24 August, 2007

Belgische vraag:

Te vinden onder: Uncategorized — @ 23:07

Waarom hebben ze het in de Vlaamse media steeds over ‘Vlamingen en franstaligen’ wanneer het over die beide volkeren gaat die in België wonen? Waarom niet over ‘Vlamingen en Walen’, of over ‘nedelandstaligen en franstaligen’ of over ‘nederlandstaligen en Walen’?


reacties (7)


7 reacties, »

 1.   Reactie van Marnik , op 27 August, 2007 @ 11:34

  Ik vroeg mij dat ook af, LVB had het antwoord: http://lvb.net/item/4765#41674

 2.   Reactie van LVB , op 27 August, 2007 @ 15:35

  De verwijzing hierboven naar mijn blog geeft alleen een antwoord op de vraag ‘waarom geen ‘Vlamingen en Walen’ (kort gezegd: omdat Franstalige Brusselaars geen Walen zijn en ook geen Vlamingen, maar wel Franstaligen).

  Een veel moeilijker vraag die hierboven gesteld wordt is: waarom niet gewoon ‘Nederlandstaligen en Franstaligen’. Waarom moet men er per se ‘Vlamingen’ bijsleuren, terwijl dat woord in zijn historische betekenis oorspronkelijk betekende ‘inwoners van West- en Oost-Vlaanderen’? Ik denk dat daar geen logisch antwoord op te geven valt tenzij dat zowel de taal als de politieke structuren zo geëvolueerd zijn dat men de Nederlandstalige inwoners van België nu eenmaal ‘Vlamingen’ noemt.

 3.   Reactie van luba , op 27 August, 2007 @ 20:21

  ik hoorde gisteren iemand op tv zeggen dat geen enkel volk zo solidair is met een ander volk als de vlamingen met de walen. en toen vroeg ik me af of de man de walen ook als “ander volk” zou zien als de walen vlaams hadden gesproken. ik begeef me als nederlander misschien op glad ijs, maar waarom is het zo moeilijk om walen en vlamingen als één volk te zien? is het echt alleen maar door de taal? of zit het geld er toch voor iets tussen? spanjaarden uit de rijke noordelijke regio’s van spanje hoor ik zelden op zo’n grote schaal klagen over de enorme geldstromen die naar het veel armere zuiden gaan. en ze praten al helemaal niet over de zuiderlingen als een ander volk. ik snap wel dat de geschiedenis van belgië heel anders en vooral veel jonger is dan de meeste landen in europa, maar toch. als justine henin wimbledon wint is ze toch ook de heldin van alle belgen? of als de rode duivels… oh nee wacht, slecht voorbeeld :-P

 4.   Reactie van Polski , op 4 September, 2007 @ 1:57

  Goeie opmerking Luba, ik vraag me af of, als Walen en Vlamingen dezelfde taal zouden spreken, er nog zo’n roep naar Vlaamse onafhankelijkheid zou zijn… Ik denk het niet.

 5.   Reactie van bernard , op 4 September, 2007 @ 13:18

  Vreemd maar waar: de afkeer voor Brussel zit bij Walen veel dieper dan bij Vlamingen.

 6.   Reactie van Filip , op 1 October, 2007 @ 13:17

  Ik heb nochtans Vlaamse vrienden die beweren voor Brussel niets te voelen.
  In Brussel zo zeggen ze spreekt men alle talen behalve Nederlands.
  Voor wat mezelf betreft , het is zonder twijfel de meest aantrekkelijke stad van België.

 7.   Reactie van dopperke , op 1 October, 2007 @ 22:40

  Filip? Toch niet … prins Filip?

RSS feed voor deze reacties.

Voeg een reactie toe:

Powered by WordPress