11 February, 2004

Water in diepvrieszak? No bzz!

Te vinden onder: Uncategorized — @ 4:42

Een diepvrieszakje gevuld met kraantjeswater dat je aan een touwtje ophangt boven je tafel of in je deurkozijn is een raar zicht. Moest er een goudvisje in rondzwemmen, kon men eventueel nog spreken over een jachttrofee, doch buiten wat water is het zakje leeg en hangt het daar in de wind wat te bengelen.
Het houdt de vliegen weg.
wablief?
Hoe?
Nog nooit hoorde ik daarvan, mijn grootmoeder kent het ook niet en ik vraag me af waarom die beesten in beestensnaam bang zouden moeten zijn voor een met wat water gevulde plastiek zak.
Een goeie uitleg is meer dan welkom, want voor de moment draait mijn brein rondjes rond elke naad van die gevulde diepvrieszak, en op die zak zijn inderdaad geen enkele vliegenstrontjes te bespeuren. Zij die dat zakje gehangen hebben zweren bij het nut ervan. Wij die het zagen hangen durven twijfelen.
Verlos ons


reacties (22)


22 reacties, »

 1.   Reactie van Chipo , op 11 February, 2004 @ 8:57

  Helemaal eerlijk gezegd is het aantal vliegen in februair over het algemeen toch te verwaarlozen? En dan gaan ze toch liever op een verse hondendrol zitten?

 2.   Reactie van Proly , op 11 February, 2004 @ 9:00

  Wel, als u het echt wenst te weten, dan meen ik mij te herinneren dat mijn grootmoeder des zomers er steeds voor zorgde dat er een fles gevuld met water aan elke (open) ruit of deur stond… Blijkbaar worden vliegen afgeschrikt door de weerkaatsing van het licht in het water… maar meer moet je er mij ook niet vragen…

 3.   Reactie van yves , op 13 February, 2004 @ 18:52

  ik woon in brugge(belgie), en wij hangen zo een zakje aan onze buitendeuren, maar in het water doen wij een beetje suiker,dit komt van onze overgrootmoeder en het werkt geen vliegen

 4.   Reactie van Gooly , op 15 February, 2004 @ 9:03

  Vermoedelijk denken die vliegen hetzelfde, en gaan er eens goed voor zitten om na te denken waarom men een plastick zak met water heeft opgehangen.
  Na verloop van tijd verhongeren ze vanzelf.

 5.   Reactie van Molly , op 16 February, 2004 @ 22:32

  Men nemen een speld……. prik…. geen vlieg die onder die straal blijft zitten.

 6.   Reactie van PieterJan , op 25 February, 2004 @ 19:25

  Welnu, even mijn gedachten erbij plaatsen. Volgens mij is het vergelijkbaar met het opzet hoe je eenvoudig muggen kan weghouden. Het gaat als volg: je neemt een schaaltje water en plaats het op het nachtkastje. De muggen hebben een natuurlijke aantrekkingskracht tov het spiegelende wateroppervlak. Mmmm, ik voel dat ik strop zit in mijn redenering…maar ach laat ik het hier toch maar verschijnen dan is eenieder van u er getuige van dat ik er toch een zinnig moment over nagedacht heb…

 7.   Reactie van Didier , op 15 August, 2005 @ 13:11

  Zouden de vliegen, naar analogie met dwars door een glazen ruit naar het licht te willen vliegen, willen drinken van het water in de doorzichtige plastic zak en vervolgens óf moegetergd wegvliegen óf ter plekke doodvallen ?
  Staven of weeleggen, aub ! Alvast bedankt !

 8.   Reactie van Peter , op 9 August, 2005 @ 14:10

  Ik heb een waterzak – vliegen ervaring in Oostenrijk opgedaan. Na een stevige bergwandeling aangekomen bij een boerderij, waar men voor de klimmers, wandelaars en mountenbikers enkele tafels met banken had staan en waar men ook drank verkocht spot goedkoop trouwens, daar hingen voor als ik me goed herinner elk raam een plastick zakje gevuld met water. Op mijn vraag waarvoor dit diende zij de gastvrouw dat dit was om de vliegen weg te houden.
  Zelf hebben we dit op de camping uit geprobeerd we stonden 3 dagen op de camping 2 dagen een plastick zakje gevuld met water voor de caravan gehangen resultaat geen vliegen.
  Zakje weggehaald en (toeval) na enekel uren hadden we in de caravan een aantal (5) vliegen. Ik weet niet of het toeval is maar wil graag een wetenschappelijke benadering van dit fenomeen ontdekken. Ik zoek dus nog even verder

 9.   Reactie van Bram , op 5 August, 2005 @ 11:25

  Hmmm, dat kan wel eens werken. Maar ik zou niet weten waarom. Zelf lijkt mij het zakje water met suiker erin de beste oplossing tegen vliegen.

