten helemaal anders. Door de veel slechtere sociale voorzieningen en dus ook werkloosheidsuitkeringen zullen Waalse werklozen om toch maar een inkomen te hebben nu wel jobs aanvaarden waarvan het loon 35 000 bfr zal bedragen.
  De industrie zal door zo’n groot en plots aanbod van werkwilligen aan lage loontjes rap hun keuze gemaakt hebben denkt U ook niet.
  Wie enkel wenst te werken aan een loon van 40 , 50 of 60 000 bfr zal vlug zijn biezen kunnen pakken Resultaat : Lagere lonen , verslechterende arbeidsvoorwaarden vermindering van levensstandaard en koopkracht en dus een ramp voor de middenstand en kmo’s.
  Daaruit zal onvermijdelijk volgen een vermindering van belastingsinkomsten voor de staat , waardoor ook hier in Vlaanderen de goede sociale voorzieningen (kinderbijslag,pensioenen,ziekteverzekering, enz…)voorgoed tot het verleden zullen behoren.
  Welvaart voor Vlaanderen door een onafhankelijk Vlaanderen , ik denk het niet. Welvaart zal slechts nog een vage herinnering uit de goeie oude unitaire tijd zijn.

  Deze versplinterende machten zijn trouwens niet alleen in België werkzaam , ook in Italië is hetzelfde aan het gebeuren.
  Een bewijs te meer dat machtige lobby’s aansturen op verslechterende levensomstandigheden voor de Europeanen in het algemeen.
  Ze doen dit met de bedoeling om er zelf nog beter van te worden niettegenstaande de monsterwinsten die ze nu al boeken.
  Dat de besluiteloze politici door al dat lobbywerk de voeling met de basis zijn kwijtgeraakt werd nog maar eens bewezen toen er onlangs in Zwitserland bij een volksraadpleging bleek dat de Zwitsers niets moesten afweten van genetisch gemanipuleerde voeding.
  En dit ondanks de grote campagne die zowel de regering als de vakbonden gevoerd hadden in het voordeel van de voorstanders van genetisch gemanipuleerde gewassen voor de voeding (ongetwijfeld onder druk van agro-multinationals zoals bvb Monsanto).
  De gevaren die onze Europese democratie bedreigen zijn dus veel groter dan vele mensen beseffen.
  Nu meer dan ooit zou het credo moeten zijn ; EENDRACHT MAAKT MACHT. http://WWW.BUB.BE

 52.   Reactie van vlamin ( belg dus ) , op 23 March, 2006 @ 21:21

  ik ben een vlaming maar ik passeer veel in een stukje van wallonie
  en het is altijd hetzelfde ah envoyer un petit flament ( zoals ge kunt zien heb ik ook een basiskennis frans )
  maar ik heb niks tegen walen alleen als zij iets tegen de zogezegde flamments hebbe
  en het is nog erger als het een mengeling wordt van :
  marrokaans-frans of
  turks-frans
  dan verstaat ge er helemaal niks meer van

  ( ik ben tegen de splitsing van wallomnie en vlaanderen)
  maar ik versta wel de opgekropte woede van de vlamingen tege de soms zo irritante walen
  ale soit ik heb mijn gedacht gezegd
  ciao

 53.   Reactie van TIJL UILENSPIEGEL , op 5 April, 2006 @ 17:51

  Echte Vlaamsche Makkers,

  Laten we scheiden van onze Limburgse vrienden !
  Historisch zijn dit trouwens geen echte Vlamingen, Ze spreken een andere taal! In 1302 hebben ze ons niet geholpen in onze heldhaftige strijd tegen het Fransch gebroed .Nu gaan er handen vol vlaamsch geld naar dit achtergebleven gebied . De Werkloosheid is er hoog en de mensen zijn er trager dan in het flinke West Vlaanderen . Laat ons scheiden van dit rare volk en laat ons in vrede naast elkaar leven . We blijven solidair met hen maar dan elk op zijn eigen manier .
  Wij Echte Vlamingen gaan er beter van worden en de Limburgers gaan terug leren hun verantwoordelijkheid op te nemen !

  Wat we zelf doen doen we beter !! leve het Echte Vlaanderen !

 54.   Reactie van Polski , op 5 April, 2006 @ 18:18

  Antwerpenaren waren ook geen vlamingen toen. Als ge het wil arrangeren met enkel ‘echte vlamingen’, dan zult ge het met de o-vlamingen en de w- vlamingen moeten doen. Veel succes alvast.

 55.   Reactie van Tijl Uilenspiegel , op 9 April, 2006 @ 16:04

  Beste polski,

  Mijn comment van 5 april betrof een parodie op het warandemanifest ,een andere invalshoek als het ware maar met dezelfde boodschap.
  Aan de hand van deze tekst zie je hoe gevaarlijk het Nationalistisch seperatisme is.
  Verder ben ik het wel met je eens over wie de “echte Vlamingen” historisch zijn.
  Het VB weet dat ook dus doen ze nu verwoede pogingen om een soort van eenheidsvlaming te schapen door de Antwerpenaren op te roepen om niet langer het typische Aantwaarps te gebruiken als omgangstaal maar enkel nog het AN te gebruiken.
  Ze werpen zich dus graag op als de beschermers van de “Vlaamse eigenheid” maar in werkelijkheid willen ze die eigenheid het liefst zo snel mogelijk zien verdwijnen in afwachtingvan de nieuwe Ubermensch Fleming.
  Ik ben benieuwd wat de Antwerpenaren daarvan vinden.

 56.   Reactie van Joris , op 9 April, 2006 @ 16:04

  Als men de Belgische kust een andere naam wenst te geven mij goed.
  De kust ligt geheel in de provicie West-Vlaanderen en heeft met bvb Namen niets van doen maar ook niet met bvb Limburg of Antwerpen.
  Dus als Belgische kust niet goed is omdat de kust niet langs de gehele lengte van België grenst dan is Vlaamse kust voor dezelfde reden ook niet goed.
  Het is dus of de Belgische kust of de West-Vlaamse kust en al de rest is onlogisch.

 57.   Reactie van Clauwaert , op 10 April, 2006 @ 15:57

  Excuseer Verca, uw gelul dat een Vlamimg een Belg is gaat niet op. ten eerste geschiedkundig gezien bestond het Graafscahp Vlaanderen voor er zelfs sprake was van Nederland en consoorten. Het was onder het Feodale systeem een leen aan de graf Van Vlaanderen. Het is Altijd al een hele rijke regio geweest in europa ( kijk maar naar de innovaties die Vlaanderen al heeft teweeg gebracht) en werd daardoor ook altijd al door de over Vlaanderen heersende partijen uitgezogen ( Fransen, Spanjaarden, Bourgondiers, Nederlanders, Duitsen, …..). De Vlaming heeft recht om op zijn afkomst fier te zijn al is het enkel omdat terwijl “De Vlaming” al die overheersingingen zich als een juk om de nek gewopen kreeg, hij nooit zijn eigenheid verloren heeft. Wat de vergissing aangaat die Belgie heet, ik vindt op zijn minst dat Vlaanderen zijn onafhankelijkheid verdiend en terug in ere dient hersteld te worden wat wil zeggen : afstoting van de Provincies Vlaams Brabant, Antwerpen en Limburg. annexatie van Frans en Zeeuws Vlaanderen en Dan als een onafhankelijke republiek verder. Hey is trouwens aan de Vlamingen te danken dat het DIETS-taalgebied nog altijd bestaat en niet is verfranst. Het is eigen aan de Vlaming om zijn eigenheid te verdedigen dat heeft die trouwen al gedaan van zolang hij op deze wereld is. Kijk maar naar Leuven Vlaams – enzoveder de Belgische geschiedenis is doorspect met het feit dat Vlamingen steeds voor hun eigenheid strijden.
  De Walen zeggen trouwens ook dat ze eerst WAALS dan belg zijn en voor diegen die het nog niet zouden weten Zij hebben zelf hun economische afhankelijkheid in de hand gewerkt. Toen zij alle economische macht in handen hadden hebben ze er nooit aan gedacht te inveseren in de toekomst terwijl vlaanderen het altijd al heeft gedaan.
  Geen volk is zo flexibel als een Vlaming. Je zal trouwens zien wanneer de Waalse Economie boomt zullen ze ineens niet meer solidair zijn met ons. Wat vindt je trouwens van dit verschil: 1600 Flitspalen in Belgie waarvan er 80 in Wallonie! Verdeelsleutel van den boeten 60 Voor Vlaanderen – 40 Wallonie / prijs flitspaal 220.000 Bfr en om het verhaal helemaal af te maken aantal effectief geinde boeten van flitspalen 90% in Vlaanderen tegenover 20% Wallonie. Moet ik er nog een tekeningetje bijmaken? Als ik op Cafe zit en ieder betaalt op toer een pintje voor iedereen anders in de groep dan noem ik dat solidariteit. Als er ene tussen zit die ineens wegmoet omdat het zijnen toer is dan is dat lamzakkerij. en wat de Walen doen op deze momenty is lamzakkerij , De vlamingen geld doen ophoesten en dan met een heel duur 10 jaren plan uit de grond te stampen waarvan 80% is gefinancierd met VLAAMS geld om de economie daar nieuw leven in te blazen, geen probleem mee maar ergens moet er toch een grens worden getrokken vindt ik. Ik ben hier niet een betoog tegen mensen aan het houden maar tegen Waalse cultuur die wel degelijk veel anders, lakser is dan de vlaamse.

  Vergeet niet vroeeg of laat komt de dag opnieuw dat de leeuw zal klauwen… want geen Vlaming pikt zo’n uitzegerij veel langer als de situatie zo uitzichtloos is als ze nu is …..

 58.   Reactie van Clauwaert , op 10 April, 2006 @ 15:27

  Hoofdstad Vlaanderen Gent (historisch gezien dan toch – of al;s Frans vlaanderen erin zit RIJSEL )

 59.   Reactie van Clauwaert , op 10 April, 2006 @ 15:39

  Nog zo ne salon fascist die niet beseft dat alles waar het Vlaams Belang voor staat eigenlijk lijnrech staat op alles wat het eigenlijke Vlaanse Belang is ….

 60.   Reactie van Clauwaert , op 10 April, 2006 @ 16:11

  Wanneer men met een zucht naar vaderlandse roem de kronieken doorbladert,
  komt een aandoening van spijt en schaamte ons treffen, bij de overtuiging
  dat wij onze Vaderen zo weinig gelijken. Zij roemden op de naam van Vlaming
  als op de grootste eretitel welke hun kon toegevoegd worden, en dankten God
  dat het Hem beliefd had hen op die heldenbodem te laten geboren worden.–En
  dit was geen ijdele waan, geen overdreven liefde tot het Vaderland.
  Diezelfde mannen, die aldus op hun naam roemden, hadden dezelve groot en
  heerlijk voor al de volken der wereld gemaakt. Zij droegen hun zegerijke
  zwarte Leeuw van Vlaanderen in de verste streken,–in Palestina, in
  Griekenland, in Italië, in Afrika: Vlamingen waren het die tot Keizer van
  Constantinopel werden verheven, een Vlaming was het (Robrecht van Bethune)
  welke achttien jaar oud zijnde het Franse leger als opperveldheer in
  Sicilië aanvoerde.–Wee de vijand die zulke mannen op eigen grond dorst
  aantasten, het was moeilijk de Leeuwenzonen te temmen;–en indien het de
  vreemde eens gelukte hen te overwinnen, kon hij toch niet lang op de zege
  roemen, want dan knaagden zij met spijt aan de keten en verstaalden zich de
  moed bij de heugenis hunner voorleden grootheid. Dan liep alles te wapen,
  mannen, vrouwen, kinderen, het werd al in heldenvuur ontstoken en de
  vrijheid weder herwonnen.–Het boek dat wij onze lezers voorstellen,
  getuigt hunner _nationaliteit_ en onversaagdheid.

  Het is gemakkelijk na te speuren waarom wij dus van onze oude roem
  vervallen zijn. Sedert ettelijke eeuwen is het bewind onzes lands door
  erfrecht in handen van vreemde Vorsten overgegaan, deze waren, bij hun
  inbezitneming, verplicht de voorrechten der Steden en Gemeenten, in de
  tegenwoordigheid des Volks, op een openbare markt met eed te bevestigen,
  waarin uitdrukkelijk stond dat al wat de Vlaamssprekende Belgen aanging in
  de Vlaamse taal moest behandeld worden. De Vorst mocht zich in gener wijze
  met het bestuur der steden bemoeien, elke gemeente benoemde haar eigen
  wethouders en ambtenaren; in dier voege was de macht der beheersers in ons
  land zeer gering, hetgeen hun voorzeker niet behaagde. Ook stelden zij
  alles te werk om onze vaderen hun vrijheden en hun volksgeest te ontroven,
  zij gebruikten daartoe de macht om te dwingen, het geld en de gunsten om
  te verleiden, de staatkunde om te bedriegen: maar de grootste hoop, moedig
  en doof voor het lokaas blijvende, waren die pogingen vruchteloos, zolang
  de letterkunde en de volksschriften in de moedertaal hun vrije gang hadden.

  Dan bracht _Luther_ de hervormde godsdienst in zwang; zijn talrijke
  aanhangers en de leraars welke in ons land kwamen, stelden hun boeken en
  schriften in de Vlaamse taal op. De kennis welke het volk van zijn
  moedertaal algemeen bezat, en de leeszucht die onder hetzelve heerste, werd
  de leraren een gunstig middel om hun lering te verspreiden. Karel V, onze
  Keizer, gaf bij deze gelegenheid edicten uit, die de _Censuur_ of
  boekkeuring een dwingende, een allesomvattende macht gaven; geen schrift
  mocht het licht zien zonder het oorlof der boekkeurders, en wie slechts een
  twijfelachtig woord, zelfs zonder inzicht, geschreven had, mocht zich op
  geen kleine straf verwachten, want die ging zelden verder dan gepijnigd,
  gehangen, geradbraakt of verbrand te worden. Men zag in alles ketterij,
  lutheraanse gedachten, of oproerige aanslagen. Alle schriften, welke niet
  stellig onder de invloed der Spaanse denkwijs geschreven waren, werden als
  misdadig aanzien en men vervolgde de onnozele schrijvers of dichters vóór
  de bloedige _Inquisitie_, van gevloekte gedachtenis, alsof zij het tegen
  God of zijn dienaren gemunt hadden, terwijl zij slechts de dwingelandij der
  _Spanjaarden_ wilden tegengaan.

