6 May, 2003

Het is onnozel, ik weet het.

Te vinden onder: Uncategorized — @ 1:45

Iemand die in deze era nog meent met principes te moeten rondlopen is iemand die zichzelve meteen als lastezel bestempelt. Principes staan alleen maar in de weg, principes maken het leven veel te moeilijk, principes zijn overblijfselen uit die toneeltijd waarin men bij het ochtendgloren nog op leven en dood de degens kruiste omwille van één of andere gekrenkt eergevoel.
Ik ben zo een lastezel. Ik loop gebukt onder principes die me meer kwaad dan goed doen maar die ik niet kan verloochenen omdat het precies die dingen zijn die me zouden moeten helpen om een iets betere mens te worden. Het zijn simpele dingen als eergevoel en respect en rechtvaardigheid en vriendschap en opoffering en nog meer van dat toneelgezever. Die dingen maken van jou een goed mens in zoverre je erin slaagt ze na te streven denk ik.
Maar wanneer ik dan eens zo rond me kijk zie ik dat ik bijna alleen sta met die gedachte. Ik zie heel veel mensen die wel principes hebben, maar alleen zolang ze handig zijn. Of ze hebben principes maar die keren naargelang de heersende meningen. Of ze gebruiken die dingen om de snotneus van hun kleintje mee af te vegen en anders hun gat wel.
Botsing tussen twee werelden: de mijne en de hunne, en dan kunnen de vonken eraf slaan. En de meest misselijke gedachte is dat ik zal moeten inbinden. Want winnen tegen die horde hyena’s?


reacties (7)


7 reacties, »

 1.   Reactie van nathan , op 6 May, 2003 @ 7:57

  Jamaar, het gaat er niet om te “winnen”, het gaat erom dat je met jezelf kan leven, dat je tevreden bent met jezelf. En zo zijn er idd mensen die resultaat-gericht zijn, en daar alles voor over hebben. Laat ze zijn, je hoeft ze niet te overtuigen van hun ongelijk. Om het met een zen-uitdrukking te zeggen : ” wees zoals water”, als je iets tegenkomt, vloei erond (niet botsen), als iets in je valt, laat het door je zinken … tis een mooie metafoor vind ik ;-)

 2.   Reactie van Terrebel , op 6 May, 2003 @ 8:13

  Zwicht niet!

 3.   Reactie van Nico , op 6 May, 2003 @ 9:55

  Pol,

  Volhouden! Het is inderdaad niet gemakkelijk om vast te houden aan je eigen principes of overtuigingen, vooral als je van overal tegenkanting of misprijzen ondervindt of dat je je immer moet verantwoorden voor eigen keuze, vooral als dat principes zijn die regelrecht tegen de tijdsgeest in gaan of de heersende moraal.

  Het kan waarlijk serieus vermoeiend zijn soms, en waarom? Zou het niet gemakkelijk zijn zonder enig principe te leven of is dat ook een principiële houding?

  *Zucht*

 4.   Reactie van astrakanko , op 6 May, 2003 @ 11:29

  Het komt er allemaal op neer hoe je jezelf het gelukkigst voelt denk ik. Als je je kunt neerleggen bij het feit dat je door je principes te blijven aanhangen constant in botsing komt met andere mensen die je au fond toch geen zak interesseren zou ik zeggen: don’t change.

  Als je daarentegen uitgeput raakt van het vechten en je merkt dat je vereenzaamt of verbitterd geraakt en je voelt je daar niet zo prettig door, dan wordt het misschien tijd om die principes onder de loep te nemen en je af te vragen of ze niet voor bijsturing vatbaar zijn.
  Het is niet omdat je principes hebt die voor jou perfect passen, dat een ander zich daar moet naar buigen of barsten, mensen die het goed met je menen respecteren je principes sowieso wel, tenzij je ze ermee in hun gezicht mept. De vrijheid van de ene mens eindigt waar die van de andere begint weet je wel ?
  En het is niet omdat je je eigen mening over iets bijstuurt dat je zwak bent of zo, het toont alleen maar aan dat je een mens bent van wie de persoonlijkheid kan evolueren in plaats van te verstarren. Ook geen slechte invalshoek lijkt me…

  En anders is er nog altijd de Prozac ;)

 5.   Reactie van bernard , op 6 May, 2003 @ 17:21

  ‘t Is niet zo “onnozel” voor principes te kiezen , ze te propageren en ook nog proberen toe te passen.Verwacht veel tegenwind, ook al eens respect.Je komt er groot uit, maar na een jaar of – begint het wel in de kleren te hangen.
  dus: nu en dan wat lucht.

 6.   Reactie van Dimi15 , op 6 May, 2003 @ 17:05

  Principes zijn nodig. Principieel leven is de enige goede weg die er is. Natuurlijk kruipt dat al eens in de kleren en dan moet je de teugels op een gecontroleerde manier wel eens loslaten.

  Je moet wel vermijden dat je voor jezelf een rode boekje opmaakt. Principes en regels zijn goed, maar ook niet heiligmakend. Enige soepelheid is wel vereist.

 7.   Reactie van Chipo , op 7 May, 2003 @ 6:17

  Doe wel, en zie niet om.

RSS feed voor deze reacties. TrackBack URL

Voeg een reactie toe:

Powered by WordPress