15 March, 2002

Zomaar een dag: 15 maart

Te vinden onder: Uncategorized — @ 14:38

Vandaag is het 2046 jaar geleden dat Brutus zijn vader hielp doden, en als schoolvoorbeeld van vadermoordenaar de geschiedenis inging.

Julius Caesar liep rond met een boel plannen om Rome en de Romeinen te redden van de ‘onrechtvaardigheid, hebzucht en decadentie’ die in het Rome van die dagen welig tierden, die Rome in het buitenland een slechte naam gaven en waaraan de Republiek in Caesars ogen genadeloos om zeep zou gaan. Natuurlijk had hij een hoop vijanden gemaakt met zijn opvattingen, en zijn ideeën werden express verkeerd begrepen. Omdat zijn vijanden bang waren dat ze hun Romeinse Republiek zouden moeten inruilen voor een monarchie en daarmee hun privilegies zouden verliezen, besloten ze tot moord.
15 maart, 44 v.C. Een aantal met dolken en zwaarden gewapende hoogwaardigheidsbekleders, waaronder voormalige en huidige senators van Rome, en Brutus, Caesar’s zoon, wachten Julius Caesar op voor de senaat. Van zodra de dictator komt opdagen, wordt hij omsingeld en lafhartig neergestoken. Cassius Longinus en Marcus Brutus, de aanvoerders van het complot, worden als breinen achter de aanslag aangewezen.
Het ironische van de zaak is dat Caesar een vrij briljant leider was, en dat met zijn dood de neergang van het oude Rome een onvermijdelijke aanvang had genomen. Uiteindelijk hebben zijn moordenaars uit een ongegronde angst voor verandering, diezelfde verandering in de hand gewerkt.
Caesars Assassination.


reacties (3)


3 reacties, »

  1.   Reactie van Ton , op 15 March, 2002 @ 20:05

    Marcus Junius Brutus was helemaal geen zoon van Julius Caesar. Zelfs geen geadopteerde zoon. Men kon hem slechts een gunsteling noemen.

  2.   Reactie van Polskaya , op 15 March, 2002 @ 20:14

    Enig idee waar dat verhaal van die zoon dan vandaan gekomen is?

  3.   Reactie van Ton , op 15 March, 2002 @ 22:24

    Ik zou ‘t niet weten. Ik heb Suetonius er nog ff op nageslagen, maar hij zegt er ook niks over.

RSS feed voor deze reacties. TrackBack URL

Voeg een reactie toe:

Powered by WordPress