  Er is weinig begrip nodig om te verstaan dat de letterkunde bij die
  vervolging haast in de grond geboord werd, er kwamen nog wel kerken
  gebedeboekskens uit, maar daarbij bleef het al; behalve nochtans die flauwe
  kindervertelsels van _Duimken, Jakke met zijn fluitje, Uilenspiegel_ enz.,
  welke _verbeterd en gezuiverd_! met het oorlof der _Censuur_ bleven gedrukt
  worden. Met die beuzelingen moest de Vlaamse lezer zich vergenoegen. Kon de
  letterkunde dan in stand blijven? Neen, zij verging geheel, en dit is wel
  merkbaar wanneer men nagaat dat wij, vóór dit tijdstip, zoveel en betere
  dichters dan de _Fransen_ bezaten, daar er geen enkele verdienstelijke
  onder die dwingelandij gebloeid heeft.

  Philippus II, de zoon van Karel V, zijn vader opvolgend, bracht de
  willekeur tot de hoogste top, duizenden Belgen werden door beulshanden op
  eigen grond vermoord, bespieders werden tot in de schoot der huisgezinnen
  gezonden, men ontrukte de vader aan zijn zonen, de moeder aan haar
  kinderen,–en de gevangenissen werden te nauw voor zoveel slachtoffers,
  wiens bloed van het schavot op de straat moest vlieten. Niemand dorst, over
  iets dat ‘s Landszaken aanging, spreken, veel min schrijven; de beul was de
  _librorum censor_!

  Die verdrukking voortdurende gaven de Belgen de moed op, de volksgeest
  verging en van dit ogenblik werd het mogelijk hen door alle vreemde invloed
  van hun eigenaardig karakter te doen afwijken. Dit geschiedde ook, men
  leerde Frans, niet slechts om een uitheemse taal te kennen, maar om een
  waarde, die het Vlaams nu niet meer geven kon, te verkrijgen; men liet de
  kleding der vaderen daar, om de vreemden in alles na te apen, men zwoer de
  ernstige en ware beleefdheid af, om zich aan de bedriegende _politesse_ en
  de gemaakte houding der _Fransen_ over te geven;–en op die wijze plaatste
  zich de _Belg_ voor de _vreemden_ gelijk een leerling voor zijn meester.
  Wie een druppel echt Vlaams bloed in de aderen heeft, zal bekennen dat dit
  een schandelijke plaats is, en dat een Volk niet lager zinken kan. Veel
  mannen, van de voorleden eeuwen, en wel bijzonder _Pieter Hein_, van
  Antwerpen, van dewelke _Guiccardini_, een Italiaan, met lof spreekt, hebben
  dit gevoeld, zij hebben zich tegen de verbastering verzet en gepoogd de
  moedertaal haar luister weder te geven;–maar wat kon hun eenzame stem,
  terwijl de _Natie_ in een laffe slaap vervallen was?

  Heden is de stand van zaken veranderd; er weegt geen Spaanse verdrukking
  meer op ons, er staat geen galg, geen schavot meer opgericht voor de
  taal- en vrijheidminnaren; maar iets anders belet de herwinning van onze
  oude waarde; dit is iets dat de _Vlamingen_ niet genoeg bemerken en waarvan
  zij het slachtoffer zijn zullen indien er niet opgelet wordt.–Het is voor
  een Staatsbestuur lastig twee onderscheiden volken onder een scepter met
  dezelfde wetten, dezelfde voordelen te verschaffen. Elke maal dat er iets
  in het belang van een der verschillende delen gedaan wordt, baart dit
  opspraak in het andere gedeelte; wij hebben dit ten tijde van Koning Willem
  zien gebeuren en dit heeft zich onder het tegenwoordige Rijk reeds
  menigmaal opgedaan; men herinnere zich slechts het vraagpunt der vreemde
  suikers, wanneer er in Antwerpen ganse hopen volks rondliepen en
  schreeuwden:–_Weg met de Walen_!–Dit weet het Staatsbestuur wel, en
  diensvolgens poogt het dit verschil tussen de twee delen onzes lands teniet
  te doen. Die pogingen zijn:

  Walen in de Vlaamse provinciën als bewindhebbers te sturen, opdat men zich
  verbastere om hun te believen, hetzij om een ambt, of iets anders dat zij
  geven kunnen, te verkrijgen;–het Frans verplichtend te maken in het Leger,
  in het Landsbestuur, in ‘s Rijks scholen, in de Rechten, in alle _examens_,
  ja zelfs tot de geringste ambten,–Portier van een gevangenhuis
  bijvoorbeeld!–De wetten in het Frans zijn alleen _officieel_, in het
  Vlaams overgezet gelden zij niet voor het Recht; de vonnissen worden ook
  steeds in het Frans uitgesproken, en het is onlangs te Gent gebeurd dat een
  man ter dood veroordeeld werd, zonder een enkel woord der beschuldiging of
  van het doodvonnis te hebben verstaan. Mag men wel aldus met het leven der
  mensen spelen? De rechtvaardigheid zou ons ten minste moeten aandrijven om
  niet te lijden, dat men zo willekeurig met onze landgenoten te werk ga;
  want een beschuldigde is, voordat zijn vonnis uitgesproken wordt, een
  Burger als een ander en verdient dat men hem de middelen geve om zich te
  verontschuldigen indien hij niet misdadig is.–De opschriften onzer
  openbare gebouwen zijn in het Frans; om een proef van die belachelijke
  doenwijs te geven, zal ik hier zeggen dat in Antwerpen het Vlaams opschrift
  van het Gasthuis, in hetwelk de arme lieden, die niet dan Vlaams verstaan,
  moeten ontvangen worden, door een ander opschrift in vergulden letteren en
  in het Frans onlangs is vervangen. Dit is zeker om de Fransen van Parijs of
  de Walen van Luik het Gasthuis aan te wijzen indien zij het nodig hebben!
  Ik laat het de redelijke mensen over, te oordelen of men het verstand niet
  moet verloren hebben om zulke ongerijmdheden te begaan.–Sommige Vlaamse
  steden houden hun raadsvergaderingen in het Frans; hieruit volgt dat
  Raadsheren, wijs en ervaren in de belangen der Gemeente, maar niet zo goed
  als de _verfransten_ ter tong in een uitheemse spraak, niet spreken of niet
  aanhoord worden, en dus vele gelegenheden om voordelige dingen voor te
  stellen moeten laten voorbijgaan.–Oneindig andere ondeugden in de regering
  zou ik kunnen aanwijzen, maar het dunkt mij dat dit ruim genoeg is.

  Zo wil men ons, Vlamingen, allen tot Walen of liever tot Fransen maken om
  de smelting, welke het Bestuur zich voorstelt, te bereiken.–Dit doel is
  verachtelijk en onrechtvaardig. Wij Vlamingen hebben een geschiedenis, een
  voorleden tijd _als Land en als volk_ terwijl de Walen (Luik alleen)
  slechts een geschiedenis van _afzonderlijke Steden_ hebben.–Men zie hier
  de opgave der Vlaamssprekende en Waalssprekende Belgen, door de Edelheer
  _Blommaert_ van Gent, in zijn werk over de moedertaal uitgegeven.

  _Provinciën, waar de volkstaal Vlaams is_
  Bevolking
  West-Vlaanderen 542.000
  Oost-Vlaanderen 661.000
  Antwerpen 380.000
  Brabant (Nijvel uitgezonderd) 377.000
  307.000
  Een gedeelte van Luxemburg 127.500
  2.394.500

  _Provinciën waar de volkstaal Frans is_
  Bevolking:
  Arrondissement Nijvel 97.000
  Henegouwen 530.000
  Namen 180.000
  Luik 314.000
  Gedeelte van Luxemburg 127.500
  1.248.500

  Er zijn tweemaal zoveel Vlamingen als Walen; wij betalen in de lasten meer
  dan tweemaal zoveel als zij! En men zou ons Walen maken, ons opofferen met
  onze oude roem, onze taal,–onze luisterrijke geschiedenis, en alles wat
  wij van onze vaderen geërfd hebben? Neen, er is nog te veel echt Vlaams
  bloed in de wereld opdat dit mogelijk zij, wat boze staatkunde men ook
  gebruike.–Dit zal, dit kan niet zijn.–Ik bezweer u, mijn landgenoten,
  legt de hand op uw hart en vraagt uzelf:–Zal ik de naam mijner Vaderen
  verloochenen, de naam van Vlaming voor een andere verwisselen? En als een
  nieuw aangekomene mij laten herdopen alsof mijn stam geen wortelen in de
  wieg der volken had?–

  Ho! Ik gevoel het, uw boezem klopt voor het Vaderland, en de
  ontkenning:–Neen! rolt met verontwaardiging van uw lippen. Ja gij zijt
  Vlaming en zult Vlaming blijven.–En zo worde de roemrijke naam tot het
  einde der wereld voortgezet, ondanks de aanslagen der volkbedervers.

  Indien het Staatsbestuur een smelting wil pogen, dat men dan de meerderheid
  der Natie ten grondslag neme of dat men elk het zijne late, en dat is
  billijk en rechtvaardig; de Walen welke in ons Vlaams Land geen ambten
  bezitten, zullen dit niet ontkennen. Ik vraag het de _Luikenaars_: indien
  men hun kwam voorstellen hun oude en beruchte naam voor een andere te
  verlaten, indien zij gewaar werden dat men het kenmerk dat hen
  onderscheidt, wilde tenietdoen, of zij dit gedogen zouden? Ik ken het
  karakter der _Luikenaars_, daar ik lang genoeg in hun stad gewoond heb, en
  weet dat zij zich uit al hun macht daartegen verzetten zouden, want zij
  zijn met een vurige volksgeest bezield. Als broeders dan zullen zij de stem
  eens Vlamings niet miskennen, en in hun eigen hart de verrechtvaardiging
  zijner woorden vinden.

  Voor de welvaart mijns Vaderlands, voor de bloei des koophandels en der
  nijverheid is mij niets duurbarer dan de staatkundige rust; daarom heb ik
  het op mij genomen, voor zoveel het in mijn macht is, de ogen van het
  Staatsbestuur te openen over de onmogelijkheid van het willekeurig doel
  dat het zich voorstelt te bereiken, ik heb willen bewijzen dat het veel
  beter ware dit zaad van onenigheid en van haat onder het volk niet te
  storten, opdat het tegenwoordig Bestuur zich de verantwoordelijkheid van
  een kwaadvoorspellende toekomst niet op de hals hale. Het is nog tijd om
  recht te doen aan wie het behoort; later wordt toegeving, zwakheid en
  vrees; men weet bij ondervinding hoe snel de gramschap des volks groeit en
  wat gevolgen dezelve _altijd_ heeft.

  Men merke hier aan dat ik door _Staatsbestuur_ geenszins de doorluchtige
  persoon ZIJNER MAJESTEIT, DE KONING, versta, reeds menigmaal heeft onze
  Vorst betoond dat het hem meer behaagt over een Volk dat zich eerbiedigt,
  dan over een weifelende Natie te heersen. Terzelfder tijd wete men dat ik
  de Walen, als volksgedeelte beschouwd, niet wil te na spreken; zij hebben
  hun waarde als wij en zijn onze staatkundige broeders, maar mogen in geen
  geval onze beheersers worden. Dit recht hebben zij nooit gehad en zullen
  het nooit verkrijgen.

  Het moet zijn dat veel Vlamingen deze aanmerkingen met mij gedaan hebben
  want uit alle steden, uit alle gemeenten hoort men heden de roep om onze
  schone moedertaal weder te krijgen aanheffen; veel letterkundigen, aan het
  hoofd der welke de heer Willems met zijn hoge verdiensten prijkt, spannen
  te saam om het volk uit de slaap te wekken en hebben hun pogingen ten dele
  reeds zien gelukken. Alle dagen komen nieuwe kampers zich bij de
  vaderlandse schaar voegen en men hoort raar of zelden nog een _bastaard_
  het Vlaams, zijn moedertaal, verachten, hetzij hij, door staatzucht of om
  ergens van een hooggezeten Waal een ambt te verkrijgen, zijn naam en zijn
  oorsprong verloochent.–Maar zulken maken het volk niet uit en zijn slechts
  bedorven takken van de grote boom.

  Ziehier tot proef van de vermeerdering der taalminnaren het getal der
  inschrijvers welke ik voor mijn drie werken bekwam: _Het Wonderjaar_ 241,
  de _Fantazij_ 279, en _De Leeuw van Vlaanderen_, alhoewel op een hoge prijs
  gesteld, 480. In twee jaar tijds is het eerste getal verdubbeld. Er zijn
  Vlaamse uitgaven die wellicht nog meer inschrijvers hebben, zoals het
  _Belgisch Museum_ van de heer Willems.–Ik dank mijn Landgenoten om de
  gunstige aanmoediging welke zij mij bij voortduring laten genieten, en
  verblij mij in de overtuiging dat wij sedert weinig jaren van het pad der
  dwaling zijn teruggekeerd om een eerlijker baan in te slaan.

  Dit voorwoord zal om zijn inhoud aan enige gezindheden niet bevallen,
  misschien zal ik er sommige bijtende artikeltjes aan verschuldigd zijn, en
  men zal het boek zelf om zijn voorrede aanvallen en lasteren, dit zal ieder
  met mij denken; echter mag zulke overweging mij nooit weerhouden wanneer
  de waarheid uit mijn pen vloeit: men opene de geschiedboeken en men oordele
  erover.–Er is wel een oude spreuk, die wil dat het niet altijd goed zij de
  waarheid te zeggen, maar die spreuk is een drogreden welke ten dekmantel
  der schijndeugd of der lafheid is uitgevonden. Ik–ik zeg de waarheid
  wanneer dezelve mijn Vaderland ten nutte kan zijn.