 10.   Reactie van lieke , op 23 July, 2006 @ 22:26

  stond in het Einhovens Dagblad; dat je een waterzak boven de deur moet hangen. Volgens ons weten die vliegen dan dus dat je de krant leest en met een krant kun je toch aardig vliegen meppen!!!

 11.   Reactie van saar , op 14 May, 2007 @ 16:12

  Er is een verklaring voor: vliegen kijken niet recht vooruit, maar opzij. Zij hebben dan breedbeeld. Hierdoor lijkt het waterzakje enorm groot en vliegen ze er voorbij. Suiker erin schijnt niet nodig te zijn overigens.

 12.   Reactie van jones , op 29 May, 2008 @ 14:47

  Volgens mij is het gewoon zo, dat de vliegen zichzelf in de waterzak terugzien, de waterzak werkt dus als een spiegel, het spiegelbeeld wordt alleen door het licht en water enkele malen vergroot waardoor de vliegen denken dat er een enorme vlieg aanwezig is. Hierdoor worden ze afgeschrikt.

 13.   Reactie van marijke , op 26 June, 2008 @ 19:20

  Ik wil even zeggen hoe grappig ik het vind dat jullie zulke creatieve verkaringen zoeken en bedenken.Geweldig!
  Als het werkt doet het er voor mij eigleijk niet zoveel toe waarom ze dan niet binnenkomen. Als ze maar niet binnenkomen.

 14.   Reactie van Dries , op 9 August, 2008 @ 14:10

  Ik heb ergens gelezen dat het komt door hun facetogen…
  De zon die op de zak schijnt en het water dat het licht breekt en daar zoude ze niet tegen kunnen….

  Mijn vraag is weet iemand toevallig of dit ook tegen wespen werkt ???

 15.   Pingback van Zakje water tegen de vliegen | visaap.nl , op 8 May, 2009 @ 11:06

  [...] Water in diepvrieszak? No bzz! [...]

 16.   Reactie van de vlieger , op 10 May, 2009 @ 15:40

  Ook in Azië (Laos, Vietnam, Cambodja, Thailand)ben ik water zakjes tegen gekomen om de vliegen op afstand te houden en het werkt echt! Ik meen me te herinneren dat ze ook in Suriname gebruikt worden.
  Verklaring in Azië is, vliegen zien zichzelf vergroot en dus….

 17.   Reactie van wietskuh , op 8 September, 2009 @ 12:02

  ik zal het proberen om uit te leggen. Een vlieg vliegt (bijna) altijd via de bovenkant van iets naar binnen, door de zak met water wordt alles vergroot,(een vlieg heet een grote kijkhoek, waardoor hij eigenlijk in de war raakt) en daarom vliegt ie niet door

 18.   Reactie van wietskuh , op 8 September, 2009 @ 12:14

  al dus wat ik ergens in een form las

 19.   Reactie van Chantal , op 22 May, 2010 @ 16:22

  Dit is een heel goede tip, en ja het werkt en weet je waarom. een vlieg ziet alles 10 keer zo groot, het kijkt niet recht voor uit maar heeft vele verschillende beelden van 1 object! en een zakje gevuld met water in het raamkozijn of bij een open deur, lijkt voor een vlieg op een raam.. hierdoor komen ze dus niet binnen.

 20.   Reactie van Wim Vanderschueren , op 13 July, 2010 @ 16:43

  Volgens ik ooit gelezen heb, zouden vliegen bang zijn van regen omdat hun vleugels niet tegen water kunnen. Ze kunnen dus niet vliegen tijdens een regenbui en zijn dus een gemakkelijke prooi onmiddelijk na de regenbui(ooit al vliegen gespot tijdens een regenbui? ). Vliegen hebben facetogen en zien de weerkaatsing van licht in het water (kleurenprisma)en detecteren hierdoor en regenbui. Door de zak water en de weerkaatsing van het licht denken ze dat ze naar een regenbui vliegen. Anders dan hiervoor gemeld kennen vliegen het fenomeen van een raam niet en vliegen er dan ook steeds tegen aan.

 21.   Reactie van Paul de Z , op 10 August, 2010 @ 7:30

  ga er zelf met een scherp voorwerp bijstaan, en
  je houdt alles buiten de deur!

 22.   Reactie van paul , op 27 January, 2011 @ 14:38

  het werkt wel degelijk, ik gebruik het al jaren in mijn horeca bedrijf, minimaal tot geen vliegen gedurende het seizoen
  Heb ze besteld via http://www.stopflies.eu en ze liggen bij de jumbo supermarkten in de schappen. En jumbo is natuurlijk altijd de goedkoopste

RSS feed voor deze reacties. TrackBack URL

Voeg een reactie toe:

Powered by WordPress