22 August, 2002

Walt Disney goes Manga

Te vinden onder: Uncategorized — @ 17:24

Verwacht in de cinemazalen de komende herfst: Spirited Away, (Sen To Chihiro No Kamikakushi) een animatiefilm van Japans meest gerenomeerde animator Hayao Miyazaki. Alhoewel de film bedoelt is voor tien tot twaalf jarige meisjes, werd Spirited Away in Japan meteen de best draaiende film aller tijden.
De film komt uit studio Ghibli, wat gegarandeert staat voor hoogtechnologische afwerking en superbe animaties. Een visuele triomf, zowel in character-design als in setting en atmosfeer. Dit is wel degelijk het betere Manga-werk. Daarom snap ik niet wat Walt Disney hier komt doen. De film komt zelfs niet uit hun eigen studios en het is overduidelijk dat we hier met Japans materiaal te maken hebben. Er is geen greintje Disney in te herkennen.
Het verhaal? Chihiro, een tien jarig meisje, verhuist met haar ouders naar het platteland. In een bos dicht bij hun nieuwe huis ontdekken ze een tunnel, en de nieuwsgierige papa van Chihiro wil op ontdekkingstocht. Aan de andere kant van de tunnel ontwaren ze uitgestrekte grasvlakten met daarin eigenaardige ruïnes. Papa denkt dat het een oud vervallen pretpark moet zijn. Ze ruiken de geur van lekker voedsel dat ergens aan een stalletje wordt verkocht, en terwijl Chihiro verder op ontdekkingstocht gaat, willen papa en mama een beetje eten. Wanneer het begint te schemeren en Chihiro haar ouders wil gaan zoeken, ontdekt ze dat beide veranderd zijn in slobberende, knorrende, vretende varkens. En nog meer – de weg terug naar huis is afgesneden door wat lijkt op een groot, onoverkomelijk meer. En dan begint de queeste van Chihiro om haar ouders terug om te toveren en veilig naar huis te kunnen keren. Dat ze daarvoor niet zonder de hulp kan van wezens uit de wereld waarin ze gevangen zit, is duidelijk. En dat die wereld vol slechtheid en gevaren zit, is ook duidelijk. En dat dit een film is die ik ga zien van zodra hij uitkomt in de cinema is ook overduidelijk – fantastische animaties, fantastische soundtrack, uitgewerkte personages, een regisseur met oog voor detail en continuïteit, een verhaal dat je om beurten op het puntje van je stoel doet zitten en dan weer heerlijk vertedert. Dit kan niet stuk.
En daarom dat Disney er zich ook op geworpen heeft waarschijnlijk.


reacties (3)


3 reacties, »

 1.   Reactie van nathan , op 23 August, 2002 @ 17:50

  Wauw ! Coole tip ! Ik ben dol op alles wat tekenfilm is ;-)

 2.   Reactie van Babs , op 16 October, 2002 @ 14:45

  zelfs ik die nooit naar manga kijk heb van deze film meer dan alleen maar genoten.

 3.   Reactie van minahil , op 10 February, 2008 @ 21:17

  ik heb deze film gezien op zapp!!!
  ik vond het leuk!!:P
  het was Japans met Nerderlandse ondertiteling!!

RSS feed voor deze reacties. TrackBack URL

Voeg een reactie toe:

Powered by WordPress