  _De Leeuw van Vlaanderen_, welke ik heden mijn inschrijvers aanbied, is een
  werk dat meer historisch is dan er voor de schriften van die aard vereist
  wordt, de aantekeningen welke onder de bladzijden gevoegd zijn, geven de
  getuigenissen onzer Kronieken, onder dewelke ik de _Excellente Cronike_, in
  de boekzaal van Antwerpen berustende, tot richtsnoer heb genomen. De kennis
  der plaatsen waar de voorvallen gebeuren, ben ik aan de inlichtingen mijner
  letterkundige vrienden, de heer Snellaert van Kortrijk, dokter te Gent, en
  de heer Octave Delepierre, bibliothecaris te Brugge, verschuldigd. Men zal
  aanmerken dat het werk van de heer Auguste Voisin, bibliothecaris te Gent,
  mij voor de beschrijving van de slag der gulden sporen van groot nut is
  geweest, die schrijver heeft mij met een goedheid, waarvoor ik hem dank
  betuig, de kaart van de slag bezorgd.

  Omdat het getal der inschrijvers mijn hoop is te boven gegaan, heb ik de
  lezer iets boven de voorwaarden willen geven; men zal voor ieder boekdeel
  een titelplaat vinden, die door ‘s Konings schilder Gustaf Wappers op hout
  getekend is, en door de bekende kunstenaar Brown, bij de koninklijke
  graveerschool van Brussel, is gesneden.

  Hendrick Conscience ( voorwoord uit “De leeuw Van Vlaanderen” 1847)

 61.   Reactie van Polski , op 10 April, 2006 @ 22:43

  Hey Clauwaert, kan je dit nu even samenvatten?
  Want je denkt nu toch niet dat er ook maar iemand heel die lap tekst gaat lezen, of wel soms?

 62.   Reactie van Echte Vlaming , op 11 April, 2006 @ 12:06

  Het enig historisch echte vlaanderen zijn West en Oost – Vlaanderen plus de gebieden die we thans kennen als Frans Vlaanderen en zeeuws Vlaanderen.
  Willen al de andere would-be Vlamingen zich dan verder ook onthouden van het Vlamingschap.
  De echte Vlamingen zijn de harde werkers
  De Antwerpenaren zijn dikkenekken en de limburgers de ietwat dommige tragerikken.

 63.   Reactie van Clauwaert , op 11 April, 2006 @ 17:15

  Het geen ik dus wil zeggen is dat een schrijver, en niet zomaar een, duidlelijk stelt in die lap lectuur die ik hierboven ten beszte heb gegeven dat de Vlaamse waarden door Vlamingen steed hoog in het Vaandel moeten gedragen worden welke deze zijn zie mijn lap hierboven. Maar wel met respect voor anderen … turken, marookkanen, walen, Nederlanders…… dat is altijd al het ware uitgangspunt van de ware Vlaming geweest. Zijn eigenheid beschermen maar het ontzien van eenieder die daar geen bedreiging voor vormt.
  Wij zijn een volk van respect voor andere volken. In De geschiedenis is meer dan eens gebleken dat de Vlaming voor zijn eigen recht dient op te komen en het bloed dat door zijn aderen stroomt niet mage vergeten. en de pipo die zich de echte Vlaming noemt schijnt te vergeten dat Het echte historische Vlaanderen dat hij nu noemt later nog is uitgebreid met een paar andere lenen en heerlijkheden zoals die van Rode, en dat hertog Primus Jan van Brabant het Leen vlaanderen later heeft verenigd samen met wat ment nu antwerpen, Noordbrabant en holland noemt.
  Antwerpenaren hebben ook het recht verworven samen met brabanders om zich Vlaming te noemen.

  Gegroet gij allen

 64.   Reactie van Echte Vlaming , op 12 April, 2006 @ 12:19

  Beste Clauwaert,

  Geef eens een Uw beschrijving van Vlaming ,wie of wat is een Vlaming en waarom is hij Vlaming.

  Ik wacht hier op Uw antwoord , echte vlaming

 65.   Reactie van Clauwaert , op 13 April, 2006 @ 10:55

  Als gij daar een beschrijving voor nodig hebt “echte Vlaming” dan vrees ik dat gij niet weet dat een Vlaming zich niet door uiterlijk maar door daden onderschijdt van anderen. Vlaming zijn is een gevoel, het is ook een erfrecht als Vlaming wordt je geboren. en je geeft het verder aan je kinderen. ook al worden zij bevoordbeeld in Ierland geboren.

  Wie ben jij om te zeggen dat je een echte Vlaming ben daar heb je tot nu toe nog geen bewijs van gegeven.

 66.   Reactie van Echte Vlaming , op 13 April, 2006 @ 12:27

  Vlaams nationalisten beweren alvast om echte Vlamingen te zijn ,Vlaams nationalisten zoals al de kopstukken van het VB.
  Als we hun daden als maatstaf voor het Vlamingschap gebruiken zoals U voorsteld slaan we alvast een triestig figuur.
  Ik blijf erbij dat enkel echte Vlamingen deze naam mogen gebruiken en zeker niet door Antwerpenaren Limburgers zij geven immers aan het Vlamingschap een negetieve bijklank.
  Door het gebruik van het woordje “gij” geef je alvast aan dat jij tot de Antwerpse soort behoort – De Antwerpenaren die hun taaltje in allerhand televisieseries sinds jaar en dag aan de echte Vlamingen opdringen – de Antwerpenaren die denken dat zij de navel van de wereld zijn – de Antwerpenaren die ons met de plaag van het VB hebben opgezadeld.
  Alle onzuivere elementen horen geschiedkundig eigenlijk meer bij Nederland (zoals Antwerpen en limburg).
  Zelf ben ik een echte West-Vlaming en ik wil zeker niet over een kam geschoren worden met Antwerpenaars en Limburgers.
  De “Vlaming” uit Uw uiteenzetting bestaat niet , er is een hemelsbreed verschil in cultuur voeding ,taal en gedrag tussen wij en Antwerpenaren zelfs limburgers en Antwerpenaren zijn totaal verschillend.
  Het is niet omdat een aap zich een leeuw voelt en zijn daden die van een leeuw zijn dat hij dan ook echt een leeuw is.
  Bij mensen noemen we iemand die zich Napoleon voelt en ook zijn gedragingen heeft een gek en die stoppen we in het gekkenhuis.

  U bent dus wat U bent maar wat het ook is het is zeker geen echte Vlaming.

 67.   Reactie van Echte Vlaming , op 13 April, 2006 @ 15:52

  Beste Clauwaert,

  Alle Vlaams nationalistische kopstukken van het VB denken alvast dat zij echte Vlamingen zijn.
  Als we hun gedrag als maatstaf voor het Vlamingschap moeten gebruiken zoals in Uw voorstel slaan we alvast een triestig figuur.
  Als rasechte West-Vlaming wil ik alvast niet over één kam geschoren worden met Antwerpenaars of Limburgers
  Antwerpenaars die ons hun taaltje sinds jaar en dag opdringen in allerhande televisie series – Antwerpenaars die denken dat zij de navel van de wereld zijn – Antwerpenaars die ons met de plaag van het VB hebben opgezadeld.
  De “Vlaming” zoals U die voor de geest hebt bestaat niet , de verschillen in cultuur , voeding taal enz zijn daarvoor te groot , er is een hemelsbreed verschil tussen wij en bvb Antwerpenaren zelfs tussen Limburgers en Antwerpenaren is er een immens verschil.
  Door het gebruik van het woordje “gij” is het welhaast zeker dat U Antwerpenaar bent.
  Antwerpen en Limburg passen geschiedkundig beter bij Nederland dan bij het echte Vlaanderen.
  Het is trouwens niet omdat een aap zich leeuw voelt en ook zijn gedragingen heeft dat hij daarom ook echt een leeuw is.
  Bij mensen noemen we iemand die denkt dat hij bvb Napoleon is , die zich zo voelt en die zich zo gedraagt een gek en die stoppen we in het gekkenhuis.

  Als ik zo Uw teksten lees vraag ik me af of U ook zo’n dolende ziel bent.

  Ten bewijze van mijn echte Vlamingschap – “ gie goat een bitje tielijker moetn ipstoan wé”

  Welgemeende vriendelijke groeten , Echte Vlaemingk

 68.   Reactie van Polski , op 13 April, 2006 @ 16:29

  Clauwaert en Echte Vlaming, gaan jullie jullie geschillen eens gauw in de zandbak uitvechten! Ge komt alletwee uit het Vlaamse landsgedeelte en ge maakt onderling ruzie gelijk twee klein mannen!
  @ Clauwaert: de guldensporenslag is al 704 jaar gepasseerd. Heeft er niemand u dat ooit vertelt?
  @ Echte Vlaming: het woordje ‘gij ‘ wordt zowel in Antwerpen als in West-Vlaanderen gebruikt (zie naar het eerste woord van je zin waarmee je heel hilarisch tracht te bewijzen dat jij een echte vlaming bent). Er dus van uitgaan dat iemand Antwerpenaar is omdat hij ‘gij ‘ gebruikt is kortzichtig en idioot, net als jouw bewering dat Antwerpen de rest van Vlaanderen heeft opgezadelt met het Vlaams Blok. Met die bewering leg je de verantwoordelijkheid van alle westfluuten die op het VB hebben gestemd niet bij henzelf maar bij iemand anders, en dat is niet alleen heel onbeleefd, maar nog eens laf bovendien.
  @ beiden: Aangezien jullie zich beiden als ‘echte Vlamingen’ beschouwen, kan ik de wijze waarop jullie hier op deze blog met stront aan het smijten zijn naar elkaar en naar de rest enkel beschouwen als een bewijs van jullie bekrompenheid en misplaatste arrogantie. Als jullie beiden een representatieve voorstelling zouden zijn van de ‘echte vlaming’, dan is het vlaams volk onvolwassen, ongeschoold, onverdraagzaam en heel eng in zijn denken en doen. Een Vlaming herkennen aan zijn daden? Jazeker! Maar of dat dat in jullie geval nu iets is om trots over te zijn?
  Ik stel voor dat jullie twee jullie teksten eens herlezen en een moment van reflectie inlassen in plaats van meteen weer te beginnen schelden.

 69.   Reactie van Nick , op 13 April, 2006 @ 16:59

  DE POLITICI ZETTEN DE BURGERS VAN DIT LAND TEGEN ELKAAR OP OM ER ZELF BETER VAN TE WORDEN;

  Ondernemers hebben het niet makkelijk door het bedrijfsonvriendelijke klimaat in ons land.
  Deze bedrijfsonvriendelijkheid is in het bijzonder de afgelopen 25 jaar steeds meer toegenomen , niet toevallig loopt dit samen met de verschillende staatshervormingen die toen immers hun aanvang namen en al maar meer bedrijfsleiders beginnen dit in te zien.
  Het toekennen van steeds meer federale bevoegdheden aan de gewesten heeft niet enkel geleidt tot een explosieve toename en versplintering van regels , voorschriften en administratie maar ook tot een absurde stijging van ambtenaren en controleurs om al die reglementen in goede banen te leiden.
  Dit alles heeft een verlammende invloed op de besluitvorming en de Belgische concurrentiepositie.
  Nergens ter wereld zijn er zoveel ministers en overheidspersoneel per hoofd van de bevolking
  Wat te denken bvb van zes parlementen om een landje te besturen van amper 10 miljoen zielen.
  Hoeveel deze constructie van al die parlementen,overheden,ministers en overheidsambtenaren + de nodige infrastructuur ons kost is intussen onberekenbaar geworden.
  Zeker is wel dat de steeds maar stijgende kosten die hieraan verbonden zijn gedragen worden door eenieder die belastingen betaalt.
  En dat is de echte reden van de hoge belastingsdruk bij ons.
  Een systeem met 1 regering die de nationale beslissingen neemt en 3 uitvoerende overheden (Nederlands,Frans,Duits) zou in eerste instantie veel efficiënter en goedkoper zijn.
  Het is de plicht van ieder weldenkend burger om het unieke zelfbedruipende systeem dat onze schaamteloze ministers voor zichzelf hebben uitgewerkt aan de kaak te stellen.
  Hoe lang die belastingsbetaler nog bereidt zal gevonden worden om de kosten voor die factuur nog langer op zich te nemen weet niemand.
  Het lijkt wel alsof we machteloos staan tegen dit schandalige verdeel en heers beleid maar dat lijkt alleen maar zo,wie er de standpunten van de jonge partij BUB op na leest ziet terug licht aan de einder

 70.   Reactie van Mieke , op 13 April, 2006 @ 17:09

  MET HET VLAAMS BELANG NAAR DE ONDERGANG.

  Hoi polski , Zou het boomen van de Waalse economie al begonnen zijn? Dan zou het dubbel zo dom zijn om zelfs nog maar aan splitsen te denken.

  Waalse exportgroei hoger dan omgeving

  De Waalse uitvoer is over de eerste 9 maanden van vorig jaar (de laatste cijfers) 13,5% gegroeid naar 25,6 miljard euro, het hoogste niveau sinds 5 jaar. De groei was ook hoger dan die in Vlaanderen (+9,7) en de omringende landen, en meer dan het EU-gemiddelde (+5,7).

  Ook onlangs in het nieuws – Nog nooit waren er zoveel mensen werkzaam in België als nu , zelfs zo’n 600 000 meer dan in de jaren 80.
  Terwijl het bevolkingsaantal hetzelfde is gebleven.
  Kwatongen willen ons dus graag doen geloven dat België niet werkt terwijl het in werkelijkheid een van de beste landen ter wereld is om in te leven.

  Foei aan onze politici , al dat negativisme is intussen steeds weer koren op de molen van het extreem rechtse separatistische VB.
  Als men de Vlaams Nationalisten hun gang laat gaan leven we hier binnen 20 jaar in een ultra conservatieve/liberale samenleving(?) a l’Americaine zonder sociale zekerheid en waar het ieder voor zich is.

 71.   Reactie van bart , op 15 April, 2006 @ 12:18

  Ik ben wereldburger, heb al met alle werelddelen geneukt(Van elk werelddeel een Olympische afgevaardige atlete), bijna allemaal even goed…ik zou dat iedereen aanraden, het is zo dat je verdraagzaam gaat worden…het geluk is dat je alle soorten lieve mensen in deze stad kunt vinden…go for it people…let’s all come togheter now…fear will not help

 72.   Reactie van Clauwaert , op 19 April, 2006 @ 8:43

  Beste polski en echte Vlaming :
  1 idd guldensporenslag al lang voorbij maar hetgeen waarvoor ze toen vochten nog altijd razend actueel
  2 trots op afkomst is steeds toegestaan.
  3 Echte Vlaming heeft nen Dikkere nek dan iedere Antwerpenaar die ik ooit heb ontmoet.
  4 de puriteinse utopie waarmee Echte Vlaming worsteld is beneden hetgeen waarvoor een echte Vlamingen altijd al hebben gestreden.
  5 Zelf Oost-Vlaming zijnde met westvlaamse roots vindt ik het grof dat er zo weinig verdraagzaamheid is.

  Als ik Iemand heb beledigd in mijn comments dan biedt ik bij deze mijn verontschuldigingen aan.

  Ik ben trots Vlaming te zijn maar niet ten koste van anderen ….

  Daarvoor : het spijt me

 73.   Reactie van Carlos , op 19 April, 2006 @ 13:43

  Beste Claewaert,

  Blij te horen dat U trots bent om vlaming te zijn maar niet ten koste van anderen .
  Kan ik daaruit besluiten dat U dus een sterke verdediger bent van de eenheid van België.

  De grofheid onder Vlamingen is erg zegt U ,het kan dus niet anders dan dat U grofheid onder Belgen net zo erg moet vinden.

  Kan het zijn dat de puriteinse utopie waarmee Clauwaert worsteld beneden de menselijke waardigheid is.

  Als verschillen in mentaliteit of taal redenen zijn om een afscheiding goed te praten , waarom zijn de verschillen in mentaliteit en taal onder de Vlamingen dat dan niet ?

  Jazeker ,trots op je afkomst mag zeker zolang het daarbij blijft . Nationalisme echter is een kinderziekte,het is de mazelen van de mensheid.

  Waarvoor men tijdens de guldensporenslag vocht was tegen de onderdrukking van de Fransen . Niet tegen de Franstalige Belgen ,het offer dat o.a. luikenaars hebben gebracht destijds mag niet vergeten worden. Hebt U nu nog veel last van onderdrukking vanuit Frankrijk ,ik denk het niet dus actueel zou ik dat puntje alvast niet noemen.

  Hopelijk mag dit Uw zo geroemde Vlaamse verdraagzaamheid wat helpen opkrikken tot het niveau waar ook alle Belgen inbegrepen zijn.

 74.   Reactie van Erik , op 16 May, 2006 @ 12:00

  Inderdaad bart,

  Come together ,maar als je ziet waarnaar racisme kan leiden (het doodslaan en doodschieten van mensen op straat) vraag je je toch af hoe het zover is kunnen komen.
  Door zijn specifieke samenstelling heeft het nationalisme in België tot voor kort geen voet aan de grond gekregen.
  Door het invoeren echter van een federale staatsstructuur hebben nationalistische partijen kans gezien om hun giftige ideeën ingang te doen vinden in de geesten van de mensen en op die wijze heel wat macht te verwerven op regionaal gebied.
  Indien er slechts één landelijke kieskring zou zijn zouden nationalistische partijen nooit een meerderheid kunnen behalen ,Franstaligen zouden immers niet op het VB stemmen en Nederlandstaligen zouden op hun beurt niet op het FN stemmen.
  Onze op macht ,geld en postjes beluste politieke leiders zullen er echter alles aan doen om dit contraproductieve federalisme verder te laten bestaan en zelfs nog uit te breiden telkens als ze er de kans toe zien.
  Zolang we lijdzaam blijven toezien zullen we hun gewillige melkkoeien blijven.
  Dus mensen ,come together voor een beter efficiënter en goedkoper bestuur.
  Come together voor een rechtvaardiger en vredelievende samenleving.
  Come together en zeg stop aan de huidige afbraakpolitiek en laten we ons land terug opbouwen tot wat het voor kort nog was – waarschijnlijk het welvarendste en aangenaamste land om in te leven.
  Come together – Lets unite

 75.   Reactie van alex , op 2 June, 2006 @ 16:57

  JULLIE DE flaments ZIJN DE ERGSTE, DE WALGELIJKE BOEREN DAT JULLIE ZIJN. JULLIE ZIJN NIKS, JULLIE HOREN NIET TOT NEDERRLAND, JULLIE ZIJN KLEIN, KLEIN MENTALITEIT, NIET BELANGRIJK, JULLIE ZIJN NIKS!!!
  JIJ KA KOMENT MET JOU GESCHIEDENIS, MAAR HET IS NIKS VERGELIJKEN MET DIE VAN MAROKKO OF TURKIJ. IK BEN SPAANS, BEN IN JOU STOMME LAND GEBOREN EN IK BEN NOOIT, MAAR NOOIT BEHANDELD ALS EEN HUMAN BEEING!!! NAZI BOER
  NU DAT IK BUITEN BELGIE WOONT, BEN IK GELUKKER, VERDIEND MEER GELD, HEB RESPECT VAN DE MENSEN ROND MIJ, IK BEN, IK BESTAAT….JULLI DE FLAMENT A LA CON, FILS DE PUTE DE MERDE, ZIJN OP EEN NAZI BOER AAN HET STEMEN, JULLI WETEN NIKS.
  IK ZEG AAN ALLE NIET BELG : GO AWAY FROM THIS COUNTRY, THEY HATE EVERYBODY, THEY WANT TO KILL YOU, GO AWAY.

  FUCK THE FLEMISH!!!!!!!!!

 76.   Reactie van alex , op 6 June, 2006 @ 11:15

  YOU ARE AN ASSHOLE NOT A FLEMISH

 77.   Reactie van Leoontje , op 14 June, 2006 @ 14:00

  Weet U dat er tussen 1400 en 1700 Europese woordenboeken met de belangrijkste talen het (Nederlands) Diets,Hollands,Vlaams vermelden als Lingua Belgica, Belgische Taal?
  Het achttalig woordenboek gedrukt in Engeland Colloquia et Dictionarolium octo Linguariarum ; Latinae,
  Gallicae, Belgicae, Teutonicae, Hispanicae, Italicae, Anglicae et Portvgallicae,
  van 1467 tot 1646
  uitgegeven.
  Dat het begrip Belgica Nederland betekent en het door Justus Lipsius gebruikt werd olm de nieuwe Republiek der zeven provinciën op de wereldkaart aan te duiden? Deze Republiek werd geleid door de provincie Holland en zo werd Belgica gebruikt als Holland in de 17 eeuw.
  Dat Belgique een Frans adjectief is afgeleid van Belgica en Nederlands betekent?
  Dat ’La Belgique’ een naam is die Napoleon aan ’ les territoirs çi-devant Belgiques’ gaf?
  Dat in het Koninkrijk der Nederlanden de bestuurstaal ‘Het Nederlands’ voor onze Franstalige landgenoten beschreven werd als ‘La Langue Belgique’?
  De Orde van de Nederlandse Leeuw (Leo Belgicus) in het Frans L’ordre du Lion Belgique genoemd werd?

  Kijk daarom eens naar deze website;http://users.telenet.be/kliekeboe.vlaanderen/

  In de vorige oorlogen dwong de staat om mensen te doen vechten tegen hun buurlanden. Wie dat niet deed was een verrader of een deserteur en werd gefusilleerd. Er was daar een algemeen aanvaard argument, men moest het Vaderland verdedigen. Wie er het meest onder leed waren de koninklijke families die, in Europa, ook allemaal ergens familie waren. Koning Albert I, b.v., wist dat zijn schoonbroer een Duitse Generaal aan de andere kant van de Leie stond in 1817. Na de oorlog moest hij de komedie tegen Duitsland meespelen alhoewel de omgangstaal en cultuur van de familie Duits bleef. Vandaag echter met het doelbewust mengen van de bevolkingen is er geen argument voor een Vaderland meer. Erger er is geen Vaderland meer. Immigranten van eenzelfde cultuur, godsdienst en taal zijn nu over geheel Europa verspreid. Die vormen eigen naties die alle andere naties overstijgen. België kan dus nooit de vaderlandse burgerplicht opleggen. Dat is alles reeds verleden tijd. Het nieuwe Europa is gepland door machten die wij niet kennen en die zich nooit openlijk democratisch ons getoond hebben. Het plan wordt uitgevoerd en de politici hebben niets in de pap te brokken. Zij moeten het uitvoeren achter de schermen van de democratie. Dat door stilzwijgende positieve discriminatie. Is dat goed? Het is onvermijdelijk maar de politici zouden zo eerlijk moeten zijn dit te bekennen. Dat zou pas democratie zijn nietwaar?

 78.   Reactie van Leoontje , op 14 June, 2006 @ 15:41

  Algemeen wordt aangenomen dat het Belgisch Koningshuis onder de politieke druk van de communistische en socialistische massa in Wallonië door een Republiek België zou vervangen worden.

  Na de eerste wereldoorlog vielen veel gekroonde hoofden en de Belgische Albert I ontsnapte op het nippertje met de hulp van de socialisten.

  In London veranderde de Monarchie zijn naam van Saken Coburg naar Windsor en beefde ze voor een anarchistische dreiging zoals trouwens ook te Parijs, Brussel en Berlijn, in geheel Europa.

  Ook na wereldoorlog twee zouden tronen verdwijnen. Koning Leopold III werd de raad gegeven een tijdje weg te blijven terwijl de Engelsen de communistische weerstand ontwapenden.

  Na een zegerijke overwinning van de Katholieke partij werd deze gedwongen de Koning, die in Zwitserland vertoefde, terug in het land te roepen.

  Er werd daarvoor een plebisciet georganiseerd waarvan de uitslag door de socialisten en vooral Waalse communisten gewelddadig gecontesteerd werd.

  Een volksraadpleging resulteerde in een meerderheid voor het behoud van het Koningsschap met circa 57 percent. De Vlamingen stemden voor de Koning de Walen tegen.

  De CVP had reeds jaren daarvoor een campagne ten voordelen van Leopold III gevoerd met het gevolg dat zij in kamer en senaat de volstrekte meerderheid veroverde. De Liberalen verloren de helft van hun aanhang, de Konings gezindten, die zij het met loden schreden, CVP stemden.

  Nijhoff’ Geschiedenis Lexicon vermeld in verband met deze gebeurtenissen dat de CVP circa 10% stemmen won doordat het VNV en Rex uit de politiek verdwenen waren.

  Men schat even dat 10% van 57% juist het percentage uitmaakte die een referendum ten gunste van het Koningshuis deed keren.

  (alle percentages zijn nationale percentages, België was toen nog een eenheidsstaat en alle partijen waren nationaal.)

  Inderdaad hadden de aalmoezeniers in de overvolle gevangenissen het gerucht verspreid dat de terugkeer van de Koning die zelf verdacht werd van sympathie voor de Duitsers de gruwelijke repressie een halt zou toeroepen en maanden de gevangen aan hun verwanten te vragen te stemmen voor die partij waarvan zo veel goeds voor hen zou afhangen.

  Volgens de historicus Dr. Luc de Vos hadden de krijgsgerechten meer dan 700.000 strafdossiers verzameld waarvan circa 450.000 ter bestraffing van het incivisme (of wat daar voor doorging) maar men mag dan ook niet vergeten dat er een parallelle administratieve EPURATIE bestond. Onderwijzers, staatsambtenaren en bedienden en werklieden die voor staatsbedrijven werkten konden door hun oversten zonder vergoeding noch rechtspraak ontslagen worden en dat werd dan ook gedaan. Men ontsloeg niet alleen Vlaminganten maar ook Vlaams voelende Katholieken!

  Uit deze mogen wij stellen dat de Belgische Monarchie niet alleen door de bevolking in het Vlaamse landsgedeelte gered werd maar dat het percentage dat de schaal, van de uitslag van het referendum in het voordeel in het voordeel van de Monarchie deed doorwegen juist de belangrijke stemmen van de talrijke familieleden van de door de Repressie getroffenen waren.

  Stellen wij dat elke persoon die deel uitmaakte van de beschuldigden in de 450.000 dossiers slechts vier personen als familielieden hadden dan moeten wij het aantal personen betrokken in deze dossiers met 5 vermenigvuldigen.

  Het lijkt absurd maar een onbevooroordeelde waarnemer zou besluiten dat het Koningschap voordeel uit de miserie en het ongeluk van zijn onderdanen putte!

  Zonder, in het plebisciet, stemmen te ronselen bij de incivieke gedupeerden ware de Monarchie verloren en door de Socialisten en Liberalen uit Brussel verdreven geworden.

 79.   Reactie van Kurt , op 15 July, 2006 @ 3:26

  Vlaanderen Onafhankelijk daar stryd ik voor,
  mja wie kent deze dagen nog de echt diepgaande geschiedenis
  ik heb niets met het blok te maken, maar ik ben vlaming in hart en nieren.
  de Leeuw is heilig voor my. (trouwens; de leeuw van vlaanderen heeft echt bestaan dit was Graaf Robrecht van Bethune)
  Vlaanderen is men land.

  zij die de slag bij kassel “jaar;1071″en later op “1328″, slag bij péronne “jaar;1199″, guldensporenslag, “jaar; 1302″, slag bij pevelenberg “jaar;1304″,slag bij westrosebeke “jaar;1382″ hun leven gegeven hebben voor het Land Vlaanderen zouden zich moe gedraait zijn in hun graf als ze zien wat er met het land Vlaanderen gebeurd. (schande)

  zij (belganisten) die hun dan toch zouden schamen moest belgie ooit splitsen, dat ze ne keer voor ze grote woorden verkondigen en ni weten waarover ze praten ne keer de geschiedenis boeken opentrekken en ne keer eerst hun geschiedenis van hun eigen Land lezen.
  en daarna oordeel vellen.

  wa kennen ze, het eerste zin van ons strijdlied, guldensporenslag hebben ze ne keer van gehoord en da zal het ver zyn.
  denken dat de vlaamse leeuw “geel, zwart en rood” de echte leeuw zou zijn tsssssss man man

  in ieder geval je doet wa je wilt, doe ik ook
  maar voor oordeel over iets te vellen ken eerst het ganse verhaal

 80.   Reactie van Polski , op 15 July, 2006 @ 5:37

  Vlaanderen onafhankelijk, mja, laat ons ineens de spelling ook onafhankelijk maken anders lukt het niet.

 81.   Reactie van Adelheid Van Winterslag , op 18 July, 2006 @ 20:39

  Seg Kurt, Gy die uw vaderlandse geschiedenis zo goed kent!
  Gy beseft toch dat ge uw als Antwerpenaar pas Vlaming bent gaan noemen rond 1847.
  Al die veldslagen waar gy over spreekt als Antwerpenaar hadden niets met uw Antwerpse voorvaderen te maken.
  Het volk van Het graafschap Vlaanderen heeft zich inderdaad tot ver in de geschiedenis trachten te profileren als ‘één volk op zich’ maar tot 1830 was de provincie Antwerpen niets meer dan een Nederlandse provincie. Antwerpen was immers altyd het favoriete stadje van Willem Van Oranje, een groot deel van het bestuur van het verenig Rijk der Nederlanden ging ook uit vanuit Antwerpen. Aldus door de godsdienstruzies tussen de Zuidelijke en Noordelijke Nederlanden heeft Willem Van Oranje de Zuidelijke Nederlanden samen met Vlaanderen onafhankelijk verklaart. Pas uit protest tegen de Franse overmacht in België zijn de Antwerpen en Limburgers zich wat als een unie gaan aanschouwen.
  met de Vlamingen.
  In 1847 kreeg de Gentse toneelschrijver Hippolie van Peene de opdracht het volkslied de Vlaamse Leeuw te schrijven,
  die de Guldensporenslag in herinnering moest brengen en Nederlandstalig België eraan te herinneren dat de Vlamingen niet moeten schuwen voor het Franse Imperialisme. Pas dan zijn Belgisch Nederlandstaligen buiten Oost en West Vlaanderen zich echt vlamingen gaan noemen. Uit pure wanhoop zijn Anwerpenaren, de Nederlandstalige Brabanders en Limburgers zich Vlamingen gaan noemen. Het Vlaamse Volkslied was een pure politieke zet die de provincieën buiten Oost en west Vlaanderen toch nog een beetje het gevoel moesten geven dat ze een geschiedenis hadden.
  Lomp dat het volk was, zijn ze de geschiedenisboekskes (uitgeverij Plantyn-Moretus, Antwerpen) net iets anders gaan interpreteren dan de realiteit.
  Het Vlaaderen waar gy u lid van voelt is immers pas bij wed ontstaan in 1970. Van 1847 tot dan was het een Fantasie dat Antwerpenaren echte Vlamingen waren.

  Hej kurt, Ik ben ook een Antwerpenaar hoor ik wwon trouwens in Gent en voel soms ok de Vlaamse Leeuw stijgeren in mijn borstkas maar besef dat de veldslagen die jij lauert pas in 1847 tot uw geschiedenis zijn gaan horen toen het boek van Hendrik Consiece een best-seller was.
  Moesten er geen ruzies zijn geweest tussen de Katholieken en de Protestanten had Oost en West Vlaanderen met de tijd toch mogelijk onofhankelijk geworden maar was Antwerpen nog steeds Nederland geweest.

  Dus ook gy, ken uw geschiedenis, ge moogt gerust trots op uw ‘Vlaming Zijn’ maar besef dat Gy pas Vlaming bent geworden op de dag dat Belgïë is ontstaan anders had ge een Nederlander geweest, Met Vlaanderen Als buurland misschien…

  Leve België dus

  groetjes, Adelheid Van Winterslag

 82.   Reactie van Sophia Belgica , op 21 August, 2006 @ 20:08

  Van gisteren op vandaag hebben de Belgische mosselen plots een andere identiteit gekregen.

  Om onverklaarbare redenen zijn ze nu plots vlaams geworden.

  Hoe komt dit hebben zij daar zelf om gevraagd?

  De nieuwe benaming is al even absurd als het verhaal rond de Belgische/Vlaamse kust, als men de Belgische kust een andere naam wenst te geven waarom niet ?
  De kust ligt geheel in de provincie West-Vlaanderen en heeft met bvb Namen niets van doen maar ook niet met bvb Limburg of Antwerpen.
  Dus als Belgische kust niet goed is omdat de kust niet langs de gehele lengte van België grenst dan is Vlaamse kust voor dezelfde reden ook niet goed (ze grenst niet aan alle provincies van Vlaanderen).
  Het is dus of de Belgische kust of de West-Vlaamse kust en al de rest is onlogisch.

  Het zijn dus Belgische mosselen ofwel West-Vlaamse mosselen.

  Ook commercieel gezien een blunder van formaat want wie zijn immers de grootste consumenten van mosselen ?
  Inderdaad de Belgen, met als zeer belangerijk afzetgebied Wallonië.

  Doordat de naam zo slecht gekozen is en duidelijk Vlaams nationalistische gevoelens hebben meegespeeld daarin is de kans zeer groot dat ze de (mossel)boot zullen missen.

  Welke Waal zal nog onbezorgt een mossel die nochtans uit de Belgische territoriale wateren gevist is kunnen binnenspelen als het vermoeden bestaat dat men daarmee rechtstreeks of onrechtstreeks separatistische milieu’s steunt.
  Zal de Wereldberoemde Belgische mosselrestaurantketen “Chez Leon” de Vlaamse mossel op zijn menukaart zetten ?
  Van een Belgische mossel konden we daarvan alvast zeker zijn.

  Zal men niet het tegengestelde bereiken en een groot deel van het belangrijkste afzetgebied voor mosselen ter wereld verliezen ?

  Zijn dit geen vragen die men zich steld, of is men zodanig verblind door nationalistische gevoelens dat men niet redelijk meer kan denken ?

 83.   Reactie van Ruben Cottenjé de Dauphin , op 25 August, 2006 @ 22:06

  dit is te beamen

 84.   Reactie van Kim Roovers , op 9 September, 2006 @ 22:53

  Aan de topicstarter/webmaster: proficat met uw blog! Ik ben blij te vernemen dat er nog mensen zijn die “nuchter” kunnen nadenken over het gegeven België!

  Met vriendeljke groeten,

  Kim (Belgicist ;-))

 85.   Reactie van schwein , op 16 September, 2006 @ 21:15

  Vlaanderen moet gewoon onafhankelijk worden, ik heb hier veel gelezen over elkaar helpen, wij (vlamingen) houden wallonie in coma waardoor wij niet verde kunnen groeien tot een economische wereldmacht (anwerpen), maar vroeger toen dat vlaanderen in moeilijkheden zat, hebben wij geen frank gezien, meer nog, we mochten niets, de taal was frans, zelfs nu is het hof nog frans, nederland is pas een officiele taal geworden in belgie in 1898, dus 70 jaar na de belgische onafhankelijkheid en de grondwet is pas in 1968 in het nederlands vertaald.
  Antwerpen, leuven, gent, brugge, mechelen, lier zijn zo mooi en als je dan naar luik en brussel gaat, dan ben ik verlegen om belg te zijn (ben ik wel altijd) !!! WAT HEBBEN WIJ AAN DE WALEN ? NIETS !!! Er gaat elk jaar 13 miljard euro van vlaanderen naar wallonie, met dat geld kun je veel problemen oplossen hoor (voorbeeld : met 5 miljard euro kun je de pensioenen verdoebelen)

  Samenvatting : VLAANDEREN ONAFHANKELIJK !!!

 86.   Reactie van schwein , op 16 September, 2006 @ 21:30

  En waarom moet de vlaamse leeuw (mooiste vlag ter wereld) rood, zwart en geel zijn, ik zal het eens zeggen : om de belgische kleuren te vertegenwoordigen, de oorspronkelijke vlag is geel en zwart, en die waalse kip moet niet de belgische driekleur vetegenwoordigen, die mag wel geel en rood blijven!! En aan aale mensen die voor belgie zijn, lees eerst is een paar documentaires en boeken en zeg dan nog eens iet!

 87.   Reactie van schwein , op 16 September, 2006 @ 21:10

  En geloof me, belgie word nooit 250 jaar, laat zijn 200 jaar, nu al zijn er 1,3 miljoen vlamingen (bevolking is 6 miljoen voor de nederlanders onder ons) die voor het vlaams belang stemmen, en de jeugd van nu mag nog niet eens gaan stemmen en bijna 80 procent van de vlaamse jeugd denkt er zo als mij over!

 88.   Reactie van schwein , op 16 September, 2006 @ 21:58

  IK BEN FIER OM VLAMING TE ZIJN, EN ZOU ALLES DOEN VOOR MIJN LAND, DAT ZOUDEN JULLIE OOK MOET DOEN, EN STOPPEN MET DAT BELGIE GEDOE EN GEWOON SPLITSEN, ALLE RESPECT VOOR DE WALEN, MAAR DIE MENSEN ZIJN GEWOON ANDERS DAN ONS, ANDRE TAAL EN ANDERE GEWOONTES

 89.   Reactie van schwein , op 16 September, 2006 @ 21:43

  Alex jongen, ge weet ni hoe blij da ge mij maakt door uit mijn land te vertrekken, jij smerige kut turk, euh blijf maar veel verkondieje da ge al de vreemdelingen uit belgie weg wel, dan hedde gij uw dieve vriendjes terug en zen wij ook blij, kzal nen mp3 sture, dan moete mij al nimeer dootsteke, gij zielige woestijn bewoner, veel plezier in uwe grote zandbak !!!

 90.   Reactie van taalscholver , op 18 September, 2006 @ 22:53

  Fier om vlaming te zijn? Tja, als ge niks anders hebt… Van mij moogt ge ze. Maar stoort het als andere mensen liever fier zijn op wat ze doén? En als ze liever niet meedoen aan jouw “Al wie niet juist gelijk als ik denkt, doet en ziet, moet hier buiten!”- spelletje? En als ze caps alleen gebruiken als het nodig is? Bedankt!

 91.   Reactie van Sophia , op 19 September, 2006 @ 12:53

  Het warandemanifest, op weg naar een “Belgique a l’Americain”?

  Vlaanderen onafhankelijk is een idee van extreem recht (België barst) en alleen daarom al zeer gevaarlijk.
  De groep “in de warande” zijn de moderne slippendragers van dit gedachtengoed.
  Over Juul Hannes (een van de ondertekenaars en hoogleraar economische
  geschiedenis)bvb kan men in alle ernst toch niet beweren dat die man
  objectief kan oordelen in deze materie.
  Hij was het die bekendheid verwierf door te verkondigen dat er vanuit
  Wallonië nooit een cent naar Vlaanderen is gegaan!
  Zoals we allemaal in 50 jaar televisie konden zien was de actieve
  bevolking in Vlaanderen tijdens de jaren vijftig voor meer dan 3/4
  afhankelijk van werkloosheidsuitkeringen.
  De Belgische staat kon dit toen gelukkig financieren dank zij
  belastingsinkomsten uit de zware Waalse industrie die toen gouden tijden
  beleefde.
  Ondanks de geldstromen die er toen bestonden in omgekeerde richting was er
  nochtans geen Waalse haan die naar een onmiddellijk onafhankelijk Wallonië
  kraaide.

  De aandachtige lezer zal ook opmerken veel cijfers die worden weergegeven
  rond de financiële transfers bestaan uit berekeningen van de denkgroep
  (egoïstenclub zou toepasselijker zijn) “in de warande” zelf en dus
  eigenlijk onaanvaardbaar zijn.

  Tenslotte worden Tsjechië en Slowakije naar voor gebracht als lichtend
  voorbeeld voor Vlaanderen en Wallonië.
  Een slechter voorbeeld is nauwelijks denkbaar ;
  Tsjecho-Slowakije was immers een arme regio en kon zich inderdaad veel verbeteren, België daarentegen is één van de rijkste landen van Europa en kan dus zeer diep vallen eenmaal als men aan de socio-economische zekerheden begint te sleutelen.
  In België zal na een splitsing de arme regio ontegensprekelijk ook de
  levensstandaard van het overgrote deel van de inwoners van de rijke regio
  naar beneden halen.

  De hele opzet is dus in feite contraproductief voor alle Belgen.
  Voor extreem rechtse kringen moet dit echter de ultieme natte droom zijn.
  Het opjutten van een complete populatie tot een nog grotere “rat race” en
  algemene verarming komt hen namelijk maar al goed uit.
  In afwachting van het slagen van hun snode plannen wrijven zij zich nu al
  met genoegen in de handen bij het vooruitzicht van een
  ultraliberaal/conservatieve samen(?)leving a l’Americaine waarvoor zij de
  perfecte voedingsbodem denken gevonden te hebben.
  Een compleet leger moderne slaven zal er van dan af voor zorgen dat zij
  steeds rijker en machtiger kunnen worden op de rug van degenen die ze zo
  succesvol verdeeld hebben.
  Eendracht maakt macht , dat zien zij blijkbaar het meest in.

 92.   Reactie van Vandenberghe , op 19 September, 2006 @ 12:38

  Het verbaast me telkens weer opnieuw om een Vlaams Blok sticker op een wagen te ontwaren .
  Alhoewel men bij het VB over een paar standpunten de nagel op de kop slaat hebben ik veel schrik van het doel dat het VB voor ogen heeft.
  Het doel dat zij zich voor ogen stellen en waarvoor ik zo bevreesd ben is “België barst”.

  Ook wij hebben van hen een folder in de bus gekregen met deze sticker erbij geleverd.
  We werden daarbij uitgenodigd om de desbetreffende sticker naast het nummerbord van onze wagen te kleven ten teken van solidariteit met hun separatistische visie.

  De reden waarom wij dit niet gedaan hebben vindt zijn verklaring in het feit dat bij een splitsing van België (of zelfs maar van de sociale zekerheid – ziekteverzekering, pensioenen, werkloosheid en kindergeld) de welvaart in België compleet zal ineenstorten.
  De Waalse regio kan alleen onmogelijk een sociaal zekerheidsstelsel in stand houden zoals er nu bestaat in België.
  Dat wil zeggen dat de mensen van dan af enkel op zichzelf zouden aangewezen zijn om brood op de plank te krijgen voor kind en gezin,helemaal zelf zouden moeten instaan voor het betalen van de doktersrekening en medische kosten bij ziekte, geen kindergeld meer ontvangen en pensioen op hun buik mogen schrijven.

  Deze mensen zullen van dan af verplicht zijn om tegen elke prijs werk te vinden en omdat er in Wallonië net zoals in de Limburg geen werk voorhanden is na het ineenstorten van de steenkool en metaalnijverheid zullen zij het werk zoeken daar waar er werk is.

  Vlaanderen zal als het ware overspoeld worden door mensen die tot elke prijs bereid zullen zijn te werken.
  Zo’n groot aanbod van werkwilligen aan minimum lonen zal onvermijdelijk leiden tot fikse looninleveringen voor al wie reeds in Vlaanderen werk heeft, want wie zal nog 40, 50 of 60 duizend bfr per maand willen betalen voor werk dat iemand anders voor 30 000 fr of minder zal willen doen.

  Kortom een neerwaartse spiraal die moeilijk nog zal zijn om te keren eenmaal als ze een feit is.
  Zo denkt het VB zijn slag thuis te halen door ook hier in België een ultra liberaal/conservatieve samen(?)leving op poten te zetten zoals we die kennen van in Amerika.

  Daarvoor bedanken ik alvast en jullie waarschijnlijk toch ook.

 93.   Reactie van Polski , op 20 September, 2006 @ 2:26

  Uw land is tot nader inzien nog steeds België.
  EN ALS GE DA NIE SNAPT WIL IK HET U OOK WEL EENS IN HOOFDLETTERS UITLEGGEN

 94.   Reactie van schwein , op 6 October, 2006 @ 23:12

  Geef is een voorbeeld wat er goed is aan belgie ??? En waar is ook ziek van werd zijn de 0110 concerten, ze kunnen beter een concert maken tegen verdraagzaamheid, dan hebben ze meer volk, het enige wat er goed aan was, is da het gratis was en dat er bijna geen vreemdelingen waren! VLAAMS BELANG FOREVER !!!!!

 95.   Reactie van  Chipo , op 7 October, 2006 @ 9:56

  In veel belgische gemeenten zijn circussen met dieren verboden. Nu nog het VB daarvoor in de plaats in een circus, dan kunnen we pas écht lachen.

 96.   Reactie van schwein , op 7 October, 2006 @ 23:00

  Gij vind uw eige grappig e, ge zei zelf een lomp kalf as ge zonen onzin uit uw kas slaagt.

 97.   Reactie van schwein , op 7 October, 2006 @ 23:41

  Ge zult ze morge is zien winnen se, het vlaams belang !!!

 98.   Reactie van Chipo , op 8 October, 2006 @ 9:43

  Erg genoeg wel, arm België….gauw de stemplicht afschaffen dan verdwijnen ze hopelijk in de goot waar ze thuishoren.

 99.   Reactie van Sophia , op 11 October, 2006 @ 12:50

  Beste schwein,

  Waar is het dan beter dan in België en vooral waarom verhuis je dan niet daarnaartoe.
  Of ben je door de nederlaag van het VB zo zwijgzaam geworden?

 100.   Reactie van stefferd , op 11 October, 2006 @ 21:15

  énné… als’t alleen al maar om den 100ste te zijn.

 101.   Reactie van naam , op 15 October, 2006 @ 13:30

  101

 102.   Reactie van Bejaarde VB'er, die meer bruin schijt in zijn broek dan dat hij op straat zier rondlopen fetelijk. , op 15 October, 2006 @ 13:18

  Een mens gebruikt in’t algemeen maar 10 % van zijn hersenen, blijkbaar zijn de helft van de Vlamingen nog simpeler dan da andere helft, daar bij nog is bijgerekend dat 80% van de Vlaams Belangstemmer dementerende bejaarden zijn, Filip De Winter leest zijn teksten af, dan moet er toch wel heel weinig herseactiviteit zijn op zo’n VB meeting.

 103.   Reactie van Sophia , op 27 October, 2006 @ 12:35

  Als een bende plunderaars roven de deelregeringen stelselmatig zoveel mogelijk bevoegdheden van de federale regering weg.
  Hun beweegredenen daarvoor zijn allerminst een beter bestuur want na meer dan 25 jaar (te) verregaande hervormingen hebben we weliswaar veel meer (en vooral een veel duurder) maar allerminst een beter bestuur.
  Het Belgisch federalisme staat niet langer meer tot dienst van zijn bevolking maar lijkt uitsluitend nog een bij uitstek geschikt “tool” om steeds meer bestuursmandaten te genereren en waarmee men zich dan alle privileges die dit ambt met zich meebrengt complexloos kunnen laten welgevallen.
  Als echte bloedzuigers ontnemen ze zo het land zijn slagkracht en weerbaarheid wat op middenlange termijn een verzwakking van onze economie tot onvermijdelijk gevolg zal hebben.
  We zijn met z’n allen als het ware de gedweeë gijzelaars geworden van een exponentieel uitdijend bestuursapparaat waar niemand nog vat op lijkt te hebben.
  De huidige toestand begint heel erg te lijken op die dewelke men in Frankrijk kende voor de revolutie, één land verscheurt en onbestuurbaar geworden door 13 regeringen en drie standen. Regeringen waarin allerlei parvenu’s zetelden en waarbij van enige waarachtige visie of goed bestuur van langs om minder sprake was.
  De edelen en religieuzen van toen zijn hier echter vervangen door opportunisten van allerlei pluimage voor wie partijideologie ondergeschikt is geworden aan de eigen positie.
  Het kiezerspubliek is hier de speelbal is geworden dat naar hartenlust kan worden ingezet als pasmunt en onderpand.

 104.   Reactie van schwein , op 30 October, 2006 @ 16:06

  euh nog iet het vlaams belang is niet verloren e, op alle plaatsen in vlaanderen is het vooruit gegaan, soms wel met 25 procent, waar dat ze nog nooit ni opgekomen waren, alleen in borgerhout zijn ze een klein beetje achteruit gegaan, waar de bevolking 60 procent bestaat uit allochtonen !

 105.   Reactie van schwein , op 30 October, 2006 @ 16:53

  euh sophia ge weet ni wa da ge zegt !!! Maar ge hebt gelijk, het is nergens niet beter dan in belgie, alleen kome die ‘mensen’ het hier verpeste, ze wereke ni, ze doen nx, alleen mense neersteke voor hun mp3.

 106.   Reactie van VER , op 11 November, 2006 @ 17:03

  vlaanderen de leeuw
  http://video.google.com/videoplay?docid=2284111992867891639

 107.   Reactie van dennis , op 9 December, 2006 @ 15:17

  Onder het motto beter laat dan nooit: dit is het meest idiote stukje proza dat ik ooit heb gelezen! Ik zou de auteur dringend een universitaire studie pol&soc en economie aanraden.
  Man man, zoveel dommigheid in één stukje. Om koude rillingen van te krijgen.

 108.   Reactie van Polski , op 9 December, 2006 @ 17:04

  Bedankt voor uw constructieve weerlegging van dit stukje.
  Uil.

 109.   Reactie van dennis , op 10 December, 2006 @ 20:35

  Bon, volgens u denken de meeste Vlaamse politici meer met hun vlaggenmast dan met hun brein. In tegenstelling tot de Waalse politici neem ik aan, die ‘verstandig aan politiek doen’? Heb jij de laatste maanden de politieke actualiteit zo’n beetje gevolgd? Ook Le Soir en La Libre Belgique? Dan zou je misschien inzien dat Wallonie momenteel zowel economisch als politiek een puinhoop is. En neen, dit zijn niet mijn woorden, maar de woorden van de Waalse senator Destexhe. In de stad Charleroi is een corruptieschandaal van een nooit geziene omvang naar boven gekomen. Op alle niveaus blijkt gefraudeerd. Geen wonder, je moet maar eens door de straten van deze stad lopen en je waant je -zonder overdrijven- ergens in Roemenië of Moldavie. Ik overdrijf, zegt u? Helaas pindakaas, de economische groei van de meeste Oost-Europese landen (ex-communistische staten nota bene) ligt hoger dan die in Wallonie.
  Uw remedie zou ongetwijfeld zijn: laat Vlaanderen dan nog meer geld in Wallonie pompen. Zoals ik al zei: elke econoom zou daar eens hartelijk om moeten lachen. Er zijn STRUCTURELE maatregelen nodig om Wallonie er weer bovenop te krijgen. Want het is duidelijk dat Wallonie het in deze Belgische structuur niet kan. De “Belgische” overheid kan onmogelijk éénzelfde beleid op poten zetten voor twee totaal tegengestelde gebieden. Ook in Tsjechoslowakije had men dit door. De scheiding tussen het ‘rijkere’ Tsjechië en het ‘zwakke broertje’ Slowakije was dan ook vanzelfsprekend. En het resultaat mag er ook zijn: Slowakije, dat nu ZELF verantwoordelijk is voor de eigen economie doet het uitstekend.

  Het huidige Belgische systeem is geen stimulans voor Wallonie om de zaken beter te doen. Het geld komt toch, of ze nu goed besturen of niet. Elk jaar pompt het door u zo verguisde Vlaanderen 11 miljard euro in Wallonie, zonder dat het daarvoor ook maar iets terugkrijgt, uitgezonderd nog wat verwijten erbij. Vlaanderen heeft geen enkele controle wat er met dit geld gebeurt. Is dit logisch volgens u? Bij geld voor ontwikkelingssamenwerking in Afrika e.d. weet men tot op de eurocent wat ermee gebeurt en naar welke projecten het gaat. Wanneer Vlaamse politici dit vragen in Wallonie worden ze uitgescholden voor extremisten.

  Vlaanderen is de motor van Belgie, Vlaanderen zorgt voor meer dan 75% van de “belgische” export. En daarvoor schaamt u zich?

  De EU doet Belgie trouwens verdampen aan een snel tempo. Het Belgische bestuursniveau wordt hoe langer hoe meer overbodig tussen het Vlaamse en Europese niveau. Er is geen Belgische taal, geen Belgische cultuur, geen Belgische media, geen Belgische publieke opinie, geen Belgische politieke partijen, enz enz… Waarom hebben we dan nog dat Belgische niveau nodig als alle bevoegdheden netjes kunnen verdeeld worden tussen Vlaanderen (resp. Wallonie) en de EU? Waarom? Zegt u dat eens. Voor Philippe en Mathilde? Voor het koningshuis? Dàt noem ik pas denken met een vlaggenmast!

 110.   Reactie van Bplus , op 2 January, 2007 @ 13:42

  In het Warandemanifest wordt de geweldloze scheiding van Tjechoslowakije in 1993 aangehaald als voorbeeld voor België. Dit zien we dikwijls terug in Vlaams-nationale middens en publicaties. Indien Tsjechië en Slowakije op een vreedzame manier uiteen konden gaan, waarom zou dat dan niet lukken met Vlaanderen en Wallonië ? Bovendien, zo stelt het Manifest, gaat het in Slowakije sinds de scheiding stukken beter dan voordien. Voor de scheiding was Slowakije duidelijk de armste en minst geïndustrialiseerde regio waar de economie in het slop zat. De expliciete boodschap die het Manifest aan Wallonië wil meegeven, luidt dat het ook in Wallonië veel beter zal gaan, eens men volledig zijn eigen koers kan varen en voor onafhankelijkheid opteert .

  Deze redenering loopt volledig mank. Vooreerst lagen de kosten van de scheiding in Tsjechië en Slowakije een flink stuk lager, dan de vermoedelijke kosten van een Belgische boedelscheiding. België verkeert vandaag in een totaal andere situatie dan Tsjechoslowakije op het ogenblik van de scheiding. Zo vormden Tsjechië en Slowakije pas één land sedert 1918 en genoot dit land slechts gedurende korte tijd van een reële onafhankelijkheid. Vanaf de Tweede Wereldoorlog tot aan de val van de Berlijnse Muur leefde het land immers onder het Sovjetregime. Dit Sovjetregime, de onderdrukking die ermee gepaard ging, het communistische economische systeem alsmede het plotse wegvallen ervan, zijn belangrijke factoren geweest die het uiteenvallen van Tsjechoslowakije in de hand hebben gewerkt. Deze factoren ontbreken in België uiteraard volledig.
  Al sinds het begin, waren er maar weinig economische banden tussen Tsjechië en Slowakije. Met de invoering van het federalisme, werden er bovendien ook al een aparte sociale zekerheid en een aparte justitie in het leven geroepen, hetgeen de scheiding uiteraard ook bespoedigd heeft.
  Daarbij komt nog dat de hoofdstad van het vroegere Tjechoslowakije, Praag, enkel bevolkt was met Tsjechen en dat zij bovendien ook onbetwistbaar in Tsjechië lag. Door haar geografische ligging en door de samenstelling van haar bevolking, kon de hoofdstad redelijkerwijze dus slechts door één der landsdelen opgeëist worden. Bij een separatistisch scenario in België zou Brussel daarentegen, met zijn heterogeen samengestelde bevolking en zijn complexe geschiedenis binnen het Belgische bestel, ongetwijfeld zorgen voor hoog oplopende discussies en lang aanslepende conflicten. Zowel Vlaanderen als Wallonië zouden gegronde redenen kunnen aanhalen om Brussel voor zich te claimen.

  De staatsschuld die Tsjechië en Slowakije gemeenschappelijk hadden, bedroeg slechts 10 % van het BBP . In België lag dit percentage eind mei 2006 op maar liefst 92 % van het BBP, met als gevolg dat ook de discussies over de verdeling van de schuld over de toekomstige staten, veel langer zullen aanslepen. Men mag niet uit het oog verliezen dat het vooral de implosie van het communisme was, ook elders in Europa, dat ervoor zorgde dat de scheiding van Tsjechoslowakije op betrekkelijk korte termijn doorgang kon vinden.

  De uitgangspositie van Tsjechië en Slowakije enerzijds, en van Vlaanderen en Wallonië anderzijds, is dus volledig verschillend. Bovendien bekijkt het Manifest de huidige economische situatie in Slowakije door een overdreven roze bril. Er mag dan in Slowakije wel een reële economische groei worden opgetekend – men kwam ook van zeer ver terug – maar in 2004 bedroeg het werkloosheidspercentage er meer dan 18 %. In 1993, vlak na de scheiding, was dit nog 13 % . Slowakije heeft daarmee, na Polen, de tweede hoogste werkloosheidscijfers in de hele Europese Unie . Deze situatie werd recent nog bekritiseerd door een voormalig medewerker van de voormalige Tsjechische president Vaclav Havel met de volgende bewoordingen :

  « Toch blijft bij veel Slowaken en een minderheid van Tsjechen een sombere herinnering hangen. Tsjechië evolueerde erg snel naar een vrije markteconomie – « Te snel », zeggen sommigen – en Slowakije kampt nog steeds met erg hoge werkloosheidscijfers. De kleine groep voorstanders van de splitsing heeft in 1992 duidelijk te weinig rekening gehouden met de soms dramatische gevolgen voor een meerderheid van de bevolking… »

  Bovendien dient men de diepere redenen voor de economische groei slechts oppervlakkig onder de loep te nemen om te besluiten dat Slowakije kon profiteren van zeer gunstige en tevens unieke omstandigheden die zich noch in Vlaanderen, noch in Wallonië zullen voordoen in geval van een boedelscheiding. Het wegvallen van de Berlijnse Muur en de val van het communisme openden een geheel nieuwe markt voor vele westerse investeerders, voornamelijk Duitsers, die vooral door de lage lonen en lage kosten aangetrokken werden. Daarenboven was er het perspectief van toetreding tot de Europese Unie, wat de gunstige evolutie versneld heeft. Dit zijn groeifactoren waarvan noch het onafhankelijke Vlaanderen, noch het onafhankelijke Wallonië zullen kunnen profiteren. Het is dus zeer kort door de bocht en misleidend om Wallonië na een Belgische boedelscheiding een schitterende toekomst te voorspellen met het voorbeeld van Tsjechoslowakije voor ogen. Dit heeft niets van een wetenschappelijke analyse, eerder iets van wishful thinking.

  Tsjechië van zijn kant, was het landsdeel dat, net zoals Vlaanderen, met de beste kaarten zou starten na een splitsing. In de eerste helft van de jaren ’90 kon Tsjechië inderdaad behoorlijk indrukwekkende groeicijfers voorleggen. Eén van de meest bloeiende sectoren was het toerisme, maar dat kwam door het wegvallen van het communisme. In 1993 bedroegen de totale ontvangsten uit de toeristische sector maar liefst 1,5 miljard $.

  Ook de meeste andere groeifactoren stonden in het teken van het wegvallen van de staatseconomie en de overgang naar de vrije markt. Niet de afscheiding van Slowakije, maar wel het einde van het communisme was dus de oorzaak van de snelle groei. Het Manifest, dat Vlaanderen na een boedelscheiding een mooie economische toekomst toedicht, slaat ook hier weer de bal mis.

  Het moet ook onderstreept worden dat het economische verhaal van Tsjechië na de scheiding zeker niet zonder meer positief verlopen is. Het land maakte in de tweede helft van de jaren ’90 een diepe economische crisis door, iets waar het Warandemanifest zedig over zwijgt. Maar ook al vlak na de scheiding in 1993 was het opvallend dat de waarde van de Tsjechische export naar Slowakije met maar liefst 22 % daalde ! Nochtans was de scheiding conflictloos en vrij snel verlopen. Tsjechië wist dit verlies deels op te vangen door zich meer op het Westen te gaan richten, in plaats van op de Comecon-landen. Dit werd gecombineerd met een scherpe devaluatie van de Tsjechische Kroon met niet minder dan 50 %. Dit kwam vooral de Tsjechische exporteurs van grondstoffen en halffabrikaten ten goede. Vlaanderen zal zich na een afscheiding van Wallonië echter niet kunnen verdedigen door een devaluatie van de munt, gelet op de invoering van de Euro. Ook een heroriëntering naar het Westen naar Tsjechisch voorbeeld is in het geval van een onafhankelijk Vlaanderen uiteraard niet van toepassing. Nochtans is het meer dan waarschijnlijk dat de export van Vlaanderen naar Wallonië, één van Vlaanderens belangrijkste handelspartners en afzetmarkten, na een scheiding drastisch zal afnemen. Dit geldt zeker, aangezien men in België om diverse redenen wellicht een langer en meer conflictgeladen scheidingsproces te verwachten heeft dan in Tsjechoslowakije .

  De tweede helft van de jaren ’90 waren voor de economie van het nu onafhankelijke Tsjechië zonder meer dramatisch. In 1995 vertoonde de Tsjechische handelsbalans reeds een tekort van 3,8 miljard $. In 1996 liep dit op tot 6 miljard $. De heroriëntering van de Tsjechische export bleek moeilijker dan eerst gedacht en het aanvankelijke succes van diverse heroriënteringsmaatregelen bleek slechts tijdelijk. De buitenlandse investeringen namen af, de industriële productie daalde en de werkloosheid steeg dramatisch van gemiddeld 2,7 % in 1996 tot 8,7 % in 1999 en 9,4 % in 2002. Sinds de toetreding tot de Europese Unie, presteert de Tsjechische economie terug merkelijk beter en worden er groeiprognoses gemaakt die zelfs boven het EU-gemiddelde uitkomen. Deze gunstige evolutie heeft echter alles te maken met de toetreding en niet met de scheiding van 1993.

  De elementen uit het scheidingproces van Tsjechoslowakije kunnen dus niet als voorbeeld dienen om economische voorspellingen te maken voor een onafhankelijk Vlaanderen en Wallonië. Het Manifest poogt dit nochtans te doen, maar de motivatie is doorzichtig. Tevergeefs wil men de Walen (en de Vlamingen) ervan overtuigen dat een scheiding hen enkel ten goede zal komen.

 111.   Reactie van Bplus , op 2 January, 2007 @ 13:20

  Zowat 1 jaar geleden verscheen het “Manifest voor een zelfstandig Vlaanderen” van de denkgroep “In de Warande”.

  Bij deze gelegenheid publiceert B PLUS een omstandig antwoord waarin alle fundamentele argumenten van het Manifest worden gewikt, gewogen en beantwoord. Dit antwoord is opgesteld door drie Vlamingen met een verschillende (partij-)politieke strekking.

  In tegenstelling tot de tot nu toe uitgebrachte reacties op het Manifest, omvat het antwoord van B PLUS de gehele basisargumentatie van de groep “In de Warande” en is het pluralistisch van aard, en economisch, politiek én cultureel geïnspireerd.

  Wenst u het antwoord van B PLUS te ontvangen – http://www.bplus.be

 112.   Reactie van jan , op 18 February, 2007 @ 23:04

  groot gelijk. Vlaanderen en Wallonië moeten hun eigen bestuur kunnen voeren wat onmogelijk is met de huidige staatsstructuur. Wanneer men zo fundamenteel verschillend denkt over belangrijke zaken als Justitie, Veiligheid,Migratie, Sociale zekerheid, enz… dan is het beter te splitsen. Zo simpel is dat nu eenmaal! Daar is helemaal geen links of rechts standpunt aan verbonden, het is de zuivere logica die het haalt in dit debat. Daarom vlaanderen onafhankelijk en liefts voor dat het te laat is!

 113.   Reactie van jan , op 19 February, 2007 @ 0:06

  Beste B-plus. Uw argumenten zijn even (on)betrouwbaar als die van de opstellers van het warande-manifest. In België is er nu eenmaal een groot verschil tussen Vlamingen en Walen, inzake taal, media en cultuur die gesplitst zijn, partijen die gesplitst zijn (wat niet zomaar is gebeurd,heus niet, enz. Ook de sociaal-economische situatie is totaal anders. Als je kijkt hoe verschillend we over veiligheid denken, over migratie, over drugsbeleid, zelfs in de rechtspraak van het hof van cassatie zijn er grote verschillen tussen de nederlandstalige en franstalige kamer. De enige oplossing voor België lijkt mij een definitieve en verregaande staatshervorming ( zaken die beter federaal geregeld kunnen w bij de federale overheid, andere naar de deelstaten), maw de residuaire bevoegdheden bij de deelstaten wat in een normale federale staat het geval is. Theoretisch is dit al het geval, kijk naar art 35 van de BWHI, de bijzondere wetgever moet dit echter nog goedkeuren. Het probleem is dat de franstaligen altijd non zullen zeggen tegen elke vorm van staatshervorming en dat een staatshervorming in alle sereniteit niet mogelijk is. Dit leidt tot een verregaande radicalisering bij steeds meer Vlamingen ( onafhankelijkheidsgedachte). Daarom is mijn slogan ” Met België als het kan ( als de walen ophouden met non te zeggen), zonder Belgie als het moet ( wnn de non steeds wederklinkt)
  vriendelijke groeten van een Vlaming

 114.   Reactie van jelle stoffels , op 23 February, 2007 @ 0:29

  ze moesten al die walen laten stikken en vlaanderen onafhankelijk maken.
  zoals ik hierboven al las, de vlaamse leeuw zal eens weer klauwen.
  het Belgisch koningshuis zijn geldzuigers.
  ik ben 16 jaar en ik kan u verzekeren dat er heel veel 16-jarige vlamingen net als mij denken

 115.   Reactie van jelle stoffels , op 23 February, 2007 @ 0:07

  En niet alleen de walen moeten zich aanpassen maar ook en groot deel vreemdelingen.
  Ik heb tottaal geen problemen met geintegreerde vreemdelingen die zich aanpassen en onze taal leren.
  Maar waar gaat het naar toe las je leest dat hardwerkende juweliers en andere mensen overvallen worden door een stel illegalen van 20

  AVV.VVk

 116.   Reactie van Vlaanderen , op 23 February, 2007 @ 0:55

  als de 14-15-16-17 jarigen van nu een paar jaar ouder zijn en het vlaams belang bestaat nog zullen we eens zien hoe snel dat walen-probleem is opgelost

 117.   Reactie van Polski , op 23 February, 2007 @ 0:46

  als de 14-15-16-17 wat ouder geworden zijn, zijn ze misschien ook wat wijzer dan nu, en zullen ze doorhebben dat er een groot verschil bestaat tussen naroepen wat de papa en de mama roepen, en zelf nadenken.

 118.   Reactie van Polski , op 23 February, 2007 @ 0:43

  die geïntegreerde vreemdelingen kunnen jou dan misschien leren schrijven…

 119.   Reactie van Chipo , op 24 February, 2007 @ 9:29

  “Maar waar gaat het naar toe las je leest dat hardwerkende juweliers en andere mensen overvallen worden door een stel illegalen van 20″
  Nee dan vroeger, toen ze nog gewoon door blanke bende van Nijvels werden overvallen, toen was alles beter.

 120.   Reactie van jelle , op 24 February, 2007 @ 19:04

  Ik begrijp u gedachtengang wel maar dit komt omdat jullie zoveel ouder zijn en niet met die 3° generatie in contact komt.
  die generatie die problemen maakt op bv. fuiven of noem maar op.
  in dit land wordt je vanzelf racist

  Ook licht een grote wortel van het probleem bij justitie. Met al die lichte straffen en procedures.
  Als men al eens begint met de doodstraf terug in te voeren
  dan zijn er vele problemen zoals dutroux maar ook van themsche netjes opgeruimd.

  avv.vvk

 121.   Reactie van Chipo , op 24 February, 2007 @ 23:37

  Leer nou eerst eens spellen en formuleer dan zo’n nabral mening, prulleke. De doodstraf, uit welke eeuw kom je?

 122.   Reactie van jelle , op 25 February, 2007 @ 11:13

  Fijne kerel ben je chipo.
  je ziet dutroux dus liever in een cel met tv enz..dan dood
  ??

 123.   Reactie van Jefke , op 15 March, 2007 @ 16:31

  Juist. Het begrip Belgica werd door Justus Lipsius verheven tot de latijnse naam voor de Nederlanden. Ook vandaag nog is Belgica Nederland op Hollandse munten.
  Hey woord was in zijn engste betekenis HOLLAND in zijn breedste alles tot en met Picardie nu Franrijk.

 124.   Reactie van Devos , op 7 April, 2007 @ 18:34

  Dat is straf, het is dood straf die mening over de doodstraf. Straf dan ook die doodstraffer met de doodstraf

 125.   Reactie van Devos , op 7 April, 2007 @ 18:56

  Van de Vlaamse strijd kan men zeggen dat (indien men die in zijn historische categorie plaatst waarin hij thuishoort) die ondubbelzinnig en duidelijk gerechtvaardigd was.

 126.   Reactie van Devos , op 7 April, 2007 @ 18:08

  Er is een tijd geweest waarin de zich van verschillende Vlaamse dialecten bedienende bevolking in België als tweederangsburgers werden beschouwd.
  De eersterangsburgers waren toen de zich van het Frans bedienende Bourgeoisie zowel in het zuiden als het noorden van het land, het waren dus niet zozeer de Vlamingen an sich die niet geacht werden maar wel zij die zich enkel maar in één van de Vlaamse dialecten konden uitdrukken.
  De burgerij en de vrije beroepen, de adel, de klerikale wereld zowel als de wetgevende en uitvoerende machten bedienden zich immers allen van het Frans als onderlinge omgangstaal.
  Het Frans had zich vooral dank zij de oprichting van de academie Française verspreid als het universele communicatiemiddel par excellence.
  Deze academie Française had zich als doel gesteld klaarheid te brengen in de Franse taal en het was zij die bepaalde wat voortaan als correct Frans beschouwd zou worden.
  Voor het eerst beschikte men zo over een officieel genormeerde levende taal.
  Dit Frans zou daardoor algauw de internationale voertaal worden op het Europese vasteland.
  Wie aldus deze taal beheerste beschikte over een bij uitstek geschikt instrument om in economisch, sociaal en politieke middens zijn eigen positie te onderhandelen.
  De erbarmelijke levensomstandigheden maakten het voor de verpauperde en vooral agrarisch en proletarische bevolking in Vlaanderen quasi onmogelijk om hun positie op enigerlei wijze via de geijkte kanalen tot verbetering te brengen omdat immers alle administratie in het Frans verliep.
  Het was dus noodzakelijk dat het Nederlands als officiële taal doorgang zou vinden bij de overheid, het onderwijs, de ambtenarij enz.opdat ook uniek Nederlandstalige Vlamingen de kansen zouden krijgen waarvan tot dan toe enkel Belgen die het Frans beheersten konden genieten.
  In het zuiden van het land had de gewone bevolking het voordeel reeds van nature uit Franstalig te zijn waardoor zij deze extra sociale strijd niet hoefden te voeren.

 127.   Reactie van Devos , op 7 April, 2007 @ 18:54

  De taalstrijd is dus niet een strijd geweest van Walen tegen Vlamingen zoals men in nationalistische kringen graag doet uitschijnen maar vooral een sociale strijd om erkenning van het Nederlands als officiële taal om zodoende iedere Belg waarlijk elkaars gelijke te maken.

  De omstandigheden zijn heden ten dage geheel anders, de revolutionaire waarheid van gisteren is vandaag triviaal geworden.
  De strijd is gestreden,aan alle rechtgeaarde eisen is voldaan.
  De Vlaamse beweging kan de boeken met een gerust hart dicht doen en tevreden terugkijken op een bewonderswaardig parcours.

 128.   Reactie van Devos , op 7 April, 2007 @ 18:18

  Intussen heeft er zich echter een verontrustende escalatie voorgedaan binnen deze Vlaamse beweging. Deze escalatie lijkt permanent van aard en voltrekt zich schijnbaar ongemerkt.
  Een nefast soort flamingantisme stak de kop op, dit flamingantisme uit zich niet langer als de verdediger van de Vlaamse zaak binnen het Belgisch (federaal) bestel maar heeft een uitgesproken vijandige houding aangenomen tegen alles wat maar van ver of dichtbij enig verwantschap heeft met België.

 129.   Reactie van Devos , op 7 April, 2007 @ 18:27

  Ondanks het onbetwistbare successtory van het Belgische natieproject (met een levensstandaard en kwaliteit die tot de beste ter wereld behoren) hebben zij het zich tot doel gemaakt om splinter voor splinter en op doordachte maar onverantwoordelijke wijze onze voorbeeldige welvaartstaat tot op de grond af te breken.

 130.   Reactie van Devos , op 7 April, 2007 @ 18:59

  Deze intussen geïnstitutionaliseerde en dus machtig geworden stroming laat niet na om zonder ophouden continue uitingen van ergernis ,nestbevuiling, subjectief afgeschilderde feiten gelardeerd met vrijblijvend ongenuanceerd en theoretisch gebazel de wereld in te sturen.
  Voor deze geraffineerd ten uitvoer gebrachte maar sterk manipulatieve propagandastroom gebruiken zij de intussen slaafs, want van hen afhankelijk geworden massamedia (waarin ze trouwens verschillende niet onbelangrijke machtsposities verworven hebben).
  Terzelfder tijd geven zij aan de hand van onrealistische mooie voorstellingen en het opdringen van valse verwachtingen blijk van een ongelooflijke naïviteit en een lichtgelovig optimisme ten overstaan van hun Vlaamse onafhankelijkheidsstreven, het zijn symptomen van hun overdreven en ongegrond zelfvertrouwen.

 131.   Reactie van Devos , op 7 April, 2007 @ 18:02

  Alle heil voor de al dan niet sterk uitvergrote of dikwijls zelfs imaginaire problemen eigen aan België ligt in deze repetitief eenvoudig voorgestelde oplossing.

 132.   Reactie van tette , op 10 April, 2007 @ 5:39

  Interessieren. SEHR interessant! ;)

 133.   Reactie van Chipo , op 12 April, 2007 @ 9:41

  Ja. En volgens mij is tv erger dan de dood.
  En zuiver ter nutteloze informatie: ik ben een mevrouw.

 134.   Reactie van Malmo , op 18 June, 2007 @ 14:40

  Waarom zou Vlaanderen bij Nederland gaan ???? :S

 135.   Reactie van Malmo , op 18 June, 2007 @ 14:43

  Ik ben 16 en sedert enkele maanden ook Vlaams-nationalist, in tegenstelling tot mijn ouders. Waarom slechts enkele maanden, wel in de puberteit vorm je je eigen identiteit/mening/ideologie. (en daar hebben ouders weinig tot geen invloed op, kijk maar naar de dochter van Frank Vanhecke, zij is pro-belgisch) Eens je door die puberale fase bent, is die mening bijna niet te veranderen.

 136.   Reactie van fred van der wal , op 4 May, 2008 @ 7:47

  Laat Vlaanderen vooral Vlaanderen blijven en zich nooit conformeren aan het Hollandse culturele klimaat en de daarbij behorende scheldkultuur!
  Nooit!

 137.   Reactie van Verheijen , op 13 November, 2009 @ 15:34

  wat een verrader ben jij ,je moet nooit een enkel goed woord zeggen over die lompe zooi daar in het zuiden

 138.   Reactie van Vanhoudt , op 3 March, 2012 @ 0:29

  kruipt nog wa int gat van de wallon in zen paleis. Ge moest u doodschamen uw eigen afkomst te verloochenen. Vlaanderen de leeuw!!!

 139.   Reactie van mobilisation , op 19 November, 2021 @ 18:56

  Bartouze Grada Manzana https://forms.chronicpain.org.uk/44.html Marcos Valle O Compositor E O Cantor

 140.   Trackback van visit cse.oauife.edu.ng here >> , op 17 January, 2022 @ 18:24

  visit cse.oauife.edu.ng here >>

  Vlaanderen de Leeuw! | Polskaya

 141.   Trackback van husqvarna 240 chainsaw , op 17 January, 2022 @ 23:11

  husqvarna 240 chainsaw

  Vlaanderen de Leeuw! | Polskaya

 142.   Trackback van anchor , op 18 January, 2022 @ 5:59

  anchor

  Vlaanderen de Leeuw! | Polskaya

 143.   Trackback van luggage sets for women , op 18 January, 2022 @ 8:09

  luggage sets for women

  Vlaanderen de Leeuw! | Polskaya

 144.   Trackback van kinky sex toys , op 18 January, 2022 @ 13:15

  kinky sex toys

  Vlaanderen de Leeuw! | Polskaya

 145.   Trackback van chanel crossbody bags , op 18 January, 2022 @ 15:24

  chanel crossbody bags

  Vlaanderen de Leeuw! | Polskaya

 146.   Trackback van artego parrucchieri , op 18 January, 2022 @ 21:33

  artego parrucchieri

  Vlaanderen de Leeuw! | Polskaya

 147.   Trackback van tobacco pipes Near me , op 18 January, 2022 @ 23:49

  tobacco pipes Near me

  Vlaanderen de Leeuw! | Polskaya

 148.   Trackback van winners luggage sets , op 19 January, 2022 @ 5:33

  winners luggage sets

  Vlaanderen de Leeuw! | Polskaya

 149.   Trackback van gucci top handle bag , op 19 January, 2022 @ 14:41

  gucci top handle bag

  Vlaanderen de Leeuw! | Polskaya

 150.   Trackback van Travel tote Backpack , op 20 January, 2022 @ 1:38

  Travel tote Backpack

  Vlaanderen de Leeuw! | Polskaya

 151.   Trackback van roots luggage sets , op 20 January, 2022 @ 2:38

  roots luggage sets

  Vlaanderen de Leeuw! | Polskaya

 152.   Trackback van click through the up coming webpage , op 20 January, 2022 @ 3:32

  click through the up coming webpage

  Vlaanderen de Leeuw! | Polskaya

 153.   Trackback van asian movies download , op 20 January, 2022 @ 6:43

  asian movies download

  Vlaanderen de Leeuw! | Polskaya

 154.   Trackback van rain dance artego , op 21 January, 2022 @ 0:46

  rain dance artego

  Vlaanderen de Leeuw! | Polskaya

 155.   Trackback van click here! , op 21 January, 2022 @ 3:11

  click here!

  Vlaanderen de Leeuw! | Polskaya

 156.   Trackback van electriq android tv review , op 21 January, 2022 @ 17:27

  electriq android tv review

  Vlaanderen de Leeuw! | Polskaya

 157.   Trackback van programmi per creare videogiochi , op 24 January, 2022 @ 0:25

  programmi per creare videogiochi

  Vlaanderen de Leeuw! | Polskaya

 158.   Trackback van loratap tapparelle , op 24 January, 2022 @ 4:17

  loratap tapparelle

  Vlaanderen de Leeuw! | Polskaya

 159.   Trackback van cnc milling machine , op 24 January, 2022 @ 6:45

  cnc milling machine

  Vlaanderen de Leeuw! | Polskaya

 160.   Trackback van black crossbody bags , op 24 January, 2022 @ 13:03

  black crossbody bags

  Vlaanderen de Leeuw! | Polskaya

 161.   Trackback van mcm crossbody bags , op 25 January, 2022 @ 21:22

  mcm crossbody bags

  Vlaanderen de Leeuw! | Polskaya

 162.   Trackback van digital caliper 12 inch , op 26 January, 2022 @ 4:59

  digital caliper 12 inch

  Vlaanderen de Leeuw! | Polskaya

 163.   Trackback van benchtop milling machine reviews , op 26 January, 2022 @ 5:27

  benchtop milling machine reviews

  Vlaanderen de Leeuw! | Polskaya

 164.   Trackback van snap on digital caliper , op 27 January, 2022 @ 4:55

  snap on digital caliper

  Vlaanderen de Leeuw! | Polskaya

 165.   Trackback van vintage benchtop milling machine , op 27 January, 2022 @ 5:04

  vintage benchtop milling machine

  Vlaanderen de Leeuw! | Polskaya

 166.   Trackback van xxl teppanyaki grill , op 27 January, 2022 @ 6:01

  xxl teppanyaki grill

  Vlaanderen de Leeuw! | Polskaya

 167.   Trackback van interruttore tapparelle wifi , op 27 January, 2022 @ 11:10

  interruttore tapparelle wifi

  Vlaanderen de Leeuw! | Polskaya

 168.   Trackback van hermes style bags , op 27 January, 2022 @ 20:11

  hermes style bags

  Vlaanderen de Leeuw! | Polskaya

 169.   Trackback van carta da parati di versace , op 28 January, 2022 @ 23:41

  carta da parati di versace

  Vlaanderen de Leeuw! | Polskaya

 170.   Trackback van swiss made automatic watches for men's , op 29 January, 2022 @ 9:54

  swiss made automatic watches for men’s

  Vlaanderen de Leeuw! | Polskaya

 171.   Trackback van artego lecce , op 29 January, 2022 @ 11:02

  artego lecce

  Vlaanderen de Leeuw! | Polskaya

 172.   Trackback van index , op 30 January, 2022 @ 7:01

  index

  Vlaanderen de Leeuw! | Polskaya

 173.   Trackback van makita 7 inch angle grinder , op 31 January, 2022 @ 10:54

  makita 7 inch angle grinder

  Vlaanderen de Leeuw! | Polskaya

 174.   Trackback van casino online Free Slots , op 10 July, 2022 @ 20:19

  casino online Free Slots

  Vlaanderen de Leeuw! | Polskaya

 175.   Reactie van Catherinakn , op 1 June, 2023 @ 2:15

  Наlloǃ
  Mіsѕchiеn iѕ mіjn bеriсht te speсifіеk.
  Μaar mіjn oudеrе zuѕ vоnd еen gеwеldige man hiеr еn ze hebbеn еen geweldigе relatіе, maаr hoе zit het met mіϳ?
  Ik ben 28 ϳaаr oud, Саthеrіnа, uit de Tsϳеchischе Rерubliek, ken ook dе Εngelѕe tаal
  Εn… bеtеr om hеt meteen te zеggеn. Ιk bеn biѕеkѕueel. Ιk bеn nіеt ϳaloerѕ op een аndеre vrouw… vоorаl аlѕ wе samen dе lіеfdе bеdrіϳvеn.
  Ah ϳа, ik kооk erg lekkеrǃ еn іk hоu niеt аlleen vаn kоkеn ;))
  Ik ben eеn есhte meіd en оp zoek nааr еen ѕеrieuzе еn hеtе relatie…
  Нoе dаn ook, kunt u mijn prоfiel hіеr vinden: http://saybercopara.ga/usr-79394/

 176.   Reactie van CatherinaNug , op 9 January, 2024 @ 12:14

  Ηоіǃ
  Ιk hеb gеmеrkt dаt vеel jongenѕ dе vооrkeur geven aan gewone meiѕϳeѕ.
  Ik juich dе mаnnen toе dіе dе ballen hadden оm van dе lіefdе van veеl vrоuwеn te gеnіеtеn еn dеgene te kіezen waarvan hіϳ wіst dаt hіj zіϳn beste vrіеnd zou zіjn tiϳdens het hоbbelіgе en gekke dіng dаt leven hеet.
  Ik wіlde die vrіеnd ziϳn, niеt allееn een stаbiele, betrouwbаre en sаaіе huisvrouw.
  Ιk bеn 28 jaаr oud, Саtherіnа, uit Tsjеchіë, kеn oоk de Engelѕе tааl.
  Hоe dаn ооk, ϳе kunt miϳn рrоfіel hіer vindеn: http://akugrendandflex.ga/idl-29865/

RSS feed voor deze reacties. TrackBack URL

Voeg een reactie toe:

Powered by WordPress